Tort simplu cu frisca si capsune tort insiropat tort de cofetarie tort rapid tort usor de facut

ATENŢIE! CONŢINUT PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE.

NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

copyright

 

Tort simplu cu frisca si capsune

Pentru mine, Crăciunul e în culori de alb şi roşu. Iar, atunci când sunt în criză de timp, un tort din pandişpan însiropat, cu frişcă şi fructe, e cea mai la îndemână alegere. Căpşunele nu mai sunt demult o delicatesă de sezon, acum le găsim în tot timpul anului şi, chiar dacă cele din import nu au savoarea fructelor culese de pe meleagurile patriei, parfumul nu le lipseşte şi gustul e oricum inconfundabil. Căutaţi căpşune mai micuţe, acelea sunt mult mai parfumate şi mai gustoase decât cele mari.

Pandişpanul se prepară repede, siropul şi frişca la fel, fructele nu trebuie decât să le spălăm şi să le tăiem felii – în concluzie, avem aici reţeta unui tort super mega extra delicios, însiropat aşa cum ne place nouă, şi care se face foarte simplu şi rapid. E o idee de reţinut, nu numai pentru Crăciun, ci pentru orice altă ocazie.

Tort simplu cu frisca si capsune

 

Ingrediente Tort simplu cu frisca si capsune

(pentru un tort de 16 cm diametru, cca 1800 g)

 

Pentru blat

 • 3 ouă mari, separate
 • 3 linguri zahăr tos (cu vârf)
 • 3 linguri făină (cu vârf) de calitate superioară, cernută
 • un praf de sare
 • 1 lingură coajă rasă de lămâie

 

Pentru sirop

 • 400 ml apă
 • 200 g zahăr
 • 1 linguriţă extract de vanilie (sau esenţă)

 

Pentru umplut şi decor

 • 500 g frişcă bătută şi îndulcită
 • 500 g căpşune proaspete
 • 1 plic tort gelee roşu

 

Tort simplu cu frisca si capsune

 

Preparare Tort simplu cu frisca si capsune

 

Preparare blat: Se încinge cuptorul la 175 de grade Celsius şi se pregăteşte o formă de copt rotundă cu diametrul de 18 cm, care se tapetează la bază cu hârtie de copt. Nu se unge!

Gălbenuşurile se amestecă cu coaja de lămâie. Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare, apoi se adaugă zahărul în ploaie, în 3-4 reprize, şi se bat în continuare până când se dizolvă zahărul şi se obţine o bezea tare.  Se adaugă gălbenuşurile, se mixează de 2-3 ori, apoi se adaugă făina în ploaie şi se încorporează cu un tel sau cu o spatulă (nu cu mixerul!), până când se omogenizează.

Se execută mişcări largi şi fără repezeală, de jos în sus, în aşa fel încât făina să se încorporeze cât mai repede, înainte să iasă aerul din compoziţie, pentru că nu va creşte blatul.

Compoziţia pentru pandişpan nu trebuie să curgă; trebuie să fie spumoasă şi aerată. Detalii despre pandişpan găsiţi aici: Pandispan cu lamaie.

Tort simplu cu frisca si capsune

Se transferă compoziţia în tavă şi se introduce în cuptor pentru circa 30 minute. Se verifică cu o scobitoare dacă blatul e copt în interior şi când scobitoarea iese curată, înseamnă că e gata. Se scoate tava din cuptor şi se lasă să se răcorească 15-20 minute. Apoi se extrage blatul din tavă, se îndepărtează hârtia de copt şi se pune pe un grătar, până se răceşte complet.

Tort simplu cu frisca si capsune

Preparare sirop: Apa împreună cu zahărul se fierb câteva clocote, apoi se iau de pe foc, se adaugă vanilia şi se lasă să se răcească.

Tort simplu cu frisca si capsune

Asamblare Tort simplu cu frisca si capsune

Blatul răcit se taie în 2-3 felii orizontale. Se pune prima felie pe platoul de servire, se însiropează, se acoperă cu un strat de frişcă, apoi cu un strat de căpşune tăiate felii. Se unge stratul de căpşune cu puţină frişcă, pentru ca să adere de blatul care se aşază deasupra. Se însiropează, urmează iar straturi de frişcă şi căpşune.

Tort simplu cu frisca si capsune

La final, se îmbracă tortul într-un strat generos de frişcă. Se decorează cu căpşune iar, ca să se păstreze prospeţimea, se acoperă căpşunele cu tort gelee preparat conform instrucţiunilor de pe plic. Se păstrează la rece până la servire.

 

Crăciun Fericit, dragi prieteni! <3 <3

 

Tort simplu cu frisca si capsune