5
(5)

Prajitura Furnicuta prajitura de casa cu foi prajitura cu napolitana prajitura cu nuca mac crema de lamaie prajitura delicioasa prajitura rapida Prajitura Furnicuta reteta prajituri de casa vanilie lamaie mac nuca napolitane foi napolitana prajitura cu crema de lamaie blat albusuri

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL

PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE. NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta pe reţelele sociale sau e-mail, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

 

Prajitura Furnicuta – un deliciu de casa cu nuca, mac si crema de lamaie

Vă prezint astăzi o prăjitură de casă deosebită, delicioasă şi de mare efect. O aveam de mult timp, din caietul cu prăjituri al mătuşii mele, care e specialistă în prăjituri de casă şi veşnic încântată să încerce reţete noi. Nu ştiu care e originea ei, nici mătuşa mea nu mai ştie de unde o are; în mod cert nu de pe internet, pentru că la cei aproape 70 de ani ai ei nu are calculator, nici internet şi nici vreo tangenţă cu reţelele de socializare. Am şi gustat-o de câteva ori, la mătuşa mea şi mi-a plăcut mult.

Am văzut-o şi pe câteva forumuri culinare, dar puţină lume ştie probabil că la origine, Prajitura Furnicuta se facea cu o crema de cafea. Apoi, fiecare a adaptat-o după preferinţă, aşa ca unii aleg o cremă de vanilie, alţii o cremă de lămâie sau portocală; alţii o cremă de caramel. Indiferent însă de natura cremei, Prajitura Furnicuta se compune din: foaie de napolitană deasupra şi dedesubt, blat din albuşuri cu mac şi blat din albuşuri cu nucă, iar între ele câte un strat de cremă.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

Prajituri de casa cu nuca mac albusuri reteta

Prajitura Furnicuta

Cantităţile variază în funcţie de dimensiunile foilor de napolitană. Eu am avut nişte foi mai micuţe, de 18,5/27 cm, aşa că am adaptat cantităţile proporţional. Am folosit 7 ouă mari; albuşurile pentru blaturi, iar gălbenuşurile pentru cremă.  De asemenea, pentru că am pregătit-o vara, pe caniculă, am ales să fac o cremă de lămâie dulce-acrişoară, care să o facă mai răcoritoare şi mai potrivită pentru sezon. Reţeta originală cere nucă măcinată pentru blatul cu nucă; eu am preferat să pun nucă tocată mai mărunt (dar nu măcinată), ca să se simtă atunci când muşcăm din prăjitură.

Tot ce pot să vă spun, înainte de a vă prezenta ingredientele şi modul de preparare, este că această prăjitură e minunată. Am servit-o la o masă mare, cu ocazia unui eveniment în familie şi a avut un succes nebun; cred că a fost prima care a dispărut de pe platou şi gustul ei memorabil le-a rămas tuturor în minte.

Prajitura Furnicuta

 

Ingrediente Prajitura Furnicuta

( pentru o tavă de 18,5/27 cm)

 

► Blatul din albuşuri cu nucă
• 3 albuşuri de ouă mari
• 90 g zahăr tos www.simonacallas.com
• 60 g nuci măcinate
• 40 g făină

 

► Blatul din albuşuri cu mac
• 4 albuşuri de ouă mari
• 120 g zahăr tos www.simonacallas.com
• 40 g seminţe de mac
• 30 g făină

 

► Crema de unt cu lămâie

  • 7 gălbenuşuri
  • 150 g zahăr www.simonacallas.com
  • 200 g unt moale (80-82% grăsime)
  • sucul şi coaja rasă de la o lămâie mare
  • ½ linguriţă extract de vanilie (sau esenţă)

 

► 2 foi de napolitana (18,5/27 cm)

 

Prajitura Furnicuta

 

Preparare Prajitura Furnicuta

 

Preparare blat din albuşuri cu nucă

Se încinge cuptorul la 170 de grade Celsius (treapta medie). Se pregăteşte o tavă de circa 18,5/27 cm, care se tapetează la bază cu hârtie de copt. Făina şi nuca măcinată se pun într-un bol şi se amestecă cu o lingură. www.simonacallas.com Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare. Se adaugă zahărul în ploaie şi se bat până când se topeşte zahărul şi se obţine o bezea. Se adaugă amestecul de nucă şi făină şi se încorporează cu o spatulă, amestecând uşor de jos în sus.

