Prăjitura pandispan cu caise pandispan cu visine caise prune nectarine prajitura pandispan desert rapid cu fructe

 

Prajitura-Pandispan-Caise-2

 

Prajitura pandispan cu caise by Simona Callas

E vremea caiselor – aceste fructe delicate, dulci-acrişoare, bogate în vitamine (A, C, B, E, K), minerale (calciu, magneziu, fosfor, fier, cupru, zinc, seleniu, mangan) şi antioxidanţi (carotenoizi, luteină, zeaxantină, licopen), moi şi atât de pline de savoare încât au fost supranumite „fructele zeilor”.  Originar din Armenia, înrudit cu prunul, caisul (Prunus armeniaca) este apreciat şi cultivat pe scară largă, de secole, în Europa şi China. Proaspete sau uscate, sub formă de gem, compot sau nectar, caisele sunt minunate şi îşi merită cu prisosinţă supranumele de „fructele zeilor”.  Cu numeroase beneficii pentru sănătate, caisele sunt utile în prevenirea instalării şi/sau agravării bolilor respiratorii (astm, bronşită, tuberculoză), cardiovasculare (ateroscleroză, hipertensiune), oftalmologice (degenerescenţa maculară, cataractă). De asemenea sunt utile în prevenirea unor afecţiuni precum cancer, constipaţie, cistită, ajută la îmbunătăţirea memoriei şi la menţinerea unui ten frumos şi luminos.

Această prăjitură pandişpan cu caise, pe care o ştiu din copilărie, este pe cât de simplă pe atât de savuroasă. Se prepară la fel ca Prăjitura cu vişine, iar caisele pot fi lăsate în jumătăţi sau tăiate în felii mai fine, după preferinţă. De data aceasta, am măsurat cu lingura, mi-a fost mai la îndemână. Cine doreşte cantităţile în grame, le găseşte la Pandişpanul cu vişine (tot aici găsiţi şi poze din timpul preparării).

 

Prajitura-Pandispan-Caise-5

 

Ingrediente Prajitura pandispan cu caise by Simona Callas

  • 5 ouă mari la temperatura camerei.
  • 5 linguri cu vârf de zahăr tos
  • 5 linguri ulei de floarea-soarelui
  • 7 linguri cu vârf de făină
  • coaja şi sucul de la 1/2 lămâie
  • un praf de sare www.simonacallas.com
  • 1 linguriţă extract de vanilie
  • 8-10 caise proaspete
  • 1 lingură zahăr pudră pentru decor

 

Prajitura-Pandispan-Caise-1

 

Preparare Prăjitura pandispan cu caise by Simona Callas

Se pregăteşte o tavă cu dimensiuni de circa 25/35 cm, care se unge cu puţin unt. Se încinge cuptorul la 175 grade Celsius. Se separă albuşurile de gălbenuşuri. www.simonacallas.com Făina se cerne. Caisele se spală, se şterg de apă, se taie în jumătăţi (sau în felii) şi se îndepărtează sâmburii.

Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare, la viteză medie. Se creşte viteza treptat, până la maxim şi se adaugă zahărul în 4-5 reprize. www.simonacallas.com Viteza mare face ca bezeaua să încorporeze mult aer, care ne va fi de folos în cuptor, să crească frumos prăjitura. Având în vedere că nu folosim afânători (praf de copt sau bicarbonat), o compoziţie aerată este absolut necesară.

***

Gălbenuşurile se amestecă bine, se adaugă uleiul alternând cu sucul de lămâie, iar la sfârşit vanilia şi coaja de lămâie dată pe răzătoare. www.simonacallas.com

Când bezeaua e gata (tot zahărul este încorporat, topit şi bezeaua stă băţ), se încorporează gălbenuşurile în 2-3 reprize, alternând cu făina; şi se omogenizează amestecând uşor, prin răsturnare, cu ajutorul unei spatule din silicon.

***

Compoziţia se toarnă în tava pregătită şi se nivelează. Se aşază deasupra jumătăţile (sau feliile) de caise. www.simonacallas.com Se introduce tava în cuptor pentru circa 20-25 minute. Se verifică cu o scobitoare dacă aluatul e copt.

Când prăjitura e gata, se scoate din cuptor şi se lasă să se răcească complet, înainte de a fi porţionată şi servită. Opţional, se decorează cu puţin zahăr pudră.

Se păstrează la frigider.

 

Prajitura-Pandispan-Caise-3