Sos aioli cu maioneza si usturoi sos mediteranean sos pentru peste la gratar sau la cuptor sos friptura cel mai bun sos

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE. NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta pe reţelele sociale sau e-mail, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, Google plus, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Sos Aioli – un rafinament mediteranean

Sos Aioli (allioli sau aïoli) este un sos mediteranean delicios, preparat din usturoi, ulei de măsline şi ou (în unele regiuni). Numele acestui sos înseamnă “usturoi şi ulei” în catalană şi provensală. Este specific bucătăriilor din regiunile Provence (Franţa), Liguria (Italia) şi coasta mediteraneană a Spaniei. Se serveşte ca acompaniament pentru peşte, fructe de mare, dar şi pui sau porc.

Sosul aioli original nu conţinea decât usturoi şi ulei de măsline (eventual asezonate cu sare). Versiunea îmbunătăţită care circulă astăzi are în componenţă şi gălbenuş de ou, suc de lămâie şi condimente (sare, muştar, piper), ceea ce îi conferă o textură mai bogată, mai păstoasă şi o mai mare stabilitate (oul fiind un emulsifiant foarte bun).

Istoricii culinari consideră că acest sos aioli provine din antichitate şi se aseamană cu ceva ce romanii denumeau „alleatum” – un preparat compus din ulei şi usturoi. Prima menţiune scrisă despre un sos asemănător cu aioli este făcută de Plinius Cel Bătrân (23-79 en), doar că în acea vreme usturoiul era considerat un leac tămăduitor şi nu un aliment; iar mixtura cu usturoi şi ulei era utilizată în aplicaţii externe.

Sos aioli cu maioneza si usturoi

Versiunea de sos aioli preparat numai din usturoi şi ulei aduce cu mujdeiul nostru. Varianta cu gălbenuş de ou e preferata mea; e drept că sunt fan înrăit al maionezei, atât de înrăit încât o mănânc simplă, pe pâine 🙂 – şi, de când am descoperit acest sos, nu există la noi în familie să avem peşte în meniu (fript sau la cuptor) şi să nu pun alături sos aioli.

Cine nu a gustat încă această minune de sos, îi recomand să o facă; şi garantez că merită. De asemenea, recomand să folosiţi muştar Dijon, care este deosebit faţă de muştarul nostru obişnuit, pentru că este preparat din seminţe de muştar brun de calitate superioară şi conţine vin alb, ceea ce îi conferă un gust special. Uleiul care se foloseşte de obicei în sosul aioli este cel de măsline (extra virgin), dar eu prefer uleiul de floarea soarelui, pentru că e neutru (nu mă împac prea bine cu gustul pronunţat, specific, al uleiului de măsline, în sosuri). Cantităţile pe care le prezint în reţetă sunt pentru 4-5 porţii de sos.

 

Sos aioli cu maioneza si usturoi 1

Ingrediente sos aioli

• 2 gălbenuşuri fierte tari

• 1 gălbenuş crud

• 3 căţei usturoi pisaţi

• 1 lingură mare muştar Dijon

• 2-3 linguri suc de lămâie

• ½ linguriţă sare Himalaya

• 150 ml ulei

• ¼ linguriţă piper (opţional)

 

Sos aioli cu maioneza si usturoi 2

Preparare sos aioli

Modul de preparare este foarte simplu, mai ales dacă avem un blender vertical, un food procesor sau chiar un mixer. Toate ingredientele, în afară de ulei, se pun împreună în vasul blenderului sau în bolul mixerului. Se începe mixarea, adăugând treptat din ulei, până se obţine o cremă fină.

Sos Aioli cu maioneza si usturoi a

 

Se transferă sosul  într-un bol de ceramică sau sticlă si se păstrează la rece până la servire.   

Vă sugerez să serviţi acest sos aioli lângă o porţie de peşte preparat la grătar sau în cuptor, cu cartofi natur stropiţi cu unt şi presăraţi cu mărar.  Este demenţial 🙂

Vă invit să dati Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări şi vă pot oferi sfaturi culinare.

 Sos Aioli cu maioneza si usturoi b

 

 

Surse:

What’s Cooking America

Fork + Plate

Cuisine à la Française

Cook’s Info