Cozonac romanesc o reteta cu poveste cozonac moldovenesc cozonac traditional cozonac pufos cu nuca rahat cacao ciocolata reteta de cozonac pas cu pas cel mai bun cozonac rapid cozonac fara framantare povestea cozonacului origine cozonac
ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.
Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.
Cozonac romanesc – o reteta cu poveste
Ador cozonacul. E dulcele copilăriei, cel nelipsit de la toate praznicele creştineşti, fie că e vorba de sărbători, ceremonii sau pomeniri. E pâinea nobilă pe care românii o cinstesc de veacuri, de care se leagă mai toate tradiţiile noastre şi pe care, chiar şi în vremuri de restrişte, gospodinele făceau tot posibilul să o aibă pe masă.
Povestea cozonacului începe din vremuri străvechi, iar originea lui se leagă strâns de cea a pâinii obişnuite, de momentul în care s-a descoperit maiaua. şi de cel în care pâinea a început să fie coaptă în cuptor, şi nu pe pietre încinse. Grecii antici sunt cei care au dezvoltat coacerea pâinii ca meşteşug, şi tot ei au inventat cozonacul,. îndulcind aluatul de pâine cu miere şi umplându-l cu stafide şi nuci. Cozonacul se găseşte, într-o formă sau alta, în toate culturile indo-europene,. dar cel mai bogat şi mai gustos e cozonacul românesc.
Despre cum m-am apucat eu să fac cozonac am povestit aici. La noi în casă cozonacul nu se mănâncă numai la Paşti, Crăciun şi parastase;. ci ori de câte ori avem poftă; mai ales că, de când am minunea de robot, nici nu îmi e greu să îl prepar şi nici nu mă obosesc cu frământatul.
Cozonac romanesc traditional cozonac moldovenesc
Despre minunea gastronomica intitulată „Cozonac moldovenesc” aţi auzit, desigur, cu toţii. În Moldova şi Bucovina cozonacul ăsta se prepară şi se savurează de secole. În restul ţării, cozonacul moldovenesc a fost popularizat de Păstorel Teodoreanu, prin articolele gastronomice pe care le publica în Adevărul literar şi artistic. Născut în Dorohoi, de formaţie avocat, scriitor, dar şi un mare iubitor de bucate şi vinuri, Păstorel Teodoreanu ne-a împărtăşit reteta de cozonac moldovenesc, pe care, aşa cum el însuşi scria: „…n-am luat-o nici din cărţi, nici n-am inventat-o. O transmit întocmai cum mi-a fost comunicată din casa părintească, unde e aplicată de când ţin minte. E o veche retetă rusească, cunoscută de la bunica mea maternă, care, la rându-i, a primit-o aşa de la bătrâni. S-a menţinut până în prezent, numai prin tradiţie orală şi mai ales prin practică.” (Adevărul literar şi artistic, 14 mai 1933). Cozonac romanesc traditional cozonac moldovenesc
Cozonac romanesc traditional cozonac moldovenesc
Reţeta de cozonac moldovenesc a lui Păstorel Teodoreanu conţine: 150 ouă, 3-4 kg făină, 1 pahar cu rom, 1 baton vanilie, 1 litru lapte, ½ pachet drojdie, 3-4 linguriţe de sare, 3-4 păhăruţe cu unt topit şi cald, 1 păhăruţ untdelemn, 1,2 kg zahăr tos. Nu, nu e o greşeală de redactare, aşa se făcea cozonacul în Bucovina, cu 50 (minim 40) de ouă la kilogramul de făină. Iar Păstorel ţinea cu dinţii de proporţia asta; şi iubea atât de mult cozonacul pe care îl ştia din copilărie încât, numai dacă gusta o felie din cozonac putea să spună cu exactitate câte ouă conţinea. Cozonac romanesc traditional cozonac moldovenesc
***
Despre reţeta autentică de cozonac moldovenesc, discuţii sunt variate, păreri sunt cu toptanul şi niciuna nu deţine adevărul absolut. În primul rând, cozonacul moldovenesc autentic, aşa cum ne spune Păstorel Teodoreanu, are formă rotundă: „Ajungem la cozonaci. Cei munteneşti – dreptunghiulari şi încolăciţi deasupra. Cei moldoveneşti – ca nişte potcapuri croite în miez de bostan.” Păstorel spune că, dacă e dreptunghiular, cozonacul nu e moldovenesc şi eu îl cred 🙂 Cozonac romanesc traditional cozonac moldovenesc
În privinţa numărului de ouă, de asemenea, avem câte bordeie, atâtea obiceie. La 1841, Costache Negruzzi şi Mihail Kogălniceanu publicau „200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti” printre care apărea si o reţetă de cozonac; iar cozonacul lor avea 7 ouă la kilogramul de făină. Un pic mai târziu, în cartea „Buna menajeră” publicată la 1871, Ecaterina Steryadi (Colonelu) punea 15 ouă/kg făină, în cozonac. Maria General Dobrescu a publicat în 1927 „Arta culinară. Dulciuri” în care apare reţeta de „adevăraţi cozonaci moldoveneşti”, cu 20 de ouă/kg de făină În 1933, Păstorel Teodoreanu ne vorbeşte de 50 de ouă/kg făină, apoi cantitatea scade: în 1936, Sanda Marin pune 20 gălbenuşuri/kg făină („Carte de bucate”); în 1975, Silvia Jurcovan pune 10-15 gălbenuşuri.
