5
(2)

 

 

Biscuiti-Ziua-Drapelului-1

 

Biscuiţi tricolori pentru Ziua Drapelului Naţional

Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Naţional prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. De ce 26 iunie? Pentru că este ziua în care tricolorul roşu-galben-albastru a fost proclamat drapel naţional, cu ocazia revoluţiei burghezo-moşiereşti din 1848.

Drapelul naţional al României este un tricolor cu benzi verticale, începând de la lance: albastru, galben și roșu. O legendă spune că aceste trei culori erau utilizate încă din vechime de către români ca simbol propriu, ori chiar de către străini pentru a-i desemna/caracteriza pe români. Aceleaşi culori apar încă din secolul al XVI-lea, pe diplomele emise de Mihai Viteazul ori pe scuturi.

Biscuiti-Ziua-Drapelului-5

 

Pentru a celebra Ziua Drapelului Naţional, am pregătit nişte biscuiţi în culorile drapelului nostru. Reţeta este cea pe care am mai folosit-o şi în alte ocazii, iar tehnica e destul de simplă. Am înjumătăţit cantităţile de ingrediente de la reţeta de biscuiţi, şi am obţinut două tăvi cu biscuiţi de aproximativ 6 cm diametru.

 

Biscuiti-Ziua-Drapelului-2

 

Ingrediente Biscuiţi tricolori pentru Ziua Drapelului Naţional

  • 150 g unt moale (65% grăsime)
  • 125 g zahăr pudră vanilat
  • 1 ou
  • 1 lingură suc de lămâie
  • 300 – 350 g făină
  • un praf de sare
  • colorant alimentar: roşu, galben, albastru
  • albuş de ou

 

Biscuiti-Ziua-Drapelului-3

 

Preparare Biscuiţi tricolori pentru Ziua Drapelului Naţional

Untul se freacă spumă cu zahărul. Se adaugă oul, sucul de lămâie, apoi 300 g făină cernută cu sarea. Se împarte compoziţia în trei părţi egale. Se colorează fiecare dintre cele trei părţi în culorile drapelului naţional şi se omogenizează. Se obţine un aluat legat şi nu foarte vârtos. Dacă este nevoie, se mai adaugă puţină făină. Se înfăşoară aluatul în folii de plastic şi se pune în frigider pentru minim o oră.

Ziua-drapelului-a

Se încinge cuptorul la 175 grade Celsius şi se pregătesc două tăvi de aragaz, care se tapetează cu hârtie de copt.

Se scot pe rând cele trei culori de aluat din frigider şi se întind în strat de circa 5 mm, între două folii de plastic. Pentru că e vară, e cald şi aluatul are unt în compoziţie, se înmoaie repede, prin urmare foile de aluat întinse se pun în congelator pentru 12-15 minute, pentru a putea fi tăiate uşor. Cu o riglă şi un cutter, se taie fâşii având lăţimea de 1/3 din diametrul cutterului (inimioarele mele sunt late de 6 cm, deci am tăiat fâşii cu lăţimea de 3 cm).

Ziua-Drapelului-b

Se aşază pe blatul de lucru o fâşie albastră. Se unge marginea laterală din dreapta cu albuş de ou. Se alătură o fâşie galbenă, se lipeşte de cea albastră. Se unge cu albuş marginea laterală din dreapta a fâşiei galbene şi se alătură o fâşie roşie. Se acoperă totul cu o folie de plastic şi se trece uşor cu sucitorul, pentru ca cele trei fâşii să adere una de alta şi să le aducem la acelaşi nivel. Se decupează biscuiţii cu un cutter ales după preferinţă (dreptunghi, disc, inimă, stea etc). Se ia cu grijă fiecare biscuit cu ajutorul unei spatule şi se pune în tavă.

Ziua-Drapelului-c

Biscuiţii se coc timp de circa 15 minute. Dacă este cazul, la jumătatea timpului se întoarce tava cu 180°.

Acesti Biscuiţi tricolori pentru Ziua Drapelului Naţional se pot servi imediat. Sunt fragezi, gustoşi şi aromaţi. Se pot păstra până la trei săptămâni într-un recipient etanş, pentru a-şi păstra frăgezimea.

 

Biscuiti-Ziua-Drapelului-4

 

Alte modele de biscuiţi cu motive naţionale pe care i-am preparat (clic pe poze pentru linkuri):

 

Biscuiti-Ziua-Nationala

 

Fursecuri-Ziua-Nationala-4

 

 

 

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?