5
(23)

Prajitura cu mere fara blat de post

 

Prajitura-cu-mere-de-post-3

 

Prajitura cu mere fara blat de post by Simona Callas

Dintre toate reţetele mele, Prăjitura cu mere fără blat e cea mai populară până acum. Aşa că astăzi vă prezint şi versiunea vegană (de post) a acestei reţete delicioase. Eu am preparat-o într-o tavă mică, pentru că a fost o etapă experimentală şi nu ştiam cum va ieşi. Ei bine, rezultatul a fost minunat. Am servit musafirii cu această prăjitură şi nici nu şi-au dat seama că e de post. Iar impresia generală a fost: „waw!”

Am înlocuit laptele de vacă cu lapte de cocos; untul obişnuit cu unt de cocos (se putea folosi şi margarină), iar albuşurile din bezea le-am înlocuit cu aquafaba (zeamă de năut). A fost prima oară în viaţa mea când am folosit aquafaba şi când am preparat bezea din ea. E foarte gustoasă şi zău că nu-ţi dai seama că acea bezea nu conţine ouă 🙂 Singurul amendament pe care l-aş avea este că bezeaua din aquafaba s-a topit un pic în cuptor, la contactul cu stratul umed de dedesubt. Stratul de bezea a fost mai înalt, şi s-a redus în timpul coacerii. Oricum, acest lucru nu a afectat absolut deloc gustul prăjiturii.

 Prajitura-cu-mere-de-post-4

 

Ingrediente şi preparare Prajitura cu mere fara blat de post by Simona Callas

(pentru o tavă pătrată cu latura de 18 cm)

 

 1. Stratul de mere
 • 3 mere mari www.simonacallas.com
 • 1 lingură ulei de cocos
 • 1 linguriţă coajă de portocală/lămâie
 • 2 linguri zahăr tos

 

Se încinge cuptorul la 175 de grade Celsius. Merele se dau pe răzătoare, se scurg de zeamă şi se amestecă cu coaja de citrice. www.simonacallas.com Tava – dacă are baza detaşabilă, mai întâi se tapetează cu folie de aluminiu sau hârtie de copt – se unge cu uleiul de cocos, se presară zahărul şi apoi merele rase. Se introduce în cuptor, până când se prepară budinca.

Prajitura-cu-mere-1

***

 1. Stratul de budincă
 • 400 ml lapte de cocos din conservă
 • 2 linguri zahăr tos
 • 1 lingură amidon www.simonacallas.com
 • 1 linguriţă extract de vanilie
 • ½ linguriţă turmeric (sau o picătură de colorant galben) – opţional

 

Amidonul se dizolvă în 3-4 linguri lapte de cocos, apoi se adaugă zahărul, extractul de vanilie, turmericul (sau colorantul) şi restul de lapte de cocos, se omogenizează şi se pune pe foc mic, amestecând încontinuu, până când se îngroaşă. www.simonacallas.com Se scoate tava din cuptor, se toarnă budinca, se nivelează şi se introduce din nou în cuptor, până când se prepară bezeaua.

Prajitura-cu-mere-2

***

 1. Stratul de bezea
 • 100 ml aquafaba www.simonacallas.com
 • 125 g zahăr pudră, cernut
 • 1 linguriţă extract de vanilie

 

100 ml aquafaba (zeama scursă de la conserva de năut) se pune în bolul mixerului. Se mixează la viteză medie câteva minute, apoi la viteză mare până când se formează o spumă legată. Se adaugă zahărul pudră treptat (în 4-5 reprize), apoi extractul de vanilie. www.simonacallas.com Se obţine o bezea tare. Se scoate tava din cuptor, se adaugă stratul de bezea şi se introduce din nou în cuptor. Se scade temperatura la 120 grade Celsius şi se lasă să se coacă bezeaua (circa o oră).
Prajitura-cu-mere-3

 

Servire Prajitura cu mere fara blat de post by Simona Callas

Prăjitura se lasă să se răcească, apoi se pune la frigider pentru câteva ore. Se porţionează şi se serveşte.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas; unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial; unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

Prajitura-cu-mere-de-post-1

 

Prajitura-cu-mere-fara-blat-de-post-2

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?