cum se face cozonacul pufos
Reţeta de cozonac din volumul „Bucătăria română. Carte coprinzătoare de mai multe rețete de bucate și bufet”( Christ Ionnin, 1865, Bucureşti) foloseşte 4 ouă la un kilogram de făină şi doar unt, fără ulei; iar gospodinele muntence au combinat, în timp, reţeta bucureşteană cu cea moldovenească.
Bunica mea din Argeş a pus întotdeauna 5-6 ouă la kilogramul de făină, ştiu persoane care pun chiar mai puţine; dar adevărul este că un cozonac cu mai puţin de 5 ouă/kg făină e doar o pâine dulce; prin urmare, ca să fie cu adevărat bogat şi gustos, trebuiesc puse mai multe gălbenuşuri. Şi nu numai atât: un cozonac bun are nevoie de grăsime multă şi de calitate (iaurt/smântână ca să fie cremos, unt ca să fie gustos, ulei ca să fie catifelat), de arome bune (răzătură de citrice, vanilie, rom, uneori apă de flori) şi evident de o umplutură generoasă. De asemenea, etapa cu făina opărită – specifică reţetei de cozonac molodvenesc – am văzut-o şi la bunica mea din Argeş; combinaţia de unt+ulei+untură de asemenea.
Prima oară când am făcut cozonac moldovenesc, am pus exact 20 de ouă la kilogramul de făină. Păstorel spune că se pot folosi şi o parte din albuşurile ouălor folosite pentru cozonac; dar pentru că bunica si mama mea pun doar galbenusurile, am ales să merg şi eu pe această idee. Oricum albuşurile nu-mi prisosesc niciodată 🙂
Cozonac romanesc traditional cozonac moldovenesc
Aşadar, cu 20 de gălbenuşuri, vă mărturisesc sincer că fierea mea cea leneşă şi nisipoasă mi-a făcut figuri, după o singură felie de cozonac. Este într-adevăr, nemaipomenit, are un gust divin şi îl recomand cu căldură oricui doreşte să îl încerce. Dar eu am scăzut un pic cantitatea de ouă şi m-am apropiat astfel de reteta Silviei Jurcovan, cea cu 10-15 ouă la kilogramul de făină. Adaosul de lapte bătut sau iaurt l-am mai văzut la alte gospodine şi mi-a plăcut mult ideea, doar că eu am ales să pun o smântână foarte grasă, cu 20% găsime. Oricum, fie că e vorba de iaurt sau smântână, e un ingredient care-i conferă cozonacului o textură, un gust şi o consistenţă deosebite. Cozonac romanesc traditional cozonac moldovenesc
Din reţeta pe care o prezint mai jos iese un cozonac normal de circa 1,2 kg sau doi cozonaci mici. Eu am nişte tăvi mici şi din această reţetă imi ies doi cozonăcei.
Pentru umplutură, am ales de data aceasta rahat colorat, la solicitarea mezinei mele. O reteta de umplutură cu nucă şi rom o găsiţi aici. Cozonacul se mai poate umple cu ciocolata, cu mac; mama mea face o umplutură delicioasă cu nucă măcinată, zahăr şi rom.
