Ecler vienez reteta de cofetarie clasica cel mai bun ecler cum se face eclerul in casa; eclere de cofetarie eclere vieneze ecler cu crema de vanilie ecler cu frisca ecler cu fondant ecler glasat.

Astăzi vă prezint Ecler Vienez reteta de cofetarie – una dintre cele mai de succes prăjituri de tradiţie din cofetăriile noastre.

Ecler Vienez reteta de cofetarie by Simona Callas

Fără îndoială, eclerul este una dintre cele mai grozave invenţii dulci create vreodată de mâna omului. Despre povestea lui am scris aici. De la crearea lui, din secolul al XVI-lea, şi până astăzi, patiserii au căutat încontinuu să valorifice aluatul opărit, compunând noi şi noi deserturi, care mai de care mai aspectuoase şi mai gustoase.

Despre eclerul vienez nu am găsit referinţe în patiseriile internaţionale. Se pare că e o prăjitură autohtonă, apărută prin anii ’80; un hibrid între eclerul clasic, choux à la crème şi Paris-Brest – trei sortimente de prăjituri care au la bază aluatul opărit. A rezultat astfel un desert în formă de rotiţă (ca Paris-Brest), glasat cu fondant (ca eclerul),  umplut cu cremă de vanilie şi decorat cu frişcă (la fel ca delicatele Austrian Cream Puffs, cunoscute la noi sub denumirea de Choux à la crème).

Ecler Vienez reteta de cofetarie clasica

***

Aşadar, reţeta de Ecler Vienez pe care v-o propun astăzi conţine aceleaşi elemente ca şi bătrânul Ecler (aluat, cremă, fondant), la care se adaugă decorul din frişcă. În general, folosesc lapte şi unt pentru reţeta de aluat. De data aceasta am preparat aluatul exact ca la cofetărie, cu apă în loc de lapte şi ulei în loc de unt. Pentru un aluat reuşit, proporţia ingredientelor este apă:ulei:făină:ouă –> 2:1:2:2 (cantităţi egale de apă, făină, ouă; duble faţă de ulei), cu menţiunea că ouăle se adaugă pe rând şi (în funcţie de calitatea făinii folosite) ne oprim din adăugat ouă (sau suplimentăm puţin cantitatea) în aşa fel încât să obţinem o compoziţie de consistenţă mai moale.

 Ecler Vienez reteta de cofetarie clasica

Ingrediente Ecler Vienez reteta de cofetarie by Simona Callas

(pentru 12 bucăţi)

►Pâte à choux

 • 200 ml apă
 • 100 ml ulei
 • 200 g făină www.simonacallas.com
 • 200 g ouă (cam 3 oua L sau 4 oua M, dar recomand sa fie cantarite)
 • un praf de sare

Crema de vanilie (gasiti reteta aici – link)

 • 5 gălbenuşuri de ou
 • 100 g zahăr tos
 • 30 g amidon www.simonacallas.com
 • 500 ml lapte integral
 • ½ baton de vanilie
 • 100 g unt

Pentru glasare şi decor

Ecler Vienez reteta de cofetarie clasica

Preparare Ecler Vienez reteta de cofetarie by Simona Callas

Se încinge cuptorul la 190°C şi se pregăteşte o tavă de aragaz care se tapetează cu hârtie de copt.

Apa, uleiul şi sarea se pun într-o crăticioară pe foc. Când amestecul începe să fiarbă, se dă focul la minim, se adaugă făina, toată cantitatea odată; şi se amestecă energic cu o lingură (sau o spatulă) de lemn, până când se omogenizează. www.simonacallas.com Se transferă compoziţia in bolul mixerului şi se mixează cu viteză medie câteva minute, până când se răcoreşte. Apoi se adaugă pe rând câte un ou, omogenizând după fiecare. Aşa cum am mai spus, ne oprim din adăugarea ouălor atunci când compoziţia devine suficient de moale încât să poată fi manevrată cu poşul (sau după caz mai adăugăm 1-2 ouă).

Ecler Vienez reteta de cofetarie clasica simonacallas

Se transferă compoziţia într-o pungă de decorat, prevăzută cu un şpriţ în formă de stea şi se formează în tavă inele de dimensiuni aproximativ egale şi plasate la distanţă de circa 2 cm unele de altele. www.simonacallas.com Se introduce tava în cuptor pentru circa 20 minute (până când inelele din aluat se rumenesc bine). Apoi se scot din cuptor şi se aşteaptă răcirea lor completă, înainte de a le umple.

***

ecler-vienez-b-simonacallas

După ce se răcesc, se taie în două, pe lateral, cu ajutorul unui cuţit cu lama zimţată.

ecler-vienez-c

Crema de vanilie – preparată ca aici – se pune într-o pungă de ornat tăiată la capăt (la care eventual se ataşează un dui rotund) şi se umplu eclerurile.

ecler-vienez-d

***

Fondantul – preparat ca aici – se încălzeşte la foc mic, amestecând încontinuu cu o spatulă din lemn, până când se dizolvă. El trebuie să fie lichid, dar nu extrem de fierbinte. www.simonacallas.com Se ia pe rând câte un ecler şi se şterge cu partea superioară de suprafaţa fondantului; se înlătură excesul cu ajutorul spatulei din lemn, apoi se aşază pe planşetă. Fondantul se va răci repede şi va deveni casant, aşa cum îl cunoaştem.

ecler-vienez-e-simonacallas

La final, eclerurile se decorează cu frişcă bătută şi îndulcită. Se păstrează la rece până la servire.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante.

ecler-vienez-4-simonacallas

Ecler Vienez reteta de cofetarie clasica prezentare

***

ecler vienez reteta de cofetarie clasica; cel mai bun ecler cum se face eclerul in casa; eclere de cofetarie eclere vieneze; ecler cu crema de vanilie ecler cu frisca ecler cu fondant ecler glasat.

ecler vienez reteta de cofetarie clasica; cel mai bun ecler cum se face eclerul in casa; eclere de cofetarie eclere vieneze; ecler cu crema de vanilie ecler cu frisca ecler cu fondant ecler glasat.

ecler vienez reteta de cofetarie clasica; cel mai bun ecler cum se face eclerul in casa; eclere de cofetarie eclere vieneze; ecler cu crema de vanilie ecler cu frisca ecler cu fondant ecler glasat.

Print Friendly, PDF & Email