4.9
(34)

Sos aioli cu maioneza si usturoi reteta rapida sos mediteranean sos pentru peste la gratar sau la cuptor sos friptura cel mai bun sos alioli reteta sos allioli reteta sos aïoli reteta maioneza sos de maioneza cu mustar dijon cel mai bun sos pentru friptura peste gratar cuptor mustar dijon garnitura perfecta

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

 

Sos Aioli cu maioneza si usturoi – un rafinament mediteranean

Sos Aioli (allioli sau aïoli) este un sos mediteranean delicios, preparat din usturoi, ulei de măsline şi ou (în unele regiuni). Numele acestui sos înseamnă “usturoi şi ulei” în catalană şi provensală. Este specific bucătăriilor din regiunile Provence (Franţa), Liguria (Italia) şi coasta mediteraneană a Spaniei. Se serveşte ca acompaniament pentru peşte, fructe de mare, dar şi pui sau porc.

Sosul aioli original nu conţinea decât usturoi şi ulei de măsline (eventual asezonate cu sare). Versiunea îmbunătăţită care circulă astăzi are în componenţă şi gălbenuş de ou, suc de lămâie şi condimente (sare, muştar, piper), ceea ce îi conferă o textură mai bogată, mai păstoasă şi o mai mare stabilitate (oul fiind un emulsifiant foarte bun).

Istoricii culinari consideră că acest sos aioli provine din antichitate şi se aseamană cu ceva ce romanii denumeau „alleatum” – un preparat compus din ulei şi usturoi. Prima menţiune scrisă despre un sos asemănător cu aioli este făcută de Plinius Cel Bătrân (23-79 en), doar că în acea vreme usturoiul era considerat un leac tămăduitor şi nu un aliment; iar mixtura cu usturoi şi ulei era utilizată în aplicaţii externe.

Sos aioli cu maioneza si usturoi

Versiunea de sos aioli preparat numai din usturoi şi ulei aduce cu mujdeiul nostru. Varianta cu gălbenuş de ou e preferata mea; e drept că sunt fan înrăit al maionezei, atât de înrăit încât o mănânc simplă, pe pâine 🙂 – şi, de când am descoperit acest sos, nu există la noi în familie să avem peşte în meniu (fript sau la cuptor) şi să nu pun alături sos aioli.

Cine nu a gustat încă această minune de sos, îi recomand să o facă; şi garantez că merită. De asemenea, recomand să folosiţi muştar Dijon, care este deosebit faţă de muştarul nostru obişnuit, pentru că este preparat din seminţe de muştar brun de calitate superioară şi conţine vin alb, ceea ce îi conferă un gust special. Uleiul care se foloseşte de obicei în sosul aioli este cel de măsline (extra virgin), dar eu prefer uleiul de floarea soarelui, pentru că e neutru (nu mă împac prea bine cu gustul pronunţat, specific, al uleiului de măsline, în sosuri). Cantităţile pe care le prezint în reţetă sunt pentru 4-5 porţii de sos.

 

Sos aioli cu maioneza si usturoi 1

Ingrediente sos aioli cu maioneza si usturoi

• 2 gălbenuşuri fierte tari

• 1 gălbenuş crud www.simonacallas.com

• 3 căţei usturoi pisaţi

• 1 lingură mare muştar Dijon

• 2-3 linguri suc de lămâie

• ½ linguriţă sare Himalaya

• 150 ml ulei www.simonacallas.com

• ¼ linguriţă piper (opţional)

 

Sos aioli cu maioneza si usturoi 2

Preparare sos aioli cu maioneza si usturoi

Modul de preparare este foarte simplu, mai ales dacă avem un blender vertical, un food procesor sau chiar un mixer. www.simonacallas.com Toate ingredientele, în afară de ulei, se pun împreună în vasul blenderului sau în bolul mixerului. Se începe mixarea, adăugând treptat din ulei, până se obţine o cremă fină.

cum se face sosul de maioneza

 

Se transferă sosul  într-un bol de ceramică sau sticlă si se păstrează la rece până la servire.   www.simonacallas.com

Vă sugerez să serviţi acest sos aioli lângă o porţie de peşte preparat la grătar sau în cuptor, cu cartofi natur stropiţi cu unt şi presăraţi cu mărar.  Este demenţial 🙂

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

Peste la cuptor cu cartofi natur

 

 

Surse:

What’s Cooking America

Fork + Plate

Cuisine à la Française

Cook’s Info

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?