5
(1)

Crêpes Dentelles si Crocant pralinat de ciocolata Clatite dantelate Gavotte biscuit Paillete feuilletine

Crêpes Dentelles si Crocant pralinat de ciocolata

În anul 1886, doamna Marie-Catherine Cornic, o femeie din orăşelul breton Quimper, a uitat o clătită pe aragaz şi, pentru că în acea epocă nu se obişnuia să se risipească mâncarea, a rulat-o imediat şi a băgat-o în gură. Gustul crocant i-a plăcut foarte mult şi… aşa se spune că s-au născut faimoasele clătite bretone dantelate. Se pare însă că aceasta este doar o legendă, pentru că aceste Crêpes Dentelles  (clătite dantelate) erau pomenite deja, în lucrarea “Galerie Bretonă sau viaţa bretonilor din Armorica”, publicată în 1835: “În Morlaix şi Quimper, clătitele dantelate se bucură de o mare popularitate, datorită gustului lor plăcut şi delicat”.

Crêpes Dentelles si Crocant pralinat de ciocolata

Ceva mai târziu, în 1920, le descoperim ca făcând parte din producţia unei făbricuţe din Quimper, pe nume Gavotte. Aşa au început comercializarea la scară largă, popularizarea la nivel continental şi apoi global a acestor clătite speciale. Formate dintr-un strat subţire şi crocant de aluat de clătite, copt şi apoi înfăşurat în formă de sul, delicatele  Crêpes Dentelles sunt folosite în special în deserturi de tip entremet, sub formă de crocant de ciocolată, dar şi ca atare, în combinaţie cu îngheţată, dulceaţă sau umplute cu cremă.
Crêpes Dentelles si Crocant pralinat de ciocolata 2

 

Ingrediente Crêpes Dentelles si Crocant pralinat de ciocolata

• 60 g unt topit

• 100 g zahăr

• 1 albuş de ou (35-40 g)

• 60 g făină

• 2-3 linguri apă

• ciocolată pralinată/Nutella

 

Preparare Crêpes Dentelles si Crocant pralinat de ciocolata

Se încinge cuptorul la 190 grade Celsius. Se topeşte untul, se mixează cu zahărul până devine cremos şi se răceşte. Se adaugă albuşul, apoi făina cernută şi se omogenizează. Se adaugă o lingură de apă şi, dacă este necesar, se mai adaugă încă o lingură sau două. Compoziţia trebuie să fie subţire.

Crêpes Dentelles si Crocant pralinat de ciocolata a

Se întinde cu spatula pe o planşă de silicon, în strat foarte subţire şi sub formă de dreptunghiuri. Eu am folosit un şablon improvizat, din mucava, ca să mă ajute să întind stratul uniform. Se poate şi fără şablon, se întinde compoziţia pe folie şi se formează dreptunghiurile cu ajutorul unei raclete.

Crêpes Dentelles si Crocant pralinat de ciocolata b

Crêpes Dentelles si Crocant pralinat de ciocolata

Se transferă planşa de silicon într-o tavă de aragaz care se introduce în cuptor, pentru câteva minute, până când clătitele se rumenesc. Apoi se scoate tava din cuptor şi imediat se rulează clătitele sub formă de sul.

Crêpes Dentelles si Crocant pralinat de ciocolata c

Ne putem ajuta de o spatulă mică sau o vergea. Operaţiunea trebuie făcută cu rapiditate, pentru că dacă se răcesc, clătitele se întăresc şi nu mai pot fi rulate. Dacă nu apucăm să le rulăm, nu e nici o problemă, pentru că oricum ele vor fi sfărâmate pentru prepararea crocantului.

Crêpes Dentelles si Crocant pralinat de ciocolata 1

Crêpes Dentelles se păstrează într-un container etanş (cutie de plastic cu capac) până la utilizare. Un tutorial video cu prepararea Crêpes Dentelles puteţi urmări aici:

Crêpes Dentelles si Crocant pralinat de ciocolata

Pentru a prepara Crocantul de ciocolată (Croustillant praliné feuilletine), Crêpes Dentelles se sfărâmă în bucăţi mici şi se amestecă în proporţie 1:2 cu ciocolată pralinată (ciocolată umplută cu o cremă moale), cu un ganache moale sau cu Nutella.

Crêpes Dentelles si Crocant pralinat de ciocolata d

Acest crocant se întinde în formă de disc, pe o bucată de hârtie de copt şi se pune la rece până se întăreşte.

Crêpes Dentelles si Crocant pralinat de ciocolata e

Discul de crocant se poate aşeza în interiorul unui tort sau se poate la rândul său sfărâma şi presăra peste o prăjitură sau alt desert.

Crêpes Dentelles si Crocant pralinat de ciocolata 3

 

 

 

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?