5
(33)

Tort entremet cu caise si ciocolata alba tort de vara entremet tort cu fructe de vara tort cu ciocolata alba glazura oglinda

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Tort entremet cu caise si ciocolata alba by Simona Callas

Pentru ca e vară, pentru că avem caise si pentru ca un desert fin şi răcoros este fix ceea ce se potriveşte în acest context, vă propun astăzi o minune de tort. Compus dintr-un blat umed cu migdale (biscuit joconde), mousse de caise, jeleu de caise şi mousse de ciocolată albă, glasat cu o glazură oglindă şi decorat simplu şi elegant, acest tort este super delicios şi memorabil.  Acest tort e creaţia mea şi l-am conceput din dragoste pentru caise, pentru vară şi pentru entremet 🙂

Fiind entremet, se compune din mai multe straturi; aceasta înseamnă că e un pic mai migălos şi necesită un timp de aşteptare, dar nu e totuşi dificil de preparat, iar savoarea lui merită oricum orice efort. Cu excepţia glazurii, în care am folosit un strop de colorant alimentar, tortul are culori naturale, piureul de caise pe care l-am folosit la prepararea jeleului şi a mousse-ului de caise are o culoare superbă portocalie naturală – ca să nu mai vorbim de gust. Cui îi plac caisele, va fi încântat de acest tort. Tort entremet cu caise si ciocolata alba

Tort entremet cu caise si ciocolata alba

Ingrediente Tort entremet cu caise si ciocolata alba by Simona Callas

(Pentru un tort cu diametrul de 18 cm; 10-12 porţii)

1. Biscuit joconde

Mixtura de migdale:

 • 70 g făină de migdale
 • 70 g zahăr pudră www.simonacallas.com
 • 15 g făină albă de grâu
 • 1 ou mare (60 g)
 • 20 g unt topit

.

Mereng:

 • 1 albuş de ou mare (40 g)
 • 20 g zahăr tos

***

2. Mousse de ciocolată albă

 • 50 g ciocolată albă
 • 5 g gelatină
 • 1 gălbenuş de ou www.simonacallas.com
 • 30 ml lapte integral
 • 100 g smântână pentru frişcă
 • ½ linguriţă extract de vanilie

***

3. Piure de caise

 • 12 caise
 • 75 g zahăr
 • 50 g unt www.simonacallas.com
 • 50 ml triplu sec de piersici (sau lichior de caise)

***

4. Jeleu de caise

 • 150 g piure de caise
 • 7 g gelatină

***

5. Mousse de caise

 • 250 g piure de caise
 • 10 g gelatină www.simonacallas.com
 • 300 g smântână pentru frişcă
 • 1 lingură zahăr pudră

***

6. Glazura oglindă

 • 150 g ciocolată albă
 • 10 g gelatină
 • 70 ml apă rece
 • 200 g smântână pentru frişcă
 • 50 g zahăr www.simonacallas.com
 • 50 g sirop de glucoză (sau miere)
 • un strop de colorant portocaliu

Tort entremet cu caise si ciocolata alba

Preparare Tort entremet cu caise si ciocolata alba by Simona Callas

1. Preparare biscuit joconde (blat pufos cu migdale)

Se încinge cuptorul la 180-190 grade Celsius. Se pregăteşte o formă de copt rotundă cu diametrul de 14 cm, care se unge cu unt şi se tapetează la bază cu hârtie de copt. www.simonacallas.com

Dacă nu găsiţi făină de migdale, nu e nici o problemă. Eu am folosit fulgi de migdale, pe care i-am amestecat cu zahărul pudră şi apoi le-am măcinat împreună în râşniţa de cafea. Am obţinut astfel o făină de migdale perfectă. Nu râşniţi niciodată migdalele singure, pentru că va ieşi uleiul din ele şi veţi obţine o pastă, nu făină. Zahărul pudră absoarbe umezeala şi menţine amestecul uscat. După măcinare, se trece amestecul printr-o sită mai măruntă, iar bucăţelele de migdale mai mari care nu trec prin sită se îndepărtează.

***

Faina de migdale

Amestecul de făină de migdale+zahăr se combină cu făina de grâu (se învârteşte de câteva ori cu un tel în formă de pară sau pur şi simplu cu o lingură, ca să se omogenizeze), apoi se adaugă oul, untul şi se mixează, până când se obţine o pastă. Tort entremet cu caise si ciocolata alba

Albuşul de ou se bate spumă cu un praf se sare. Se adaugă zahărul tos şi se bate in continuare până când se obţine o bezea. Această bezea se adaugă peste mixtura (pasta) cu migdale şi se omogenizează cu ajutorul unei spatule. www.simonacallas.com Se toarnă compoziţia în forma pregătită, se introduce în cuptor şi se coace timp de circa 15 minute, până când se rumeneşte şi scobitoarea înfiptă în mijloc iese curată. Se lasă să se răcorească, apoi se scoate blatul din formă şi se pune la răcit pe un grătar.

Blat Joconde migdale

Decrierea detaliată şi fotografii din timpul preparării le gasiţi la Tortul entremet cu violete.

