0
(0)

 

 

Martisor-Martie-Primavara-Macarons

 

Martisor, Martie, Primavara

 

În sfârşit, e primăvară în calendar. Iubesc primăvara, pentru tot ce reprezintă ea, pentru zambilele înflorite, pentru păsările care vin, pentru pomii înmuguriţi… Pentru renaştere, pentru veselie si pentru revenirea la viaţă. Şi pentru mărţişor.  „Originile sărbătorii mărțișorului nu sunt cunoscute exact, dar prezența sa atât la români cât și la bulgari (sub numele de Martenița) este considerată ca fiind datorată substratului comun daco-tracic, anterior romanizării la primii și slavizării la ultimii, deși legendele populare îi dau alte origini, care, la bulgari, sunt legate de întemeierea primului lor hanat la Dunăre, în anul 681. Se mai consideră deasemenea că sărbătoarea mărțișorului a apărut pe vremea Imperiului Roman, când Anul Nou era sărbătorit în prima zi a primăverii, în luna lui Marte. Acesta nu era numai zeul războiului, ci și al fertilității și vegetației. Această dualitate este remarcată în culorile mărțișorului, albul însemnând pace, iar roșu — război. Anul Nou a fost sărbătorit pe 1 martie până la începutul secolului al XVIII-lea” (Wikipedia).

Pe vremuri mărţişorul era un obiect de podoabă. Astăzi, mai degrabă se oferă flori sau/şi dulciuri – răsfăţuri drăgălaşe, colorate, parfumate şi gustoase 🙂  De azi, primăvara nu se mai luptă cu iarna, cea din urmă pleacă şi ne lasă să ne bucurăm de soare, de căldură, de lumină şi de culoare.

Primele mărţişoare dulci pe care le-am oferit anul acesta sunt macarons cu ganache de ciocolată albă, făcute după reţeta de aici. Cutiile sunt handmade, făcute tot de mine. Am utilizat carton mai gros (l-am cumpărat alb şi l-am imprimat cu un model), folii de pvc, bandă dublu adezivă, cutter, foarfecă, riglă metalică. Nu e greu, doar migălos 🙂  Şi vă mai ofer un mărţişor, în versuri – un rondel pe care l-am scris acum câţiva ani 🙂

La mulţi ani şi o primăvară frumoasă, tuturor!

 

 

Rondel de Mărţişor

 

E-un soare blând… miroase-a primăvară;

o florăreasă vinde ghiocei,

înghesuiţi în coşuri, că afară

încă-i răcoare, până pe la trei.

 

Se mai aşterne bruma, într-o doară

şi ninge rar – dar numai pentru cei

care nu simt miros de primăvară

când florăreasa vinde ghiocei.

 

Mă-ncearc-o veselie glandulară;

bunicii-n parc se bucură şi ei –

se duc durerile de oase, iară…

şi-or să se simtă-aproape tinerei;

că, nu-i aşa ?, miroase-a primăvară…

 

Martisor-Martie-Primavara-Macarons

 

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?