Tort de Craciun Entremet cu ciocolata banane si zmeura Tort alb si rosu Tort de Craciun Tort de iarna 

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

 

Tort de Craciun Entremet cu ciocolata banane si zmeura by Simona Callas

 

Am conceput acest tort pentru masa festivă de Crăciun. Aşadar, trebuia să aibă un design special care să fie în concordanţă cu tematica sărbătorilor de iarnă. M-am gândit la alb şi roşu, la zăpadă şi la Moş Crăciun. Aşa că l-am glasat cu glazură oglindă roşie, i-am pus o cingătoare de ciocolată cu cataramă sidefată, iar deasupra nişte bulgări din fondant, de asemenea sidefaţi. Arăta atât de frumos, încând nu mă înduram să-l tai 🙂

După ce am decis designul tortului, m-am concentrat pe conţinut. Mi-am propus să combin banane, ciocolată şi zmeură şi recunosc că e prima oară când testez acest mix de arome. Rezultatul a fost pur si simplu divin. Mousse-ul de ciocolată albă e fin, cremos şi diafan, aroma de banană din blat se completează minunat cu aroma de zmeură din umplutura cu gem iar centura din ciocolată amăruie de la exterior a venit fix ca punctul pe ű 🙂

Vă recomand cu multă căldură să încercaţi acest tort, e excepţional şi, deşi se încadrează la categoria entremet, nu e chiar atât de dificil de preparat.

 

Prajitura Mos Craciun

Ingrediente Tort de Craciun Entremet cu ciocolata banane si zmeura by Simona Callas

(pentru un tort cu diametrul de 18 cm)

 

Blatul umed cu banane

 • 1 banană bine coaptă
 • 50 g unt moale (60-65% grăsimi)
 • 60 g zahăr pudră
 • 1 ou mare www.simonacallas.com
 • 1/2 linguriţă extract vanilie (sau esenţă)
 • 50 g smântână cu 20% grăsime
 • 5 g praf de copt
 • 150 g făină albă
 • 1 lingură rasă cacao neagră

 

Mousse de ciocolată albă

 • 150 g ciocolată albă
 • 200 g smântână pentru frişcă
 • 30 g zahăr pudră www.simonacallas.com
 • 3 gălbenuşuri de ou
 • 7 g gelatină pudră
 • 20 ml apă rece
 • 100 ml lapte integral (3,5% grăsimi)
 • 1 linguriţă extract vanilie (sau esenţă)

 

Plus

 • 150 g gem de fructe roşii (eu am pus de zmeură)

 

Glazura oglindă

 • 150 g ciocolată albă
 • 200 g smântână pentru frişcă
 • 50 g zahăr www.simonacallas.com
 • 70 g sirop de glucoză
 • 10 g gelatină pudră
 • 50 ml apă rece
 • colorant roşu

 

Pentru decor

 • 100 g ciocolată amăruie
 • 100 g fondant alb www.simonacallas.com
 • spray alimentar perlat

Tort de Craciun Entremet cu ciocolata banane si zmeura 2

 

Preparare Tort de Craciun Entremet cu ciocolata banane si zmeura by Simona Callas

 

Preparare blat

Blatul se prepară exact ca la Tortul cu banane, ciocolată şi Nutella, dar am înjumătăţit cantităţile, pentru că aveam nevoie de două blaturi subţiri. Se pregătesc două forme de copt, cu diametrele de 18 cm şi 12 cm, care se tapetează la bază cu hârtie de copt. Se încinge cuptorul la 175 de grade Celsius.

Făina se cerne împreună cu praful de copt. Banana se pasează bine într-un castron. Untul se freacă spumă cu zahărul pudră. www.simonacallas.com Se adaugă în ordine:  oul, vanilia, jumătate din amestecul uscat, smântâna, restul de amestec uscat, iar la final banana pasată. Două treimi din compoziţie se toarnă în forma de copt mai mare şi se nivelează. În compoziţia rămasă se adaugă cacao, se omogenizează şi se toarnă în forma de copt mai mică.

Se introduc formele în cuptor pentru circa 20 minute (până când mijlocul blaturilor este ferm şi elastic). Apoi se scot din cuptor, se pun pe un grătar şi se lasă să se răcească.

Tort de Craciun Entremet cu ciocolata banane si zmeura 5

Preparare mousse de ciocolată albă

Gelatina se hidratează în 20 ml apă rece. Ciocolata albă se topeşte (la microunde sau la bain-marie).

Gălbenuşurile se mixează într-un ibric încăpător. www.simonacallas.com Laptele se înfierbântă şi se toarnă peste gălbenuşuri, în fir subţire, amestecând incontinuu cu un tel. Se adaugă vanilia, gelatina, apoi ciocolata albă şi se omogenizează.

Din smântână şi zahărul pudră se bate o frişcă moale, care se toarnă peste crema de ciocolată şi se omogenizează.

 

Montare Tort de Craciun Entremet cu ciocolata banane si zmeura by Simona Callas

În acest moment se asamblează tortul. Se ia un inel fexibil (sau forma de copt cu diametrul de 18 cm) şi se tapetează pereţii interiori cu folie de pvc. Se aşază la bază blatul de banane alb. Se toarnă puţin mousse de ciocolată albă. www.simonacallas.com Se dă la congelator 10 minute, apoi se aşază blatul de banane cu ciocolată. Se mai toarnă puţin mousse, cât să acopere blatul cu ciocolată şi se dă iar la congelator 10 minute. Gemul de zmeură se pune într-o pungă de ornat, tăiată la capăt, şi se formează un inel din gem pe suprafaţa tortului. Se acoperă cu restul de mousse şi se dă la frigider peste noapte. A doua zi, se scoate tortul din formă, se îndepărtează foliile de pvc şi se aşază pe un suport. Se păstrează la rece până când e gata glazura.

Tort de Craciun Entremet cu ciocolata banane si zmeura 4

Preparare glazura oglindă roşie

Glazura oglindă se prepară exact ca la Tortul Exotic Green. Gelatina se hidratează în 50 ml apă rece. Smântâna, zahărul, glucoza şi colorantul roşu se pun într-un ibric încăpător, la foc mic, până când se înfierbântă. Se adaugă ciocolata, se omogenizează. www.simonacallas.com Se ia de pe foc, se adaugă gelatina hidratată şi se omogenizează. Se aşteaptă ca glazura să ajungă la temperatura camerei, timp în care se amestecă periodic, pentru a nu prinde pojghiţă deasupra.

Tortul se aşază pe un suport sau grătar, deasupra unei tăvi. Se toarnă glazura, având grijă să acopere toată suprafaţa tortului şi părţile laterale. Se lasă să se scurgă excesul, apoi glazura din tavă se colectează, se transferă înapoi în ibric şi se toarnă din nou peste tort. Eu am repetat operaţiunea de trei ori.

 

Finisare şi decor

Ciocolata amăruie se topeşte şi  e întinde în strat uniform pe o folie de pvc de lungime egală cu circumferinţa tortului, apoi se aşază în jurul tortului, în aşa fel încât ciocolata se lipeşte de tort, iar folia de pvc să fie spre exterior. www.simonacallas.com Se dă tortul la rece până se întăreşte ciocolata, apoi se desprinde folia de pvc.

Din fondant  se decupează catarama şi se formează bulgăraşii de zăpadă. Dacă se foloseşte spray perlat, se acoperă pe întreaga suprafaţă şi se lasă să se usuce. Apoi catarama se lipeşte de centură, cu puţină ciocolată topită, iar bulgăraşii se aşază deasupra tortului.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante.

Tort de Craciun Entremet cu ciocolata banane si zmeura 3