Flan mexican de branza cheesecake prajitura cu branza desert cremos  crema de zahar ars

 

Flan-cu-branza-7

 

Flan mexican de branza

Seamănă cu crema de zahăr ars şi are gust de cheesecake. Pare o budincă şi e parfumat ca şi crema de vanilie. E scăldat în sirop de caramel şi are eleganţa unui tort. Şi, nu în ultimul rând, are un gust minunat şi se prepară foarte simplu. Acesta este desertul denumit „flan”. Diferenţa majoră între flan şi crema de zahar ars este aceea că în flan se utilizează cremă de brânză. Diferenţa majoră dintre flan şi cheesecake este acea că flanul nu are crustă.  Acesta este desertul pe care vi-l prezint astăzi 🙂

Flan-mexican-cu-branza-1

 

Flan-mexican-cu-branza-4

Ingrediente Flan mexican de branza 

  • 175 g zahăr tos
  • 400 g lapte condensat
  • 300 g lapte evaporat (sau 200 g lapte praf şi 100 ml apă fierbinte)*
  • 5 ouă mari
  • 1-2 linguri suc de lămâie
  • 200 g cremă de brânză Philadelphia
  • 1 linguriţă coajă rasă de portocală
  • 1 linguriţă extract de vanilie

 

*Laptele evaporat este un lapte concentrat şi neîndulcit. În ţările civilizate se găseşe în toate băcăniile, dar eu nu am găsit pe nicăieri lapte evaporat, aşa că l-am preparat din 200 g lapte praf integral şi 100 ml apă fierbinte, pe care le-am omogenizat şi apoi am strecurat amestecul.

 

Flan-mexican-cu-branza-3a

 

Preparare Flan mexican de branza 

Se încinge cuptorul la 160 grade Celsius şi se pregătesc două tăvi: una (cu volum de 2-2,5 litri) în care se va coace flanul şi alta ceva mai mare şi cu pereţi înalţi, în care se va aşeza prima tavă. Acest flan, ca şi crema de zahăr ars, se coace la bain-marie.

Zahărul tos se pune într-o crăticioară pe foc mic şi se caramelizează. Apoi se toarnă în interiorul tăvii şi se roteşte tava în aşa fel încât tot interiorul ei să fie acoperit cu zahar caramelizat. Apoi se pune deoparte, să se răcească.

Laptele condensat şi laptele evaporat se mixează într-un bol încăpător. Se adaugă pe rând ouăle, apoi sucul de lămâie, coaja de portocală, extractul de vanilie. La sfârşit se adaugă crema de brânză şi se omogenizează. Compoziţia se strecoară, apoi se toarnă în interiorul tăvii tapetate cu zahăr. Această tavă se aşază în cea de-a doua tavă şi se toarnă apă fierbinte, având grijă să nu pătrundă apă în tava cu prăjitura noastră.

Se introduce tot ansamblul în cuptor pentru 60-75 minute, până când mijlocul desertului e suficient de închegat. Când e gata, se scoate tava din cuptor şi se lasă să se răcească, apoi se pune în frigider peste noapte.

Se trece uşor cu lama unui cuţit de jur împrejur şi se răstoarnă prăjitura din tavă într-un platou uşor adânc. Se porţionează şi se serveşte.

Flan-mexican-cu-branza-6

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email