 

2. Preparare mousse de ciocolată albă

Gelatina se pune la înmuiat în 20 ml apă rece. Ciocolata albă se topeşte (la microunde sau bain-marie). Gălbenuşul se mixează cu vanilia. Laptele se înfierbântă, apoi se toarnă în fir subţire peste gălbenuş, amestecând energic. www.simonacallas.com Se adaugă gelatina, se omogenizează. Apoi se adaugă ciocolata topită. La sfârşit se încorporează frişca, bătută lejer (pentru ca mousse-ul să fie spumos şi cremos, frişca nu trebuie să fie bătută tare).

În forma în care a fost copt blatul (14 cm), tapetată pe interior cu folie de plastic, se toarnă mousse-ul de ciocolată albă şi se dă la frigider.

mousse ciocolata alba

  ***

3. Preparare piure de caise

Caisele se spală şi li se scot sâmburii. Untul se topeşte într-o tigaie/crăticioară, se adaugă caisele, apoi zahărul şi triplul sec de piersici. Se ţine totul pe foc mediu, amestecând constant, până când se înmoaie caisele, se evaporă apa şi se obţine un sos. www.simonacallas.com Când e gata, se ia de pe foc şi se transferă sosul într-un vas curat. Se lasă să se răcorească, apoi se blenduieşte, pentru a se omogeniza. Din aceste ingredinte şi din cantităţile menţionate se obţin 400-500 g piure de caise. Tort entremet cu caise si ciocolata alba

Piure de caise

4. Preparare jeleu de caise

Gelatina se pune la înmuiat în 30-40 ml apă. 150 g din piureul de caise se încălzeşte la microunde (sau bain-marie). Gelatina hidratată se lichefiază (prin încălzire 4-5 secunde la microunde) şi se încorporează în piure. www.simonacallas.com Se lasă să se răcească şi când compoziţia ajunge la temperatura camerei, se toarnă peste mousse-ul de ciocolată albă, apoi se pune forma în congelator, până îngheaţă. Pentru a putea fi scos tot ansamblul mai uşor din formă, fără să se deterioreze, e mai bine să fie îngheţat.

Jeleu de caise

5. Preparare mousse de caise

Gelatina se pune la înmuiat în 50 ml apă rece. Piureul se încălzeşte, se adaugă gelatina hidratată şi se omogenizează. www.simonacallas.com Apoi se adaugă frişca bătută lejer cu zahărul şi se încorporează cu o spatulă.

Mousse de caise

Montare Tort entremet cu caise si ciocolata alba by Simona Callas

Pentru asamblare, avem nevoie de un inel reglabil sau de o formă cu pereţi detaşabili, cu diametrul de 18 cm, căreia îi tapetăm pereţii cu folie de plastic (pvc, se găseşte la librărie). Se aşază în mijloc blatul (biscuitul joconde), se toarnă cam jumătate din mousse de caise şi se dă un pic la rece (15 minute în congelator). www.simonacallas.com Între timp se scoate discul de jeleu+mousse de ciocolată albă din formă.

După ce se întăreşte un pic mousse-ul de caise din tavă, se aşază discul de jeleu+mousse de ciocolată albă. Se acoperă cu restul de mousse de caise şi se dă la rece. (Dacă mousse-ul de caise începe să se închege, se încălzeşte un pic la microunde, şi apoi se toarnă în tavă. În acest fel, se va aşeza frumos şi suprafata tortului va fi dreaptă).

Pentru ca tortul să arate impecabil după ce îl scoatem din formă (aşa cum îl vedeţi pe al meu, în pozele de mai jos, cu pereţii perfect drepţi şi netezi), e bine să folosim folie de plastic pe interior şi să îl congelăm, înainte de a-l scoate din tavă.

Tort entremet cu caise si ciocolata alba

6. Preparare glazura oglindă

Gelatina se hidratează în cei 70 ml apă. Glucoza, smântâna, zahărul şi colorantul se amestecă şi se pun într-un ibric pe foc, până se înfierbântă. Se adaugă ciocolata, se omogenizează, apoi se ia ibricul de pe foc şi se adaugă gelatina hidratată. www.simonacallas.com Se lasă deoparte până când ajunge la temperatura camerei, amestecând din când în când, ca să nu prindă pojghiţă.

Tort entremet cu caise si ciocolata alba

Glasare şi decorare Tort entremet cu caise si ciocolata alba by Simona Callas

Tortul se scoate din formă, se aşază pe un suport (eu am folosit o vază mai îngustă) care la rândul lui e aşezat în mijlocul unui platou cu marginile ridicate sau al unei tăvi (eu am folosit o tavă de tartă). Se toarnă glazura, având grijă să acopere toata suprafaţa vizibilă a tortului (pereţii şi partea de sus). www.simonacallas.com Apoi se colectează glazura scursă în tava de jos şi se mai toarnă odată peste tort.

***

Glazura oglinda

Cu ajutorul unui cuţit, se curăţă marginea de la baza tortului (acei stropi prelinşi). Apoi se transferă tortul pe platoul de servire. Se decorează după preferinţă, posibilităţi şi inspiraţie (eu am avut bezele şi bomboane de zahăr colorate). Se păstrează la rece până la servire. Tort entremet cu caise si ciocolata alba

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

Tort entremet cu caise si ciocolata alba

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?