5
(45)

Zacusca de ciuperci reteta traditionala romaneasca Zacusca cu ciuperci champignons bureti hribi pleurotus galbiori zacusca picanta mancare de post aperitiv vegan zacusca taraneasca zacusca de casa Zacusca delicioasa Cea mai buna zacusca Reteta de zacusca Cum se face zacusca de ciuperci zacusca de vinete zacusca de dovlecei zacusca de fasole ghiveci conserve pentru iarna facute in casa vinete ardei camara bunatati zarzavat

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

 

Zacusca de ciuperci by Simona Callas – reteta, explicatii si ponturi pentru o zacusca reusita

Hei, dragii moşului, iaca se sfârşeşte vara şi începem să ne pregătim cămara pentru iarnă. Astăzi vreau să vă arăt cum fac eu zacusca, după o reţetă din familie. Când eram mici, zacusca era unul dintre preparatele noastre favorite. Minunată, mai ales peste iarnă, când nu prea aveai pe ce pune mâna în perioada comunistă în care magazinele alimentare emanau cu prisosinţă o sărăcie lucie; îmi amintesc şi acum de dimineţile cu ceai de tei şi zacuscă pe pâine. Mai ales zacusca de vinete, era nelipsită din cămara cu conserve pentru iarnă; iar când găsea şi ciuperci, mama ne făcea zacusca de ciuperci, pe care o prepara exact la fel ca pe cea de vinete doar că în loc de vinete punea ciuperci.

Zacusca de ciuperci e preferata mea, aş alege-o oricând în locul oricărui alt fel de zacuscă – fie ea de fasole, de peşte, dovlecei sau alte sortimente. Eu o prepar de obicei cu ciuperci champignon, pentru că astea se găsesc la discreţie pe piaţă; dar şi zacusca de ghebe e demenţială, vă recomand cu multă căldură să o încercaţi, dacă aveţi norocul să găsiţi ghebe.

Zacusca de ciuperci reteta

 

Ingrediente Zacusca de ciuperci reteta by Simona Callas

  • 2 kg ciuperci din conservă (circa 10 conserve de 400 g)
  • 1 kg ardei gras
  • 1 kg ardei capia
  • 2 kg gogoşari www.simonacallas.com
  • 2-3 ardei iuţi (opţional)
  • 2 morcovi potriviţi
  • 500 g ceapă uscată
  • 400 g pastă de tomate concentrată (24%)
  • 500 ml ulei
  • 10 g foi de dafin
  • 1 lingură boabe piper negru
  • 2 linguri concentrat de legume bio (opţional)
  • sare după gust

 

Zacusca de ciuperci reteta

 

Preparare Zacusca de ciuperci reteta by Simona Callas

Ardeii şi gogoşarii se coc. Cine are curte, poate să îi coacă la grătar. Eu am o plită de metal, cumpărată acum mulţi ani, pe care o pun pe flacăra aragazului şi coc ardeii pe ea. Pentru a uşura curăţarea, pregătesc o tavă de aragaz pe care o presar cu sare grunjoasă, iar ardeii copţi îi aşez în tavă şi presar sare şi peste ei. www.simonacallas.com După ce se răcesc, îi curăţ. În acest fel coaja se înlătură foarte uşor. Aşadar, ardeii şi gogoşarii copţi se curăţă, se îndepărtează seminţele, se spală şi se pun într-o sită la scurs.

În privinţa ciupercilor, există mai multe opţiuni. Se pot pune ciuperci proaspete, congelate sau din conservă. Eu le prefer pe cele din conservă, pentru că sunt gata fierte şi nu mai scad în timpul preparării; nici nu se înnegresc la prelucrarea termică. Zacusca de ciuperci

Ardeii, gogoşarii, ceapa şi morcovii se dau prin maşina de tocat (se foloseşte sita cu ochiuri medii).  Ciupercile se scurg şi se toacă lejer. Cine nu are răbdare, le dă prin maşina de tocat. www.simonacallas.com Eu prefer să le toc cu cuţitul, ca să rămână bucăţelele mai vizibile. Ciupercile se călesc în ulei până se evaporă apa din ele.

