5
(12)

Prajitura Revani Prajitura Basbousa Prajitura insiropata rapida, ieftina si buna desert din copilarie

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

 

Prajitura insiropata cu gris

 

Prajitura Revani (Basbousa)

Mama ne făcea des această prăjitură când eram copii. Se pregăteşte uşor, din ingrediente la îndemână, nu trebuia să aşteptăm până ni se lungeau urechile, ca să o taie; şi mai e şi extrem de gustoasă. Fulgii de cocos şi apa de flori de portocal, ingrediente necesare în reţeta originală, ne lipseau pe vremuri, dar asta nu ştirbea savoarea prăjiturii.

Eu am găsit Prajitura Revani şi într-una dintre cărticelele de reţete din biblioteca mamei, publicată în anul 1977. Printre ingrediente nu se găseşte grişul, iar în loc de iaurt acea reţetă conţine lapte. Dar principiul de preparare este asemănător şi bănuiesc că este şi aproape la fel de gustoasă.

Turcii o numesc Revani. La arabi se numeşte Basbousa. E un desert clasic din Orientul Mijlociu, constând dintr-un blat cu griş însiropat din abundenţă şi porţionat în pătrate sau romburi. Arabii decorează porţiile cu migdale întregi, decojite; turcii presară fistic tocat sau nucă de cocos. Apa de flori cu care se parfumează siropul este de asemenea un ingredient cu specific oriental. Mama aromatiza Prajitura Revani cu vanilie şi rom, dar astăzi se găseşte apă de flori şi vă recomand cu căldură să o întrebuinţaţi, are un parfum deosebit. La băcăniile turceşti, libaneze şi chiar la hypermarket găsiţi apa de flori de portocal.

Prajitura Revani Prajitura insiropata cu gris

Ingrediente Prajitura Revani

 

Pentru sirop

 • 400 g zahăr
 • 500 ml apă www.simonacallas.com
 • 2-3 linguri suc lămâie
 • 2 linguri apă de flori de portocal

 

Pentru prăjitură

 • 3 ouă mari
 • 120 g zahăr tos
 • 240 g iaurt
 • 120 g unt topit www.simonacallas.com
 • 1 lingură coajă de portocală
 • 1 linguriţă extract de vanilie
 • 120 g griş de grâu
 • 30 g fulgi cocos
 • 130 g făină
 • 2 linguriţe praf de copt

Prajitura Revani Prajitura insiropata cu gris

Preparare Prajitura Revani

Mai întâi, se prepară siropul. Zahărul, apa şi sucul de lămâie se fierb câteva clocote. Apoi se iau de pe foc, se adaugă apa de flori şi se lasă să se răcească.

Pentru prăjitură, se încinge cuptorul la 175 de grade Celsius. www.simonacallas.com Se pregăteşte o tavă antiaderentă, care se unge cu unt şi se pudrează cu făină. Eu am copt într-o tavă dreptunghiulară cu laturile de 16/24 cm, dar recomand o tavă puţin mai mare, de circa 20/35 cm, pentru că Prajitura Revani nu trebuie să fie prea înaltă, ca să se însiropeze mai bine.

Făina se cerne împreună cu praful de copt.

Ouăle se freacă spumă cu zahărul. www.simonacallas.com Se adaugă iaurtul, untul topit, coaja de portocală, vanilia, se omogenizează. Apoi se adaugă cocosul şi grişul. La sfârşit se încorporează făina.

***

prajituri de casa retete usoare

Compoziţia se toarnă în tava pregătită şi se introduce în cuptor pentru 30-40 minute, în funcţie de grosimea stratului de prăjitură. www.simonacallas.com Cine doreşte să decoreze prăjitura cu migdale, trasează uşor conturul porţiilor şi asază câte o migdală în mijlocul fiecărei porţii, înainte de a introduce prăjitura în cuptor.

Când începe să se rumenească deasupra, e gata. Se poate verifica şi cu o scobitoare. Se scoate tava din cuptor şi imediat se toarnă siropul. www.simonacallas.com Când prăjtura este fierbinte, absoarbe iute siropul şi se frăgezeşte. Ca să intre siropul şi mai uşor, se înţeapă prăjitura din loc în loc cu un betişor din bambus.

prajituri de casa retete usoare

Se lasă să se răcească, apoi se porţionează. Se decorează după preferinţă, cu fistic tocat, fulgi de cocos sau migdale.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, originale, deosebite si delicioase.

Prajitura Revani Prajitura Basbousa

 

 

 

 

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?