5
(30)

Aluat pentru tarta reteta de baza; aluat pentru tarte; crusta tarta crusta tarte cu fructe; tarta sarata tarte sarate tarte dulci crusta perfecta pentru tarta coji tarte aperitiv cum se fac tartele cele mai bune tarte pate sucree pate sable

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Aluat pentru tarta reteta de baza

Tartele – iubesc aceste preparate versatile, simple şi la îndemână; care ne pot salva onorabil dintr-o încurcătură atunci când avem musafiri şi vrem să impresionăm fără prea mare efort. Dulci ori sărate, desert ori aperitiv, tartele impresionează printr-o ţinută aparte. Şi, pentru că în meniul nostru – şi implicit în blog – apar din ce în ce mai des; m-am gândit să public reteta de crustă pe care o folosesc eu; în aşa fel încât să nu mai fie nevoie să repet de fiecare dată ingredientele şi modul de preparare.

Aluatul pentru tartă dulce şi pentru cea sărată este, în mod clasic, acelaşi. Eu prefer să adaug puţin zahăr pudră în crusta pentru tartele dulci; şi să pun ceva mai multă sare în crusta pentru tartele sărate. Dar acest lucru nu este obligatoriu, e doar preferinţa mea.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

Aluat pentru tarta reteta de baza

Aluat pentru tarta reteta de baza

Crusta pentru tartă se face foarte uşor. Ingredientele din compoziţie fac ca aluatul să fie elastic şi maleabil, uşor de întins si de aşezat în tavă. De obicei, crusta se prepară şi se coace, înainte de a o umple după dorinţă. Există şi reţete în care crusta se coace deodată cu umplutura; dar eu am descoperit că e mult mai bine să pun umplutura în crusta gata coaptă. Eu prezint mai jos ingredientele pentru o crustă de tartă obişnuită.

De asemenea, crusta pentru tartă se poate face şi în varianta de post – ba chiar, am şi o versiune dietetică, foarte bună şi impresionantă 🙂

Pentru tartele cu ciocolata, se inlocuiesc 25 g faina cu 25 g cacao pudra.

aluat pentru tarta reteta de baza

 

Ingrediente Aluat pentru tarta reteta de baza

  • 250 g făină
  • 125 g unt rece
  • 1 ou mediu (rece)
  • ¼ linguriţă sare www.simonacallas.com
  • 1 lingură zahăr pudră (opţional)
  • 2-3 linguri apă rece

Aluat pentru tarta reteta de baza

Preparare Aluat pentru tarta reteta de baza

Untul se taie în cuburi mici şi se mixează cu făina şi sarea. (+zahărul, dacă e cazul) până când se obţine o compoziţie cu textură nisipoasă. Pentru această reţetă este ideal un robot. Căldura mâinii topeşte untul. şi acest lucru va face ca aluatul să fie moale şi să ne tenteze să adăugăm făină. www.simonacallas.com În loc de robot, se poate folosi un mixer manual. Dacă totuşi aluatul pentru tartă este frământat cu mâna,. e bine ca procesul să fie făcut cu repeziciune. – sau „cu celeritate”, cum spun snobii de la televizor 🙂. – în aşa fel încât contactul mânii cu aluatul să fie cât mai scurt.

După ce se mixează bine untul cu făina, se adaugă oul şi se continuă mixarea până când se omogenizează. La final, se adaugă apa rece, câte o lingură, omogenizând bine după fiecare. www.simonacallas.com Se obţine un aluat bine legat, dens şi mătăsos, care se înfăşoară în folie alimentară de plastic şi se pune la frigider pentru circa o oră.

Aluat-tarta-a

crusta tarte reteta aluat fraged pate sucre

După ce s-a odihnit, aluatul se scoate din folie şi se asază pe blatul de lucru pudrat cu foarte puţină făină. Se întinde cu sucitorul în strat uniform, cu grosime de circa 5 mm. Se aşază în forma de tartă şi se presează uşor în aşa fel încât să îmbrace tot interiorul formei, inclusiv pereţii. www.simonacallas.com Forma pentru tartă nu este nevoie să fie unsă, nici tapetată cu hârtie! Aluatul conţine suficientă grăsime încât să nu se lipească de tavă şi să se desprindă pur şi simplu singur, atunci când se răceşte.

crusta tarte reteta aluat fraged pate sucre

Se îndepărtează excesul de aluat, utilizând lama unui cuţit. Se înţeapă aluatul din loc în loc cu furculiţa. Se aşază un disc din hârtie de copt, peste care se pun greutăţi (boabe de năut uscate, boabe de fasole sau pietricele speciale).

Aluat-tarta-b

Se introduce tava în cuptorul încins la 175 grade Celsius, pentru 10-15 minute (până când marginile crustei încep să se rumenească);. apoi se îndepărtează greutăţile şi hârtia de copt şi se mai lasă 5 minute în cuptor.

Când e gata, se scoate tava din cuptor, iar crusta se lasă să se răcească în tavă. www.simonacallas.com După ce se răceşte complet, se poate poate folosi pentru prepararea diverselor tarte; – la rece (tartele cu fructe) sau la cald (când se umple crusta şi se introduce din nou în cuptor, până se coace umplutura).

Reteta video pentru crusta de tarta perfecta o puteti viziona aici:

Aluat-tarta-c
Despre cojile de minitarte gasiti detalii aici (link). Modele de tarte si de umpluturi – dulci sau sarate – gasiti la sectiunea TARTE (link).

Minitarte cu fructe si crema de vanilie

Aluat pentru tarta reteta de baza. Aluat pentru tarte. Crusta tarta crusta tarte cu fructe. Tarta sarata tarte sarate tarte dulci. Crusta perfecta pentru tarta coji tarte aperitiv. Cum se fac tartele cele mai bune tarte pate sucree pate sable.

Aluat pentru tarta reteta de baza. Aluat pentru tarte. Crusta tarta crusta tarte cu fructe. Tarta sarata tarte sarate tarte dulci. Crusta perfecta pentru tarta coji tarte aperitiv. Cum se fac tartele cele mai bune tarte pate sucree pate sable.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?