5
(94)

Supa cu galuste fine si pufoase supa de galuste din gris Galuste perfecte reteta simpla usoara supa cu galuste de gris cea mai buna supa de galusti cum se face ciorba de galuste supa de pui cu galuste perfecta supa de pasare pui curcan gaina curte bors de burechiuse bors cu burechite semolina dumplings soup galusca de gris cum se fac galustele supă cu găluște ciorbă de găluște galuște Supa de galuste fine si pufoase supa cu galuste cum se fac Galustele perfecte galuste de gris cea mai buna supa cu galuste cum se face supa de galuste supa de pui cu galuste perfecta supa de pasare de tara curcan gaina de curte

 

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Supa cu galuste fine si pufoase supa de galuste din gris

 

Supa de galuste fine si pufoase by Simona Callas

Dragi prieteni, astăzi vreau să vă prezint un preparat pe care îl ştim cu toţii, îl iubim mulţi dintre noi, cu siguranţă l-am avut la masa de prânz, în copilărie, de multe ori, preparat de mama, bunica sau chiar la grădiniţă (cum a fost cazul meu, care am fost la grădiniţă cu program prelungit – “cămin”, cum îi spuneam pe vremuri, şi luam acolo masa de prânz, alături de micul dejun şi gustarea de după amiază). Bun atunci când suntem bolnăviori, dar şi oricând, acest preparat poate fi un balsam pentru stomacul celui care îl manâncă şi un chin pentru gospodină. Este vorba despre supa de găluşte.

Cum se face această supă gustoasă şi hrănitoare? Care este secretul găluştelor aurii şi pufoase, care se topesc în gură? Care este tehnica de preparare si ce ingrediente-minune putem adauga în supa de galuste, pentru ca supa noastră să aibă un gust fantastic? Toate acestea le veţi afla, citind cu atenţie ceea ce urmează. Supa de galuste fine si pufoase

Supa de galuste fine si pufoase

În primul rând, galuştele se prepară din numai 2 – două! – ingrediente: ou şi griş. Atât. Fără praf de copt sau bicarbonat! Nu că acestea ar fi toxice, ci pur şi simplu pentru că nu e nevoie! Când aveam copiii mici şi le preparam frecvent această supă, mă învăţasem cu consistenţa pe care trebuie să o aibă compoziţia de găluşte şi puneam grişul din ochi. Apoi, m-am gândit să cântăresc ingredientele, pentru a mă asigura că, şi dacă uit cum trebuie să fie compoziţia, nu o greşesc. Aşa că am cântărit ouăle (eu fac întotdeauna găluştele din două ouă mari) şi pachetul de griş; iar după ce am pregătit compoziţia pentru găluşte, am cântărit din nou pachetul de griş, pentru a calcula cât griş am pus în găluşte. Ce am constatat? Cantităţile de ou şi de griş sunt egale.

Supa de galuste fine si pufoase

Supa cu galuste fine si pufoase supa de galuste din gris

Aşadar, câte grame de ou (cântărit fără coajă) punem în compoziţie, tot atâtea grame de griş ne trebuie. Dacă am măsura cu lingura, ar fi cam 4 linguri rase de griş la un ou mare (L). Dar eu recomand cântarul, pentru că e sfânt 🙂 E foarte important să avem consistenţa potrivită pentru găluşte, fiindcă un pic prea mult griş le transformă în pietroaie în care nu intră lingura; iar prea puţin griş le face să se dezintegreze la fiert. De asemenea, găluştele nu se formează imediat! Se prepară compoziţia şi se lasă la odihnă 10-15 minute, pentru a lăsa timp grişului să se umfle. Astfel, găluştele noastre vor fi fine şi pufoase. Fără bicarbonat. Supa de galuste fine si pufoase

Supa de galuste fine si pufoase

Supa de galuste fine si pufoase

În al doilea rând, o supă de găluşte care se respectă are nevoie de grăsime de pasăre. O pasăre sănătoasă, crescută în curte, are grăsimea galbenă şi consistentă. Cine a văzut în viaţa lui o găină de ţară, ştie despre ce vorbesc. De asemenea, pentru un plus de gust, bunica mea adăuga în supa de galuste spinarea şi aripile găinii. Eu, la oraş, nu prea am de unde să fac rost de găină, aşa că fac supa cu aripi de curcan. Şi, când nu am grăsime de pasăre, adaug un pic de ulei de floarea-soarelui sau de rapiţă (cam 2 linguri ulei la 1 litru de supă). E foarte bună supa şi aşa, cu ulei.