Ingrediente Cozonac romanesc
(pentru un cozonac mare sau doi cozonaci mici)
• 500 g făină pentru cozonac (făină tip 000 de calitate)
• 6-7 gălbenuşuri de ou
• 150 g zahăr
• 75 ml ulei
• 50 g unt www.simonacallas.com
• 150-200 ml lapte integral
• ½ linguriţă extract de vanilie (sau esenţă)
• 1 lingură coajă lămâie+portocală
• 2 linguri rom brun (sau esenţă)
• un praf de sare www.simonacallas.com
• 7 g drojdie uscată (un plic) – sau 25 g drojdie proaspătă (un cub mic)
• 50 g smântână 20-25%
• 1 lingură unt pentru uns tăvile
• rahat
Pentru decor:
• 1 ou batut
• seminte de mac/susan
Dacă apreciaţi reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.
Preparare Cozonac romanesc
Toate ingredientele se pregătesc cu cel puţin o oră înainte.
Făina se cerne. Se amestecă cu drojdia uscată. (Dacă se foloseşte dorjdie proaspătă, se amestecă cu o lingură de zahăr până se lichefiază.) www.simonacallas.com
75 ml lapte se înfierbântă, se toarnă peste 1 linguriţă făină şi se amestecă.
Restul de lapte se amestecă bine cu zahărul şi se încălzeşte.
Uleiul şi untul se încălzesc împreună.
În mijlocul făinii se pun: gălbenuşurile, făina opărită, smântâna,. coaja de lămâie şi portocală; vanilia, romul, laptele cu zahărul (şi drojdia lichefiată, dacă e cazul). Se frământă, adăugând din când în când din grăsime (unt+ulei). Dacă se frământă manual, se procedează continuu,. cu răbdare şi ritm constant; până când aluatul se desprinde de vas şi formează fâşii. Dacă se foloseşte un robot de bucătărie (recomand unul cu minim 1000 Waţi putere), se mixează cu accesoriul pentru aluat,. la viteză medie, constantă; până când aluatul se desprinde de pereţii vasului.
Cozonac romanesc traditional cozonac moldovenesc
Se unge aluatul cu ulei, se acoperă şi se lasă la dospit până când îşi dublează volumul. Apoi se împarte aluatul (eu l-am împărţit în 4 bucăţi egale) si se întind pe rând în formă dreptunghiulară. www.simonacallas.com Se umplu cu rahat (sau cu altă umplutură, după dorinţă); se rulează şi se aşază în tăvile unse cu unt. Se acoperă cu un prosop sau o folie din plastic. Se mai lasă la dospit (în loc cald) până cresc aproape de marginea tăvii. Între timp, se încinge cuptorul la 160 grade Celsius.
După ce au crescut, cozonacii se ung cu ou bătut. şi se coc la 160 grade timp de 20 minute; apoi la 175 grade până se rumenesc frumos. www.simonacallas.com
Cozonacii se lasă să se răcorească în tavă. Când sunt călduţi, se pot scoate. După ce se răcesc complet, se înfăşoară în folie alimentară, pentru a-şi păstra prospeţimea.
Sfaturi pentru un cozonac reuşit Cozonac romanesc traditional cozonac moldovenesc
• Cantitatea de făină din retetă este aproximativă. În funcţie de calitatea făinii şi de dimensiunea ouălor, este posibil ca aluatul să ceară suplimentarea cantităţii de făină. www.simonacallas.com Adăugaţi câte puţin, până când se obţine consistenţa potrivită.
• Nu abuzaţi de făină! Aluatul de cozonac trebuie să fie mai moale decât cel de pâine.
• Încercaţi pe cât posibil să nu răciţi aluatul, el trebuie să rămână cald până în momentul introducerii în cuptor
Cum se face cozonacul pufos
• Pentru a obţine un cozonac catifelat şi moale,. se scoate din cuptor atunci când scobitoarea înfiptă în mijloc, iese uşor lipicioasă. Cozonacul copt în exces se întăreşte. www.simonacallas.com
• Eu am observat că, pentru a obţine un cozonac cât mai pufos şi mai elastic,. uleiul trebuie să fie în proporţie mai mare decât untul.
• Pentru a accentua culoarea galbenă a aluatului,. se poate adăuga ¼ linguriţă pudră de turmeric în lapte; atunci când se înfierbântă. www.simonacallas.com
• Pentru a păstra mai mult timp cozonacul, imediat după ce se răceşte se înfăşoară strâns în folie alimentară;. apoi se pune într-o pungă închisă bine şi se introduce în congelator. La dezgheţare, el va fi la fel de proaspăt ca atunci când a fost preparat. La fel se poate proceda şi cu pâinea.
