5
(15)

Tort de absolvire cu crema diplomat si fructe de padure Tort tematic tort mousse tort cu fructe

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

 

Tort de absolvire cu crema diplomat si fructe de padure by Simona Callas

Am făcut acest Tort de absolvire anul trecut şi abia acum reuşesc să îl pun pe blog. Compus din blat Victoria (blat umed cu unt), cremă diplomat cu ananas  şi un strat de gem de fructe de pădure care se constituie în contrapunctul perfect, acest tort e pur şi simplu divin. Atunci când l-am gustat, am simţit că gust o bucăţică din Rai. E uşor, răcoros, rafinat, dulce-acrişor (pentru că în gem nu am pus mult zahăr) şi nici fondantul nu i-a scăzut din delicateţe şi calitatea gustului, pentru că fondantul meu e plăcut la gust, dulce-acrişor şi aromat, găsiţi reţeta aici.

***

A trebuit să pun câte un strat de blat umed, la bază şi deasupra, ca să îmi confere susţinere pentru mousse, atunci când am aplicat fondantul – pentru că, nu-i aşa? – un creator de torturi trebuie să aibă şi talent de arhitect, un pic 🙂 De ce blat umed? Pentru că blatul uscat (pandişpan) trebuie însiropat şi nu ajută prea mult în acest caz. Dar vă asigur că blatul umed s-a integrat foarte bine, atât  în decor cât şi în gust. Înainte de a aplica fondantul, am îmbrăcat tortul într-un strat de cremă de unt cu bezea elveţiană, care să îmi asigure priza. Se poate folosi şi un ganache de ciocolată neagră, mai ales la tocă, pentru că are culoare închisă. La carte însă am avut nevoie de o priză de culoare deschisă, ca să se potrivească cu decorul şi mai ales să nu mi-l păteze.

Acestea fiind zise, le urez tuturor celor care absolvesc – fie liceu, facultate sau master – multe felicitări, mult succes în continuare; şi le dedic cu mult drag acest tort delicios!

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

Tort de absolvire cu crema diplomat si fructe de padure

 

Ingrediente Tort de absolvire cu crema diplomat si fructe de padure by Simona Callas

***

Blatul pentru carte

 • 450 g unt 60%
 • 450 g zahăr pudră
 • 450 g făină www.simonacallas.com
 • 10 g praf de copt
 • 9 ouă mari (55-60 g fiecare)
 • 3 linguri suc lămâie
 • 2 linguri coajă lămâie
 • 2 linguriţe extract vanilie

***

Gemul de fructe de pădure:

 • 250 g mix fructe de pădure
 • 100 g zahăr www.simonacallas.com
 • 1 plic Gelfix 2:1

***

Crema diplomat:

 • 5 gălbenuşuri
 • 150 g zahăr tos
 • 250 ml lapte integral
 • 10 g gelatină www.simonacallas.com
 • 1 linguriţă coajă de lamâie dată pe răzătoare
 • 1 linguriţă extract de vanilie
 • 500 ml smântână pentru frişcă
 • 1 lingură zahăr pudră
 • o conservă de ananas (bucăţi) în compot

***

Crema de unt cu bezea elvetiana

 • 150 g albuşuri
 • 225 g zahăr www.simonacallas.com
 • 225 g unt la temperatura camerei (tăiat în cuburi)
 • 1 linguriţă extract de vanilie

***

Pentru decor: aproximativ 1 kg fondant

Tort de absolvire cu crema diplomat si fructe de padure

Preparare Tort de absolvire cu crema diplomat si fructe de padure by Simona Callas

 

Preparare blat

Se pregătesc două tăvi, una dreptunghiulară de 20/27 cm şi una rotundă de 16 cm, care se ung cu unt şi se tapetează la bază cu hârtie de copt. www.simonacallas.com Se încinge cuptorul la 175 grade Celsius. Făina se cerne împreună cu praful de copt. Untul se freacă spumă cu zahărul, se adaugă ouăle pe rând (câte 2-3 odată), sucul şi coaja de lămâie, vanilia, iar la sfârşit făina.

