5
(119)

Savarine de cofetarie savarine facute acasa savarinele de pe vremuri savarina istorie savarina origine savarina poveste istoria savarinei forme savarine perfecte cum se fac in casa savarine delicioase din copilarie simple savarina copilariei reteta pas cu pas cum se fac cele mai bune savarine cea mai simpla reteta de savarine ca pe vremuri savarine delicioase cum se fac savarinele reteta savarine fara forme tort savarina cine a inventat savarina reteta savarina la tava wikipedia savarina definitie dex savarina recipe savarina ricetta savarina rezept

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALENU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta pe reţelele sociale sau e-mail, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Savarine de cofetarie reteta

Savarine ca la cofetarie facute acasa by Simona Callas

Savarina – prăjiturica aceasta simplă şi delicată, pe care o cunoaştem cu toţii, este şi astăzi unul dintre cele mai de succes sortimente în cofetăriile autohtone. E incredibil cum o bucată de pâine, însiropată şi decorată cu frişcă,; a cucerit (şi cucereşte în continuare) atâtea generaţii de amatori de prăjituri. În simplitatea ei, savarina are o demnitate şi o eleganţă care i-au rămas neştirbite de-a lungul anilor.

Savarine de cofetarie reteta

Savarina – ca şi predecesoarea ei, Baba au Rhum (sau Rum Baba) – este o prăjitură compusă dintr-un aluat copt sub formă de brioşă foarte uscată, care apoi este îmbibată cu sirop aromat şi servită cu frişcă (sau cremă de vanilie şi opţional fructe). Legenda spune că, prin secolul al XVIII-lea, Nicolas Stohrer, patiserul regelui Stanislas Leszczynski al Poloniei, i-a preparat acestuia pentru cină un guguluf atât de uscat, încât regele l-a aruncat cât colo. În cădere, a răsturnat o sticlă de rom şi astfel guguluful s-a îmbibat cu rom. Întâmplător, regele era un tip a cărui filosofie de viaţă se baza pe ideea “pune rom în orice şi o să-mi placă”. Prin urmare, s-a gândit să nu irosească romul vărsat peste uscătură, a gustat-o… şi i-a plăcut. Aşa s-a născut Rum Baba.

Savarine de cofetarie facute acasa reteta simpla

Cum se fac savarinele

În secolul următor – mai precis pe la 1844 – fraţii Julien – nişte patiseri francezi din Paris. – au creat o prăjiturică simplă, îmbibată cu sirop de rom şi decorată cu frişcă, pe care au botezat-o Savarin. Este evident că s-au inspirat după tradiţionala Baba au Rhum; dar ei au modificat puţin compoziţia siropului şi au folosit o formă diferită pentru a coace gogoşile de aluat. În loc de forma de copt cilindrică folosită pentru Baba au Rhum, fraţii Julien au ales o formă inelară. Savarina tradiţională din cofetăriile noastre e coaptă în forme de minitarte cu peretii mai înalţi. Reţeta originală, franţuzească, o găsiţi aici (link). Eu vă prezint astăzi reţeta de cofetărie, mai simplă şi mai rapidă, fără unt;. aşa cum se prepara pe vremuri în cofetăriile noastre.

Savarine de cofetarie facute acasa reteta simpla simonacallas

 

Ingrediente Savarine facute in casa by Simona Callas

***

►Pentru gogoşi

 • 300 g făină
 • 15 g drojdie proaspătă
 • 1 lingură zahăr
 • 125 ml lapte cald
 • 1 ou www.simonacallas.com
 • un praf sare
 • 1/2 linguriţă extract vanilie
 • puţin ulei

***

►Pentru sirop

 • 2 litri apă www.simonacallas.com
 • 600 g zahăr
 • 100 ml rom brun (sau 1 lingură esenţă rom)

***

►Pentru decor

 • 100 g gem roşu (zmeură, căpşune, coacăze)
 • 600 g frişcă bătută şi îndulcită www.simonacallas.com

 Savarine de cofetarie facute acasa reteta simpla

 Preparare Savarine facute in casa by Simona Callas

Mai intai se prepara siropul. Apa si zaharul de fierb cateva clocote, apoi se iau de pe foc, se adauga romul si se lasa sa se raceasca.

Drojdia, zahărul, laptele,  oul, sarea, vanilia şi o lingură de ulei se amestecă într-un castron,. apoi se toarnă peste făină şi se amestecă până când se obţine un aluat elastic, nelipicios şi destul de consistent. www.simonacallas.com

Se unge aluatul cu ulei, se acoperă şi se lasă la dospit, până când îşi triplează volumul. www.simonacallas.com Între timp, se pregătesc formele pentru savarine, care se aşază într-o tavă şi se stropesc cu puţin ulei.

Aluat dospit

Cu mâna unsă cu puţin ulei, se desprind din aluat bucăţi care se rotunjesc şi se pun în forme. Se mai lasă odată la dospit, până când îşi dublează volumul. www.simonacallas.com Ideal este ca aluatul să ajungă la marginea superioară a formei.  Eu nu am avut răbdare să le las cât ar fi trebuit,. şi în consecinţă savarinele mele au ieşit mai micuţe – un fel de savarinuţe. 🙂 Însiropate şi decorate, au cântărit totuşi 100 g fiecare.

Aici am folosit forme mici şi mi-au ieşit 25 de bucăţi. Dacă folosiţi forme de savarine mai mari, vor ieşi proporţional mai puţine.

Aluat dospit

Cum se fac savarinele

După ce au crescut corespunzător, savarinele se coc în cuptorul încins în prealabil, până când se rumenesc. Eu le-am copt la 200°C timp de 10-12 minute. www.simonacallas.com Se pot coace şi la temperatură mai mică, iar timpul de coacere va creşte corespunzător.

Când sunt gata, se scot din cuptor, se lasă să se răcorească, apoi se scot din forme. www.simonacallas.com Pentru că savarinele se aşază cu baza în sus, iar faţa lor (care va deveni bază) se rotunjeşte în timpul dospirii şi al coacerii, se dau pe răzătoare puţin, doar cât să capete stabilitate.

Gogoşile se introduc în sirop, se ţin scufundate 3 secunde,. apoi se lasă să plutească, până când se saturează cu sirop (1-2 minute), apoi se scot pe o tavă.

 

savarine-simonacallas-f

Se taie capacele, se ung cu gemul încălzit, iar cu puţin timp înainte de servire se umplu cu frişcă bătută. Cea mai buna frisca se obtine din smantana dulce cat mai grasa (cu peste 40% grasime) si foarte rece. Sau, cumparati frisca naturala de la magazin si o amestecati cu mascarpone de calitate, pentru a obtine o frisca tare. Savarinele se pot păstra la frigider maxim 2 zile (mai mult nu, pentru că se usucă frişca).

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

Savarine de cofetarie facute acasa reteta simpla simonacallas

Savarine de casa

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?