Se răstoarnă compoziţia în tavă şi se nivelează, având grijă să acopere toată suprafaţa, inclusiv colţurile. Se coace timp de 15-20 minute, până când se rumeneşte uşor. www.simonacallas.com Apoi se scoate tava din cuptor. Se desprind marginile blatului de pereţii tăvii, cu un cuţitaş, şi se răstoarnă tava pe un tocător/suport, pentru a extrage blatul. Se aşază blatul pe o suprafaţă plană şi se lasă să se răcească.

Prajituri de casa cu nuca mac albusuri reteta

Blat din albusuri cu nuca

 

Preparare blat din albuşuri cu mac

Se procedează exact la fel ca pentru blatul cu nucă. Doar că făina se amestecă cu seminţe de mac, în loc de nucă. Dacă nu avem altă tavă de aceeasi dimensiune, spălăm şi ştergem bine tava în care am copt primul blat, apoi o tapetăm cu hârtie de copt. Se bat spumă albuşurile cu un praf de sare. www.simonacallas.com Se adaugă zahărul treptat şi se continuă mixarea până când se obţine o bezea şi zahărul e dizolvat complet. Se încorporează făina amestecată cu seminţele de mac. Se răstoarnă compoziţia în tavă, se nivelează şi se coace timp de 15-20 minute, până când se rumeneşte uşor. Apoi se scoate tava din cuptor, se extrage blatul şi se lasă să se răcească complet.

Prajituri de casa cu nuca mac albusuri reteta

Blat din albusuri cu mac

Preparare crema de unt cu lămâie

Gălbenuşurile se amestecă cu zahărul. Pentru a obţine o culoare mai intensă a cremei, doar se amestecă. Pentru o culoare mai pală, se freacă spumă (în acest fel culoarea gălbenuşurilor se deschide mult). Se adaugă sucul de lămâie, coaja de lămâie şi vanilia şi se omogenizează cu un tel. www.simonacallas.com Amestecul se fierbe la bain marie (sau direct pe foc, la flacără mică, dacă aveţi o crăticioara cu fundul foarte gros si neaderent), amestecând încontinuu, până când începe să se îngroaşe. Apoi se ia crema de pe foc, se transfer într-un castron de sticlă sau porţelan, se acoperă cu folie alimentară (folia se lipeşte direct pe suprafaţa cremei) şi se lasă să se răcească, la temperatura camerei.

Crema de unt cu lamaie

Untul se freacă spumă, se adaugă crema de lămâie în 2-3 tranşe şi se omogenizează.

Prajitura Furnicuta

 

Asamblare Prajitura Furnicuta

În tava în care au fost coapte blaturile sau într-o tavă de dimensiunea foii de napolitană. – sau într-o ramă reglabilă, aşa cum am eu. – se aşază la bază o foaie de napolitană, peste care se întinde o treime din crema de unt cu lămâie. www.simonacallas.com Se acoperă cu blatul din albuşuri cu mac şi se presează uşor, ca să adere uniform. Peste blatul cu mac se întinde altă treime din cremă. Deasupra se pune blatul cu nucă, se întinde restul de cremă şi se acoperă cu cea de-a doua foaie de napolitană.

Prajitura Furnicuta

Se acoperă prăjitura cu un şervet curat, peste care se aşază greutăţi (eu am pus două tocătoare din lemn). Eu am introdus tot ansamblul într-o sacoşă curată de plastic. Se păstrează la frigider până a doua zi;. pentru ca foile de napolitană să aibă timp să se înmoaie şi să poată fi tăiate frumos.

Se porţionează prăjitura după preferinţă. Eu am ales dreptunghiuri. Poate fi tăiată şi în porţii pătrate sau romboidale. Se păstrează la rece până la servire.

Prajitura Furnicuta

 

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?