• Altă umplutură pentru cozonac: 100 g nucă tocată mai mărunt (dar nu măcinată), se amestecă cu 100 g zahăr tos, 1 linguriţă cacao şi 50 ml rom brun.
Dacă apreciaţi reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.
***
Surse Cozonac romanesc traditional cozonac moldovenesc
De re culinaria – Al. O. Teodoreanu (alias Pastorel Teodoreanu)
Carte de bucate – Sanda Marin
Carte de bucate – Silvia Jurcovan
Sunt super frumosi cozonacii tai! Multumesc pentru reteta si pentru sfaturi 🙂
Atât de frumoasă povestea și atât de perfecți cozonacii tai încât m-am încumetat să încerc. Am frământat cu mana aluatul și i-am umplut cu nucă și rahat. Minunați!! Am pus doar 20 g drojdie proaspătă și parcă tot mi-au ieșit mai afânați decât în poza. Grozavă rețetă, o voi repeta!
Si eu pun smantana in cozonac si intr-adevar iese foarte pufos. Cozonacii tai arata foarte bine!
MINUNATI 🙂 OPERE DE ARTA…..IUBESC TOT CE IESE DIN MAINILE DUMNEAVOASTRA…..
pot folosi laptele lichid pentru frisca de 30% grasime?
Va mulțumesc pentru toate retetele minunate , tot ce am făcut mi au ieșit perfect ! Imi place cum explicați in scris si in imagini . Am învățat foarte multe despre prajituri, datorită unor bloggeri foarte buni , printre care sunteți si dumneavoastră ! Mi am descoperit aceasta pasiune pentru prajituri acum 5 ani , nu am crezut ca pot sa ajung la un nivel mai avansat , dar cu ajutorul dumneavoastră si al altor bloggeri am reușit sa învăț , sa fac prajituri bune . Mi sa spus ca nu ai cum sa înveți sa faci dulciuri de pe internet ,dar ai cum sa faci , dacă îți place si pui suflet si studiezi bine Rețetele care sunt explicate si postarea este buna cu imagini bune , nu ai cum sa nu înveți sa faci o prăjitura buna ! Mult respect pentru tot ce faceti ! Va admir foarte mult!
Cine ti-a spus ca nu ai cum sa inveti sa faci dulciuri de pe internet a mintit. Probabil e una (sau unul) de-asta (cunosc niste exemple crase) care organizeaza cursuri si se teme ca isi pierde clientela. 90% din tot ce stiu am invatat de pe internet si din carti. Exista tutoriale gratuite despre orice, nu ai nevoie sa platesti bani grei pentru a invata sa faci prajituri. Pe mine ma intristeaza cand vad atatea femei, multe dintre ele cu posibilitati financiare extrem de limitate, care platesc sute de euro pentru a li se arata ceea ce altii arata gratuit pe youtube sau pe alte canale. Dar, in fine, daca nu ar exista fraieri, nu ar exista nici escroci. Multumesc pentru feedback si mult succes in continuare! <3
Bună seara!Doresc sa fac și eu cozonacii dvs ,dar am gălbenușurile la congelator în jur de 50. ,se pot cântări pt a face cat mai exacta rețeta? Mulțumesc frumos
Un galbenus de ou mediu (M) cantareste cca 20 g. Pentru reteta asta, 6-7 galbenusuri echivaleaza cu cca 130 g galbenus.
Buna seara,ce fel de smantana ati folosit? Se poate folosi smantana pt.gatiti/frisca cu grasime 30%?
Smantana pentru gatit, frisca si smantana fermentata sunt 3 sortimente diferite, fiecare cu rostul lui. Eu am folosit smantana fermentata.
Da,stiam asta ca sunt diferite ,tocmai ca nu ati specificat la ingrediente ce fel de smantana ati folosit de aceea am intrebat.Intre timp am si facut o „proba” .A iesit bestial cozonacul.Va multumesc pentru raspuns!
Bună ziua.Cand se adaugă smântâna?Mulțumesc.
[…] Cozonacul este regele deserturilor traditionale, nelipsit de la Paste, Craciun si orice alte sarbatori sau evenimente importante ale noastre. Despre originea cozonacului gasiti detalii aici (link). […]