5
(71)

Prajitura Gargarita prajituri de casa prajitura insiropata cu ciocolata pandispan Prajituri de cofetarie Prajitura de cofetarie Gargarita de cofetarie fondant de cofetarie ganache de chicioala crema de ciocolata primavara pandispan insiropat 

 

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Prajitura Gargarita by Simona Callas

Deosebită, drăgălaşă, colorată şi desigur foarte gustoasă este această prăjitură. Gărgăriţele sunt poate cele mai frumoase dintre insecte, aproape la fel de îndrăgite ca albinele, deşi nu produc miere, ci numai fiindcă sunt roşii, delicate şi „îmbulinate”.

Gărgăriţa face parte din ordinul Coleoptera  (care înseamnă „cu aripi acoperite de teacă”), familia Coccinellidae (care înseamnă „sferă mică roşie”), genul Coccinella (de culoare roşu aprins). Denumirea ştiinţifică dată de Linnaeus este Coccinella septempunctata şi s-ar traduce „stacojie cu şapte puncte” (deşi ea poate să aibă la fel de bine 20 de puncte sau  niciunul). Cunoscută în popor drept „buburuza” sau „mămăruţa”, gărgăriţa este binecunoscută şi iubită în toată lumea. Simbol al primăverii, al stării de bine şi al veseliei, gărgăriţa este un talisman pentru iubire, noroc şi împlinirea dorinţelor.

***

O legendă spune că în Europa, în Evul Mediu, roiuri de insecte distrugeau culturile, iar fermierii s-au rugat Fecioarei Maria pentru ajutor. La scurt timp după aceea, au apărut gărgăriţele şi au atacat dăunătorii plantelor. Fermierii au botezat „Gândacii Maicii Domnului” („Our Lady’s Bugs”) aceste insecte frumoase care le-au salvat culturile. De-a lungul timpului, ele au devenit extrem de populare şi numele lor s-a transformat în „Doamnele gândaci” (Lady Bugs). Se spunea că aripioarele roşii reprezintă mantia Fecioarei iar punctele negre erau simboluri atât ale bucuriilor cât şi ale tristeţilor ei.

Prăjitura pe care v-o prezint astăzi este, pe cât de simplă, pe atât de fascinantă. În esenţă, se compune dintr-un sandviş din pandişpan umplut cu cremă de ciocolată, însiropat şi glasat în fondant roşu aprins.

Prajitura Gargarita 2

Ingrediente Prajitura Gargarita by Simona Callas

 

►Pentru cojile de pandişpan

  • 4 ouă (albuşurile separate de gălbenuşuri)
  • 100 g zahăr tos www.simonacallas.com
  • 135 g făină albă

 

Pentru umplere

 

►Pentru glasare şi decor

  • 600 g glazură fondant www.simonacallas.com
  • colorant alimentar roşu (lichid, gel sau pudră)
  • 100 g ciocolată neagră +1-2 linguri ulei
  • 50 g ciocolată albă

 

Prajitura Gargarita 1

 

Preparare Prajitura Gargarita by Simona Callas

Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare. Se adaugă zahărul şi se continuă mixarea până se obţine o bezea, apoi se încorpoează gălbenuşurile. www.simonacallas.com La final se adaugă făina cernută şi se amestecă uşor, prin răsturnare, cu o spatulă. Compoziţia trebuie să fie aerată, spumoasă, ca să crească în timpul coacerii.

pandispan pufos reteta

Se transferă într-un poş la care este ataşat un dui rotund cu diametrul de 1 cm (sau pur şi simplu într-o pungă de ornat tăiată la capăt şi se formează, în tava tapetată cu hârtie de copt, corpuri de gărgăriţă aşa cum se vede în imaginile de mai jos. www.simonacallas.com Eu le-am făcut mai mici şi mi-au ieşit 30 corpuri (15 gărgăriţe în final).  Se coc la 175°C timp de 15-20 minute sau până când se rumenesc. Apoi se scot din cuptor şi se lasă să se răcească.

***

Prajitura Gargarita b

Siropul se pune într-un vas. Se iau pe rând cojile din pandişpan şi se scufundă 1-2 secunde în sirop, apoi se aşază înapoi în tavă, pe hârtia de copt.

 

Montare Prajitura Gargarita by Simona Callas

Crema de ciocolată – preparată ca aici (link) – se pune într-un poş prevăzut cu dui rotund (sau o pungă de ornat simplă şi tăiată la capăt) şi se distribuie, pe jumătate dintre coji, un strat de cremă nu prea subţire, nici prea gros, care să acopere suprafaţa. www.simonacallas.com Peste cremă se aşază o altă coajă. Astfel se formează gărgăriţele, care se dau la frigider cel puţin o oră, pentru a se întări crema.

reteta prajitura pandispan

Fondantul – preparat ca aici (link) – se pune într-o crăticioară pe foc mic şi se amestecă cu o lingură de lemn până când se topeşte tot fondantul. Se adaugă colorantul şi se omogenizează. www.simonacallas.com

Se apucă cu grijă fiecare gărgăriţă şi se şterge cu spinarea de suprafaţa fondantului, dinspre spate spre faţă, se scurge excesul de fondant şi se aşază pe o suprafaţă dreaptă.

fondant cofetarie reteta

Ciocolata neagră împreună cu uleiul se topesc într-un  bol mic. www.simonacallas.com Se ia fiecare gărgăriţă şi se înmoaie cu capătul mic în ciocolată. Astfel se formează capul gărgăriţelor. Ciocolata rămasă se pune într-un cornet din hârtie şi se trasează aripile şi bulinele pe spatele gărgăriţelor.

Prajitura Gargarita e

Ciocolata albă se topeşte, se pune într-un cornet şi se desenează ochii şi gura.

Prajitura Gargarita se păstrează la rece până la servire.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante.

Prajitura Gargarita 3

 

 

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?