5
(22)

Flaugnarde cu gutui prajitura cu gutui tort de gutui retete cu gutui desert cu gutui desert de toamna prajitura de sezon clafoutis clafutis flagnard budinca desert rapid budinca cu fructe reteta desert simplu de sezon iarna prajitura de casa budinca clafoutis gutuie clafutis clatite cu gutui prajitura cu gutui tort cu gutui

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Flaugnarde cu gutui – o prajitura simpla, delicata si foarte gustoasa.

Flaugnarde cu gutui simonacallas 3

 

Flaugnarde cu gutui prajitura desert cu gutui

Acest preparat, de sorginte franţuzească, este un desert simplu, cu următoarele caracteristici:. se găteşte la cald, conţine fructe şi are o umplutură de tip budincă. (din ouă, lapte, zahăr, arome şi puţină făină ca agent de îngroşare). La servire, se pudrează cu zahăr şi se consumă cald (uneori asortat cu frişcă). La origine, acest desert se numeşte Clafoutis şi se prepară cu cireşe negre. Clafoutis provine din regiunea franceză Limousin; s-a răspândit prin secolul al XIX-lea; iar numele lui vine din limba occitană (vorbită în sudul Franţei) – verbul „clafir” în occitană înseamnă „a umple”. Flaugnarde provine din occitanul „flaunhard” care înseamnă „moale”, „pufos”.

Aşadar, având în vedere că preparatul original conţine cireşe negre, sintagma „clafoutis cu cireşe” e un pleonasm (dacă se referă strict la cireşe negre) sau un sofism (dacă se referă la alte fructe). Dacă se folosesc orice alte fructe (inclusiv cireşe roşii) la prepararea sa, nu se mai numeşte clafoutis, ci flaugnarde (sau flagnarde).

Pentru că suntem în plin sezon de gutui; pentru că aveam nişte gutui aurii minunate în casă şi pentru că există mai puţine reţete care utilizează gutuile, faţă de alte fructe; am ales să prepar un Flaugnarde cu gutui. Gustul dulce al umpluturii se asociază minunat cu gustul acrişor al gutuilor. Se pot folosi gutui din compot.

 Flaugnarde cu gutui simonacallas 1

 

Ingrediente Flaugnarde cu gutui

 • 3 ouă
 • 125 g zahăr tos
 • 350 g smântână cu 20% grăsime
 • 30 g făină www.simonacallas.com
 • 1 lingură coajă de lămâie
 • 1 linguriţă esenţă de vanilie
 • 2-3 linguri lichior de piersici
 • 2 gutui poşate (cca 500 g)

 

Flaugnarde cu gutui simonacallas 2

Preparare Flaugnarde cu gutui

Gutuile se poşează simplu, ca şi perele. Într-un vas încăpător se pun 2 litri apă, 225 g zahăr, sucul de la o jumătate de lămâie şi două batoane de scorţişoară. www.simonacallas.com Se pune vasul pe foc şi între timp se curăţă două gutui de coajă, de sâmburi şi se taie în felii grosuţe (cam de 1 cm). Când siropul începe să fiarbă, se adaugă gutuile şi se continuă fierberea (la foc mediu), până când se înmoaie fructele (se testează cu furculiţa; dacă intră uşor, sunt gata). Se scot gutuile din sirop, se scurg, se usucă şi se pun într-un vas etanş până se răcesc. www.simonacallas.com Dacă se lasă descoperite, se oxidează şi se închid la culoare. Eu le-am pus într-o casoletă din plastic, cu capac, şi le-am scos afară – la 2 grade Celsius s-au răcit în 10 minute 🙂

Umplutura se prepară foarte simplu, ca şi compoziţia pentru clătite. Ouăle se bat spumă cu zahărul, apoi se adaugă pe rând făina, smântâna, coaja de lămâie, vanilia, lichiorul.

***

Flaugnarde cu gutui simonacallas

Se încinge cuptorul la 175°C. Se pregăteşte o formă (cu diametrul de 18-20 cm), de preferat cu pereţii detaşabili, care se unge cu unt pe interior. www.simonacallas.com Dacă nu are pereţii detaşabili, se tapetează cu hârtie de copt. Se aşază la baza formei feliile de gutui şi se toarnă compoziţia.

Flaugnarde cu gutui

Se introduce forma într-o tavă mai largă în care se toarnă apă fierbinte, iar tot ansamblul se aşază pe raftul din mijloc al cuptorului şi se coace timp de 40-45 minute. În timpul coacerii, umplutura va forma o boltă, se va ridica începând dinspre margine spre centru. www.simonacallas.com Atunci când şi centrul este ridicat şi rumenit, prăjitura e gata.

Desert rapid budinca cu fructe

Se scoate tava din cuptor, se pune pe un grătar şi se lasă până se răcoreşte, apoi se scoate prajitura pe un platou. Se pudrează cu zahăr şi se porţionează.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

Flaugnarde cu gutui simonacallas 5

Note:

 • Eu am pus smântână foarte groasă, care favorizează legarea compoziţiei la copt. Dacă se foloseşte smântână mai subţire, se suplimentează cantitatea de făină cu încă 10-15 g (o lingură rasă).
 • În loc de lichior de piersici se poate folosi orice alt lichior la alegere sau coniac, rom etc.
 • Flaugnarde şi clafoutis se servesc imediat, calde. Dacă totuşi rămâne din prăjitură, se păstrează acoperită, pentru a nu se usca.

Desert rapid budinca cu fructe clafoutis clafutis

 

 

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?