5
(18)

Briose broaste testoase reteta si tutorial chifle pufoase broscute dulci conchas recipe chifle dulci pentru sandvis sweet bread sweet buns

Briose-broaste-testoase-4

Briose broaste testoase

Ce spuneţi de drăgălăşeniile astea? Câteva zile m-am tot gândit cum să le fac. Pot fi dulci sau sărate; simple sau cu o umplutură pe gustul fiecăruia. Se pot face şi din aluat de cozonac. Eu am ales de data aceasta să fac nişte pâinici dulci şi simple, după modelul delicioaselor brioşe franţuzeşti. Sunt minunate la micul dejun, cu lapte, ceai sau cafea, unse cu unt sau/şi gem. Şi m-am gândit să le dau formă de broscuţe cu ţeastă – pe care le iubesc tare 🙂 Pentru crusta verde (care nu e obligatoriu să fie verde, poate fi lăsată ca atare sau poate fi colorată cu 1 lingură de cacao), am folosit reţeta de crustă de la conchas (pan dulce mexicano).

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

Briose-broaste-testoase-2

 

Ingrediente Briose broaste testoase

(pentru 10 brioşe a 70 g fiecare)

Pentru aluat

 • 100 ml lapte cald
 • 7 g drojdie uscată
 • 2 ouă medii
 • 1 linguriţă vanilie
 • 1 linguriţă coajă de lămâie
 • 70 g unt moale
 • sare
 • 100 g zahar tos
 • 350 g faină cernută

 

Pentru crustă

 • 80 g zahar pudră
 • 80-100 g faina
 • 80 g unt moale
 • un strop de colorant alimentar verde (optional)

Briose-broaste-testoase-3

 

Preparare Briose broaste testoase

1 lingură zahăr se dizolvă în lapte, apoi se adaugă drojdia uscată, se amestecă şi se lasă într-un loc călduţ pentru 10-15 minute. Făina, sarea şi restul de zahăr se pun într-un vas. Se adaugă untul, vanilia, coaja de lămâie, ouăle pe rând, apoi drojdia dospită. Se omogenizează şi se frământă totul, până când se obţine un aluat elastic, omogen, care se desprinde de pereţii vasului şi de mâini (ca cel de cozonac).

Broscute chifle sandvis gustare copii

Se acoperă cu folie de plastic şi se lasă la dospit până când îşi dublează volumul.

Broscute chifle sandvis gustare copii

Între timp, se pregăteşte aluatul pentru crustă. Făina se cerne împreună cu zahărul (şi cacao, dacă se foloseşte). Apoi se adaugă untul moale şi se omogenizează. Dacă se foloseşte colorant alimentar gel sau lichid, se suplimentează cantitatea de făină (se adaugă câte puţin, până când compoziţia capătă consistenţa unui aluat). Se înfăşoară în folie alimentară şi se pune în frigider.

Se încinge cuptorul la 175 grade Celsius şi se pregăteşte o tavă de aragaz (mie mi-au trebuit două), care se tapetează cu hârtie de copt.

Broscute chifle sandvis gustare copii

Broscute chifle pufoase sandvis gustare copii

Aluatul dospit se răstoarnă pe masa de lucru şi se mai frământă de câteva ori, să iasă aerul. Se desprind bucăţele de circa 50 g, din care se formează bile (corpul ţestoaselor). Apoi se modelează capul, membrele şi codiţele broscuţelor şi se ataşează. Se presează corpul broscuţelor, pentru că ele vor creşte oricum în cuptor şi nu vrem să fie prea bombate.

Briose-broaste-testoase-d

Se scoate din frigider aluatul pentru crustă, se întinde între două folii de plastic (pentru că e fragil), se decupează discuri care se aşază pe spinările broscuţelor. Se crestează cu un cutter sau un cuţit foarte ascuţit şi se introduce tava în cuptor, pentru 20-30 minute. După ce se scot din cuptor, se formează ochişorii din bombonele de ciocolată care se înfig cu uşurinţă în aluat.

Briose-broaste-testoase-1

 

Briose-broaste-testoase-5

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?