Zacusca de ciuperci

Se adaugă zarzavatul tocat (ardeii, gogoşarii, ceapa, morcovii), pasta de tomate, boabele de piper, frunzele de dafin, concentratul de legume şi sarea şi se gătesc până când încep să clocotească. www.simonacallas.com Recomand un vas încăpător, în care să se poată amesteca cu uşurinţă şi dintr-un material cât se poate de neaderent, pentru că ar fi păcat să se afume zacusca noastră. Eu am o cratiţă Zepter cu fundul triplu şi o folosesc cu mare angajament.

***

Se încinge cuptorul la 175 de grade şi mutăm vasul în cuptor, unde îl ţinem până când scade bine lichidul, care şi aşa nu e foarte mult, având grijă să amestecăm din când în când. Eu am ţinut zacusca în cuptor cam 2 ore.

Zacusca de ciuperci

Între timp, am pregătit borcanele, în sensul că le aveam deja curate şi uscate în cămară şi doar le-am aşezat pe masă şi le-am scos capacele. Zacusca de ciuperci

Când zacusca a fost gata, am scos oala din cuptor, am lăsat-o câteva minute să se oprească din bolborosit şi am început să pun cu lingura în borcane. Umplu borcanul şi îl sigilez imediat. www.simonacallas.com Mama încălzea borcanele înainte să pună zacusca în ele, de teamă să nu plesnească atunci când intră în contact cu zacusca fierbinte, dar nu e nevoie. Eu nu le încălzesc. Dar capacul trebuie pus imediat după ce umplem borcanul şi trebuie strâns bine. În acest fel, atunci când se răcesc, se videază şi se păstrează foarte bine peste iarnă.

Zacusca de ciuperci reteta

Din compoziţia de mai sus mi-au ieşit 12 borcane de 500 g cântărite pline (300 g compoziţia, 200 g borcanul gol). Zacusca de ciuperci

După ce se umplu şi se sigilează borcanele, se pun într-o pătură, se acoperă bine şi nu se umblă la ele până se răcesc. Ale mele, a doua zi încă erau călduţe. Răcirea lentă ajută de asemenea la sigilare şi la conservare.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas; unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial; unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante.  NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, originale, deosebite si delicioase.

Zacusca de ciuperci reteta

Note 

  • Cui îi place zacusca mai picantă, poate să coacă şi să adauge in compoziţie 2-3 ardei iuţi.
  • Eu prefer să pun pastă de roşii, pentru că astfel zacusca mea capătă o culoare roşie intensă şi frumoasă. În plus, folosind pastă (în loc de roşii proaspete sau bulion), zacusca e gata mai repede (nu trebuie foartă foarte mult timp) şi scade mult riscul ca zacusca să prindă mucegai în borcane. www.simonacallas.com
  • Aşa cum am mai spus, se pot folosi şi alte soiuri de ciuperci (ghebe, gălbiori, bureţi etc). De asemenea, se pot pune ciuperci proaspete, congelate sau conservate. Eu prefer să pun ciuperci din conservă, pentru că nu mai scad în timpul preparării (aşa cum se întâmplă cu ciupercile proaspete sau cu cele congelate). Eu am cântărit ciupercile după ce le-am scurs de saramură. Uitaţi-vă pe eticheta conservei, unde scrie „substanţă uscată” sau „greutate netă scursă” – aceşti termeni exprimă cât cântăresc ciupercile, fără zeamă.
  • Morcovii se pun pentru ca zacusca să capete un gust dulceag. www.simonacallas.com
  • Se pot omite ardeii graşi şi să se pună numai capia (şi/sau gogoşari).
  • Concentratul de legume (legume deshidratate, amestec de legume, bază pentru mâncăruri) de asemenea este opţional. Eu am avut un „amestec de legume ardelenesc” de la Sanovita, care nu are E-uri şi niciun pic de sare. Cine poate să îşi facă în casă asemenea concentrat tip vegeta, e foarte bine. Cine nu, îi recomand să cumpere de la magazinele naturiste sau Plafar. Sigur că se poate şi fără. Eu am senzaţia că acest concentrat îmbogăţeşte gustul mâncărurilor şi îl folosesc foarte des.
  • Unii călesc ceapa. Eu vă garantez că nu e nevoie să punem prăjeală în zacuscă. Nici nu e sănătoasă.

Zacusca de ciuperci reteta

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?