4.9
(32)

Cupcakes cu dovleac si crema de branza reteta blat pufos ghimbir nucsoara scortisoara desert prajitura de casa toamna chec iaurt

Cupcakes cu dovleac şi cremă de brânză 3

Cupcakes cu dovleac si crema de branza

 

Pentru că e sezonul dovleacului, vin cu o reţetă delicioasă, interesantă şi care la noi în familie a avut mare succes.

Originar din America (mai precis Anzi şi Mezoamerica) şi mult mai vechi decât porumbul, dovleacul este cultivat astăzi la scară largă, în multe locuri din lume, pentru uz comercial, fiind utilizat atât pentru hrană cât şi în scop decorativ. În Europa a fost adus pe la sfârşitul secolului al XVI-lea. Plăcinta cu dovleac este extrem de populară la noi în România, nu am văzut nicio patiserie care să nu aibă în portofoliu acest deliciu. În Statele Unite şi Canada, plăcinta cu dovleac (într-o altă reţetă faţă de a noastră) este nelipsită din meniul festiv de Ziua Recunoştinţei. Dovleacul se folosește în ritualurile din „Ziua morţilor” în Mexic şi Guatemala. Pentru chinezi, dovleacul era simbol al abundenţei şi prosperităţii. Iar astăzi, bucătăria mediteraneeană plasează dovleacul la loc de cinste.

Dovleacul plăcintar, care furnizează circa 26 calorii/100 g,  conţine 92% apă, 0,1% grăsimi, 6,5% carbohidraţi, 1% proteine, este bogat în fibre şi e o excelentă sursă de vitamina A şi beta-caroten. Aproape toate părţile lui sunt comestibile: pulpa, seminţele, frunzele, florile. Din coajă se fac decoraţiuni impresionante, mai ales de Ziua Recunoştinţei şi Halloween.

Prajitura chec pufos reteta

Cuvântul „dovleac” provine din turcescul „devlek”şi în ţara noastră are o mulţime de sinonime:  bostan, lubă, curcubetă, dulete, ludaie. Denumirea ştiinţifică este Cucurbita maxima – „cucurbita” înseamnă tărtăcuţă în limba latină.

Revenind la preparatul de astăzi, e un desert minunat. Cupcakes aromate şi moi se potrivesc grozav cu crema vanilată de unt şi brânză. Am folosit zahăr brun Demerara, care are o nuanţă mai deschisă. Piureul de dovleac se obţine din pulpă de dovleac copt, care apoi a fost pasată. Din compoziţia de mai jos se obţin 12-16 cupcakes, în funcţie de dimensiuni.

 

Cupcakes cu dovleac şi cremă de brânză 1

 

Ingrediente Cupcakes cu dovleac si crema de branza

 

Pentru aluat pufos cu dovleac

 • 250 g făină
 • ½ linguriţă bicarbonat de sodiu
 • un praf de sare
 • 1 linguriţă scorţişoară măcinată
 • ¼ linguriţă nucşoară măcinată
 • ¼ linguriţă ghimbir măcinat
 • 2 ouă www.simonacallas.com
 • 200 g zahăr brun Demerara
 • 100 ml ulei
 • 200 g piure de dovleac
 • 1 linguriţă extract vanilie
 • 50 g iaurt

 

Pentru cremă

 • 200 g cremă de branza Philadelphia
 • 150 g unt www.simonacalas.com
 • 250 g zahar pudra
 • 1 linguriţă extract vanilie

 

Cupcakes cu dovleac şi cremă de brânză 4

 

Preparare Cupcakes cu dovleac si crema de branza

 Se încinge cuptorul la 175 de grade Celsius şi se pregăteşte tava pentru brioşe. Făina, sarea, bicarbonatul, scorţişoara, nucşoara, ghimbirul se pun într-un castron şi se  amestecă.  www.simonacalas.com Se bat spumă ouăle cu zahărul brun; se adaugă apoi pe rând: uleiul, piureul de dovleac, vanilia, amestecul uscat, iar la sfârşit iaurtul.

Prajitura chec pufos

Cu această compoziţie se umplu pe trei sferturi chesele de brioşe. www.simonacalas.com Se introduce tava în cuptor pentru 20 de minute. Când sunt gata, se scot brioşele din cuptor şi se lasă să se răcească.

prajitura chec pufos

Untul şi crema de brânză se mixează până se omogenizează. www.simonacalas.com Se adaugă zahărul pudră şi extractul de vanilie. Se continuă mixarea până când se dizolvă zahărul şi se obţine o cremă fină şi mătăsoasă. Se pune la rece pentru cel puţin o jumătate de oră, înainte de a decora cupcakes.

prajitura chec pufos

Cupcakes decorate se păstrează în frigider până la servire.

Cupcakes cu dovleac şi cremă de brânză 5

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?