2/3 din compoziţie se toarnă în tava dreptunghiulară, iar 1/3 în tava rotundă. Le puteţi coace pe amândouă odată, pe acelaşi etaj sau pe etaje diferite în cuptor şi dacă este cazul, pe la jumătatea timpului de coacere le inversaţi poziţiile. www.simonacallas.com După 30-35 minute se face testul scobitorii şi, dacă blaturile nu sunt coapte, se mai lasă încă 5-10 minute. Când sunt gata, se scot din cuptor şi se lasă şă se răcească în tavă.  Apoi se scot, se îndepărtează hârtia de copt şi se taie în două, pe orizontală. Tort de absolvire cu crema diplomat si fructe de padure

Blat umed pufos

Blat umed pufos

Preparare gem

Fructele (proaspete sau congelate) se dau prin blender. Zahărul se amestecă cu gelfix şi se toarnă peste fructe. www.simonacallas.com Întregul amestec se pune pe foc moderat, amestecând din când în când, până când fierbe şi se leagă, apoi se ia de pe foc şi se lasă să se răcească.

***

Preparare crema diplomat cu ananas

Gelatina se hidratează în 30 ml apă rece. Conserva se deschide şi se pun fructele la scurs.

Gălbenuşurile, zahărul şi laptele se amestecă într-o crăticioară neaderentă, care se pune pe aragaz la flacără mică şi se amestecă încontinuu până începe să clocotească, apoi se ia de pe foc. Gelatina hidratată se introduce 2-3 secunde la microunde, pentru a se lichefia, apoi se toarnă în cremă şi se omogenizează. www.simonacallas.com Se adaugă coaja de lămâie şi vanilia. Se lasă să se răcească.

Se bate frişca cu zahărul pudră. Când crema a ajuns la temperatura camerei, se încorporează în frişcă, amestecând cu telul de jos în sus. www.simonacallas.com Apoi se încorporează bucăţelele de ananas scurse.

Detalii (şi fotografii) privind modul de preparare al cremei diplomat le găsiţi aici

 

Preparare crema de unt cu bezea elveţiană

Am mai povestiti despre această cremă aici şi aici. Albuşurile împreună cu zahărul se pun la bain-marie, amestecând cu un tel în formă de pară, până când se topeşte zahărul. www.simonacallas.com Apoi se iau de pe foc şi se mixează cu viteză medie până când se răcesc şi se transformă în bezea. Se adaugă untul treptat, mixând în continuare, iar la final se adaugă vanilia. Tort de absolvire cu crema diplomat si fructe de padure

Crema de unt cu bezea elvetiana

Tort de absolvire cu crema diplomat si fructe de padure

Asamblare şi finisare Tort de absolvire cu crema diplomat si fructe de padure by Simona Callas

Tăvile în care au fost coapte blaturile se tapetează cu folie alimentară. Se aşază câte o felie de blat, se unge cu gem; se toarnă crema diplomat (2/3 în tava dreptunghiulară, 1/3 în tava rotundă) şi se dau la rece. www.simonacallas.com După ce se întăreşte crema, se unge cu un strat de gem; se acoperă cu a doua felie de blat şi se dă din nou la rece.

Se scot torturile din tăvi, se îndepărtează folia alimentară. Se îmbracă torturile într-un strat de crema de unt cu bezea elveţiană şi se pun în frigider până când se întăreşte crema.

Tort de absolvire cu crema diplomat si fructe de padure

Tort de absolvire cu crema diplomat si fructe de padure

Pentru tocă, am colorat folosit fondant negru (poate fi şi altă culoare – albastru, mov, grena, indigo). O bandă de lumgime egală cu diametrul tortului şi de lăţimea tortului am înfăşurat-o de jur împrejur. Partea de sus ar fi trebuit făcută cu o săptămână înainte, ca să aibă timp să se usuce. www.simonacallas.com Pe mine nu m-a ajutat nici umiditatea din aer, care în acea perioadă era exasperantă, aşa că am apelat la o soluţie salvatoare. Am decupat fondantul în formă pătrată şi l-am lipit de un carton de aceleaşi dimensiuni. Am aşezat peste tort şi apoi am lipit ciucurele, făcut tot din fondant.

Pentru carte, am decupat 3 fâşii de fondant alb, pe care le-am lipit de margini, apoi am apăsat cu un beţişor de bambus ca să imprim forma foilor. www.simonacallas.com Dintr-o bucată mai mare, colorată în corai, am făcut coperta cărţii. Pentru text şi cifre, m-am ajutat de mulaj din silicon.

Înainte de a suprapune torturile, se înfig nişte beţişoare de bambus în tortul de la bază, ca să îi asigure stabilitate şi pentru a susţine greutatea tortului de deasupra. Iar tortul de deasupra neapărat să aibă un carton subţire dedesubt.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante.

Tort de absolvire cu crema diplomat si fructe de padure

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?