5
(24)

Tort cu lamaie si afine reteta chec cu afine chec cu lamaie tort simplu blat umed prajitura cu fructe chec cu fructe prajitura cu afine lamaie desert rapid desert de vara

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

 

Tort cu lamaie si afine

 

Tort cu lamaie si afine

 

Acest tort e un deliciu. Dulce-acrişor, dens şi rafinat, e potrivit în orice perioadă a anului, dar poate mai ales vara, când e sezonul afinelor.

Poate cunoaşteţi faptul că afinele şi lămâile fac casă bună împreună, nu numai datorită gustului, cât şi datorită culorilor foarte plăcut contrastante. Pe de altă parte, culoarea albăstruie a afinelor, care nu se încadrează la categoria „atractive” din punct de vedere al hranei, e foarte mult îndulcită de galbenul luminos şi apetisant al lămâii.  Una peste alta, eu prepar des dulciuri în care le folosesc împreună, pentru că sunt pur şi simplu minunate. Iar acest tort, care nu e greu de făcut, poate fi în acelaşi timp un desert de weekend, pentru un prânz cu toată familia laolaltă, sau un desert fastuos cu ocazia unui eveniment special din viaţa noastră.

 

Tort cu lamaie si afine

 

Preparare Tort cu lamaie si afine

 

Blat cu lamaie si afine

 • 200 g faina
 • 1 linguriţă bicarbonat de sodiu
 • un praf de sare
 • 200 g zahăr tos
 • 120 g unt moale
 • 3 ouă mari www.simonacallas.com
 • coaja rasă şi sucul stors de la o lămâie mai mică
 • ½ linguriţă extract de vanilie (sau 1 linguriţă esenţă)
 • 120 g chefir sau iaurt de băut
 • 300 g afine* (vezi notele de la final)

 

Lemon curd

 • 100 g unt tăiat cubuleţe (82% grăsime)
 • 100 g zahăr alb, tos
 • coaja rasă şi sucul de la 1 lămâie potrivită
 • 2 ouă, bătute

 

Crema de lămâie

 • 200 g unt www.simonacallas.com
 • 200 g zahar pudra
 • 250 g lemon curd

 

Decor

 • 200 g afine proaspete www.simonacallas.com
 • 1 lingură coajă rasă de lămâie

Tort cu lamaie si afine tort simplu blat umed prajitura cu fructe prajitura cu afine lamaie desert rapid desert de vara

Tort cu lamaie si afine

Preparare blat

 

Se încinge cuptorul la 175 grade Celsius şi se pregătesc 3 forme de copt cu diametrul de 16 cm, care se ung pe interior cu puţin unt şi se tapetează la bază cu hârtie de copt. www.simoncallas.com Făina se cerne împreună cu bicarbonatul şi sarea. afine

Untul se freacă spumă cu zahărul, se adaugă ouăle pe rând, coaja de lămâie şi vanilia. Chefirul/iaurtul se amestecă cu sucul de lămâie şi se adaugă în compoziţie în 3 reprize, alternând cu făina.

Tort cu lamaie si afine

Compoziţia se împarte în 3 părţi egale. În fiecare dintre ele se adaugă câte 100 g afine şi se amestecă uşor cu o spatulă. www.simoncallas.com Se toarnă în tăvi, se nivelează şi se coc timp de aproximativ 30 minute (după 30 minute se pot verifica cu o scobitoare). Când sunt gata, se scot tăvile din cuptor, se lasă să se răcorească şi când sunt călduţe, se scot blaturile şi se aşază pe un grătar până se răcesc complet.

Tort cu lamaie si afine

Tort cu lamaie si afine tort simplu blat umed prajitura cu fructe prajitura cu afine lamaie desert rapid desert de vara

Preparare lemon curd

Untul, zahărul, coaja şi sucul de lămâie se pun într-o crăticioară neaderentă, pe foc mediu, amestecând incontinuu, până când se topesc untul şi zahărul. www.simoncallas.com Se adaugă ouăle amestecând energic, să nu se coaguleze. Se mai ţine crăticioara pe foc, amestecând fără oprire, până când compoziţia se îngroaşă. apoi se ia de pe foc, se transferă într-un vas curat (din ceramică sau sticlă), se acoperă cu folie alimentară (folia să fie lipită direct de suprafaţa cremei) şi se lasă să se răcească.

prajitura cu fructe

Tort cu lamaie si afine tort simplu blat umed prajitura cu fructe prajitura cu afine lamaie desert rapid desert de vara

Preparare cremă

Untul se freacă spumă cu zahărul, apoi se adaugă lemon curd în 3 tranşe, mixând la viteză mare.

reteta curd de lamaie

 

Tort cu lamaie si afine

 Tort cu lamaie si afine tort simplu blat umed prajitura cu fructe prajitura cu afine lamaie desert rapid desert de vara

Montare Tort cu lamaie si afine

 

Blaturile se nivelează (li se taie capacele), se umplu cu cremă. www.simoncallas.com Tortul se îmbracă în cremă şi se decorează cu afine şi coajă de lămâie. Se păstrează la rece până la servire.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

prajitura cu fructe de padure

 

Note:

 • Pentru acest tort, recomand să se coacă blaturile separat. Compoziţia foarte umedă şi delicată, nu se poate coace în strat înalt, pentru că va rămâne crudă în mijloc. Vă puteţi folosi de orice tăvi de copt şi de crăticioare, dooar să aibă aceeaşi circumferinţă. La hypermarket găsiţi şi tăvi din aluminiu, le puteţi folosi şi pe acelea.
 • Dacă folosiţi afine proaspete, le spălaţi şi le uscaţi bine înainte. Dacă folosiţi afine congelate, le tăvăliţi prin puţină făină înainte de a le încorpora în compoziţie.

Tort cu lamaie si afine

 rapid desert de vara.

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?