Tort Marchiza cu bezea si nuca Tort cu cafea Tort rusesc Tort cu bezea Tort cu nuci Prajitura de casa Ness espresso  crema de unt

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Tort Marchiza cu bezea si nuca

 

Tort Marchiza cu bezea si nuca – un desert aristocratic

Am descoperit acest Tort Marchiza întâmplător. M-au atras aspectul lui, dar mai ales combinaţia interesantă de ingrediente şi felul în care este asamblat. Biscuit fraged, bezea, multă nucă şi o cremă delicioasă din unt cu lapte condensat şi cafea – nu-i aşa că sună interesant?

Povestea lui e un pic neclară, a apărut şi s-a transmis pe forumuri culinare ruseşti, la fel cum Tortul Egiptean s-a răspândit pe forumuri culinare croate; nu se cunoaşte autorul, dar este extrem de apreciat şi iubit, destul de popular în Rusia şi din câte am citit, trezeşte amintiri din epoca sovietică. Prin urmare, acest tort are un aer uşor nostalgic, un aprfum de epocă (mai mult sau mai puţin îndepărtată) şi în mod cert este o minune culinară. Vă recomand cu căldură să îl încercaţi, pare un pic migălos, dar nu e foarte greu de preparat, mie cel mai greu mi s-a părut faptul că a trebuit să aştept până a doua zi ca să îl tai şi să îl gust 🙂

***

În principiu, acest tort are multe straturi, am observat că ruşilor le plac torturile cu cel puţin 9 blaturi. Eu am ales să fac un tort mai mic, din compoziţia de mai jos am făcut 6 blaturi, dar am ales să pun numai 5 din ele în tort, pentru că a ieşit oricum destul de înalt. Pentru un tort mai mare (de 22 cm diametru) se dublează compoziţia.

Tort Marchiza cu bezea si nuca

 

Ingrediente Tort Marchiza cu bezea si nuca

(pentru un tort de 16-18 cm diametru)

 

► Pentru blatul din biscuit şi bezea

 • 4 ouă mari, separate (sau 5 ouă mici)
 • 250 g unt la temperatura camerei
 • 2 linguri smântână foarte grasă (20-25% grăsime)
 • 300 g făină www.simonacallas.com
 • 1 linguriţă praf de copt
 • 1 linguriţă extract de vanilie
 • 300 g zahăr tos alb de calitate
 • 2 linguri suc de lămâie
 • 100 g nuci tocate

 

► Pentru cremă

 • 300 g unt cu 82% grăsime, la temperatura camerei
 • 1 conservă (400 g) lapte condensat, la temperatura camerei
 • 1 lingură cafea solubilă (ness) www.simonacallas.com
 • 1 lingură rasă cacao

 

► Pentru decor

 • 150 g nucă măcinată

Tort Marchiza cu bezea si nuca

 

Tort Marchiza cu bezea si nuca

 

Preparare Tort Marchiza cu bezea si nuca

 

 Preparare blaturi Tort Marchiza cu bezea si nuca by Simona Callas

Făina se cerne împreună cu praful de copt. Untul, gălbenuşurile, smântâna, vanilia se mixează bine. Apoi se adaugă amestecul uscat şi se frământă până când se obţine un aluat legat şi nelipicios (dacă este nevoie se mai adaugă puţină făină). www.simonacallas.com Se împarte aluatul în 6 porţii egale, se acoperă cu folie de plastic şi se pune la frigider pentru cel puţin 2 ore (ca untul din compoziţie să aibă timp să se întărească şi astfel să fie mai uşor de întins).

Tort Marchiza cu bezea si nuca

Se întind blaturile pe rând, între două foi de copt (sau între două folii alimentare sau între o hârtie şi o folie, cum am făcut eu), se decupează în formă rotundă (ne putem folosi de o farfurie, eu am avut o bucată de hârtie cerată decupată pe dimensiunea dorită). www.simonacallas.com După ce se pregătesc toate cele 6 blaturi din biscuit, se pun în frigider până ne ocupăm de bezea.

Se încinge cuptorul la 180 grade Celsius.

Cum se face bezeaua

Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare. Se adaugă zahărul treptat, alternând cu sucul de lămâie; până când se dizolvă tot zahărul şi se obţine o bezea tare. www.simonacallas.com Din această bezea se iau câte 2 linguri şi se întind peste fiecare biscuit. Deasupra se presară câte 2 linguri de nucă măcinată.

Tort Marchiza cu bezea si nuca

Simona Callas

Eu am pregătit două tăvi de aragaz şi în fiecare dintre ele mi-au încăput câte 3 blaturi. La cuptorul electric se pot coace ambele tăvi deodată şi exact aşa am făcut.

Pentru că mi-a rămas din bezea, am pus-o într-o pungă de ornat; şi am format câteva bezele, pe lângă blaturile din tăvi. Aceste bezele le-am folosit la decorarea tortului. www.simonacallas.com 

Dacă nu puteţi să coaceţi toate blaturile deodată, puneţi bezea şi nucă doar pe blaturile care se coc; iar restul de blaturi din biscuit şi bezeaua se păstrează în frigider.

Blaturile se coc 5 minute la 180 de grade Celsius (ca să se coacă biscuitul); apoi se scade temperatura cuptorului la 140 de grade şi se continuă coacerea până când se usucă bezeaua (circa 40 minute – puteţi să deschideţi cuptorul şi să verificaţi). www.simonacallas.com După ce se coc blaturile, se lasă să se răcească in cuptor, cu usa intredeschisa (ca sa nu se „incrudeze” biscuitul).

 

Preparare crema Tort Marchiza cu bezea si nuca by Simona Callas

Cafeaua solubilă se dizolvă în 2 linguri apă fierbinte. Cacao de asemenea se dizolvă în 2 linguri apă fierbinte. www.simonacallas.com

Untul se freacă spumă. Se adaugă laptele condensat, mixând în continuare, apoi cafeaua solubilă şi cacao.  Se obţine o cremă delicioasă şi mătăsoasă.

Crema de cafea

 

Tort Marchiza cu bezea si nuca

Montare Tort Marchiza cu bezea si nuca by Simona Callas

Se aşază unele peste altele blaturile, unite între ele cu câte un strat de cremă. Blaturile se asază cu bezeaua în sus, cu excpeţia ultimului blat, care se pune cu bezeaua în jos; pentru a avea suprafaţa tortului netedă. www.simonacallas.com Se îmbracă tortul cu crema rămasă şi se barotează cu nucă măcinată. Se decorează cu bezele sau cu orice altceva vă doriţi.

***

Simona Callas

Tortul se păstrează în frigider până a doua zi, când se poate tăia şi servi cu mare angajament. Este nevoie de un timp de odihnă, pentru ca biscuitul şi bezeaua să se înmoaie. După ce se taie, se păstrează acoperit, ca să nu se usuce.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante.

Tort Marchiza cu bezea si nuca

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email