5
(21)

Tort de turta dulce cu crema de branza Tort cu blat din turta dulce tort de iarna tort de Craciun tort simplu tort delicios tort elegant tort rustic blat umed cu scortisoara

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE. NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta pe reţelele sociale sau e-mail, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

 

Tort de turta dulce cu crema de branza

Tort de turta dulce cu crema de branza by Simona Callas

Dragi prieteni, vă prezint astăzi tortul pe care eu l-am ales pentru sărbătorile de iarnă. Ce se potriveşte mai bine în decorul hibernal, decât aroma de turtă dulce? Şi ce desert poate încununa mai frumos masa festivă de Crăciun ori de Revelion, decât un tort cu parfum de scorţişoară, ghimbir şi nucşoară? Deşi ador decorurile sofisticate, de data aceasta am ales un decor simplu, rustic; în principal din cauza timpului puţin avut la dispoziţie şi a faptului că fix în perioada sărbătorilor m-am pricopsit cu o minunată pneumonie ce m-a scos total din parametri. Dar, pe lângă astea, în faţa clădirii în care lucrez, decoperisem un superb conifer bătrân şi bogat (cred că e arbore de Tisa), cu crengile mari, grele şi aplecate, încât mi-a încolţit gândul să-i fur frumosului copac câteva rămurele şi să-mi decorez cu ele tortuleţul de sărbătoare.

***

Tort de turta dulce cu crema de branza

Aşadar, tortul meu are compoziţia turtei dulci, doar că de data aceasta am găsit melasă (la un magazin naturist din galeria comercială Lujerului (Militari); şi fireşte că am pus mai puţină făină, pentru ca să obţin un blat moale, suculent şi gustos.

Pentru umplut, am ales crema de brânză care mi se pare că se potriveşte de minune cu acest blat: e uşoară, răcoroasă şi rapid de preparat.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante.

Tort de turta dulce cu crema de branza

 

Ingrediente Tort de turta dulce cu crema de branza by Simona Callas

(pentru un tort de 16 cm diametru şi aproximativ 1 kg)

 

Pentru blat

 • 200 g unt (60% grăsime)
 • 200 g melasă*
 • 75 g zahar alb
 • 120 g zahar brun**
 • 3 oua www.simonacallas.com
 • vanilie
 • 200 g iaurt grecesc
 • 300 g faina
 • 1 linguriţă rasă bicarbonat de sodiu
 • un praf de sare
 • 1 lingură rasă ghimbir măcinat
 • 1 lingură scorţişoară măcinată
 • 1 linguriţă nucşoară măcinată
 • ½ linguriţă cuişoare măcinate

 

Pentru cremă

 • 200 g cremă de brânză Philadelphia regular (nedegresată)
 • 150 g unt la temperatura camerei
 • 200 g zahar pudră www.simonacallas.com
 • 1 linguriţă extract de vanilie
 • 30 g smântână pt frişcă

 

*Dacă nu găsiţi melasă, o puteţi înlocui cu miere

**Eu am pus 40 g zahăr brun Muscovado (care e foarte închis la culoare) şi 80 g zahăr brun Demerara, de aceea mi-a ieşit blatul atât de închis. Dacă puneţi numai Demerara, blatul iese mai deschis la culoare. De asemenea, şi melasa închide culoarea blatului.

Tort de turta dulce cu crema de branza

 

Preparare Tort de turta dulce cu crema de branza by Simona Callas

 

Preparare blaturi

Se încălzeşte cuptorul la 175 grade Celsius (treapta medie, la cuptoarele pe gaz). Se pregătesc 3 forme rotunde cu diametrul de 16 cm, care se tapetează la bază cu discuri din hârtie de copt. www.simonacallas.com Făina, sarea, bicarbonatul, ghimbirul, scorţişoara, nucşoara, cuişoarele se amestecă împreună într-un castron.

Se mixează untul cu zahărul tos, zahărul brun şi melasa, până când se obţine o compoziţie cremoasă. Se adaugă ouăle pe rând; apoi vanilia.

Blat umed pufos

La final, se încorporează amestecul uscat în 2-3 reprize, alternând cu iaurtul.

Blat umed pufos

Compoziţia se împarte în mod egal între cele trei forme. Se introduc formele în cuptor pentru circa 30 minute (se verifică cu scobitoarea). www.simonacallas.com Când sunt gata, se scot din cuptor, se lasă să se răcorească 10-15 minute, apoi se extrag blaturile din forme şi se pun pe un grătar, până când se răcesc complet.

Blat umed pufos

Preparare crema

Crema de brânză împreună cu untul se mixează de câteva ori. Se adaugă zahărul pudră şi vanilia şi se omogenizează. www.simonacallas.com Apoi se adaugă smântâna şi se mai mixează de câteva ori. Se acoperă cu folie alimentară, care se lipeşte direct pe suprafaţa cremei, şi se dă la rece pentru 1-2 ore.

Tort de turta dulce cu crema de branza

 

Montare Tort de turta dulce cu crema de branza by Simona Callas

Blaturile răcite se nivelează (dacă au făcut boltă, se taie). www.simonacallas.com

Blat umed pufos Tort de Craciun turta dulce

Se suprapun, cu straturi de cremă între ele, se îmbracă tortul cu cremă, se nivelează şi se dă la rece.

Tort de Craciun

Eu l-am decorat cu crenguţe de conifer şi coacăze roşii, dar decorul rămâne la alegerea fiecăruia.

La mulţi ani, dragi prieteni! Un 2018 plin de realizări şi de bucurii!

 

Tort de turta dulce cu crema de branza

 

 

 

 

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?