Iar, pentru a obţine acea culoare aurie superbă, pun în supă un vârf de linguriţă de turmeric. Mie mi se pare că turmericul potenţează şi gustul supei, deşi s-ar putea ca în realitate să nu se simtă. Turmericul (se mai numeşte şofran indian sau curcumă) se găseşte la hypermarket la raionul de condimente, în magazinele naturiste sau în băcăniile musulmane (ei folosesc foarte mult acest ingredient). Supa de galuste fine si pufoase

Galusti perfecte reteta cum se fac galustele de gris

Supa de galuste fine si pufoase

În al treilea rând, e bine să adăugăm cât mai multe zarzavaturi la fiert. Pe unele le putem pune întregi, şi să le îndepărtăm după ce se fierb (ceapă, ţelină, păstârnac, rădăcină de pătrunjel, cartof – după preferinţe). Pe altele le putem pune tocate în cuburi (morcov, ardei). Mama mea taie morcovul sub formă de betişoare pe care  le lasă aşa în supă. Sigur că putem să o şi strecurăm, şi să lăsăm zeama clară, doar cu găluştele. Fiecare face după cum preferă. Gustul e oricum acelaşi şi e foarte bun.

GrişulSemoule în franceză, Semolina în engleză,  Sémola de trigo în spaniolă, Semolino în italiană, Búzadara în maghiară, манная крупа în rusă, Irmik în turcă – este un produs obţinut din măcinarea grâului, care conţine particule albe, de granulozitate mai mare decât ale făinii. Aşadar, grişul conţine gluten. S

Eu vă dau reţeta supei de galuste aşa cum o fac eu. Voi puteţi să omiteţi anumite ingrediente ori să adaugaţi altele, după propriul gust. Despre supă, ciorbă şi diferenţa dintre ele puteti citi un articol interesant în revista Historia (link). 

AICI (link) gasiti mai multe retete traditionale si delicioase de supe si ciorbe romanesti.

Supa de galuste fine si pufoase

Ingrediente Supa de galuste fine si pufoase by Simona Callas

(pentru o oală de 3 litri)

 • 1 ceapă uscată, potrivită
 • ½ rădăcină de ţelină mică
 • 2 rădăcini de păstârnac mai mici
 • 2 morcovi www.simonacallas.com
 • ½ ardei gras roşu/verde/galben
 • 2 aripi de curcan mai mici
 • 50 ml ulei de floarea soarelui
 • un vârf linguriţă turmeric pudră
 • 1 lingură concentrat natural de legume
 • 1 lingură rasă sare www.simonacallas.com
 • 1 legătură pătrunjel proaspăt, tocat

Cum se fac galuste de gris pufoase galusti perfecte

Pentru găluşte:

 • 100 g ouă (2 ouă mari) – cântărite fără coajă
 • 100 g griş www.simonacallas.com

Supa de galuste fine si pufoase

Preparare Supa de galuste fine si pufoase by Simona Callas

Se umple cu apă o oală de circa 3 litri şi se pune la fiert, la foc potrivit. Când clocoteşte apa, se adaugă aripile de curcan. Se lasă să fiarbă 15 minute, se spumează. Ceapa se curăţă de coajă, se crestează în cruce şi se adaugă în oală. Rădăcina de ţelină şi păstârnacul se curăţă de coajă, se taie în 2 sau în 3 bucăţi şi se adaugă în supă. www.simonacallas.com După ce clocoteşte din nou, se adaugă uleiul (sau grăsimea de pasăre), morcovii curăţaţi şi tăiaţi în cubuleţe. Când carnea e aproape fiartă, se dă focul la minim, se adaugă ardeiul tocat în cubuleţe, concentratul de legume, sarea şi turmericul.

Este momentul să preparăm compoziţia pentru găluşte. Se sparg ouăle într-un bol, se bat bine cu un tel sau cu furculiţa. Se toarnă grişul în ploaie, în 3-4 reprize, batând încontinuu, pentru a nu forma cocoloaşe. www.simonacallas.com Compoziţia pentru găluşte trebuie să curgă încet, ca o lavă; aşa cum se vede în fotografiile de mai jos. Supa de galuste fine si pufoase

ciorba de pasare curcan cu galusti de gris reteta cum se fac galustele perfecte

***

IMPORTANT! Compoziţia nu se pune imediat la fiert, ci se lasă 10-15 minute să se odihnească. Veţi observa că, după acest timp de odihnă, grişul se umflă şi devine pufos, iar compoziţia nu mai curge.

ciorba de curcan cu galusti de gris

 

 

Înainte de a pune găluştele, se îndepărtează ceapa, ţelina, păstârnacul (cine doreşte, strecoară toată supa; eu prefer să las morcovul şi ardeiul). www.simonacallas.com În supa clocotindă, cu focul dat la minim, se pun găluştele. Se umezeşte o lingură, se ia din compoziţie şi se introduce în supă. Găluştele se vor desprinde uşor. Supa de galuste fine si pufoase

Supa de galuste fine si pufoase

După ce se formează găluşte din toată compoziţia, se acoperă oala cu un capac şi se lasă să fiarbă la foc minim timp de 15 minute. www.simonacallas.com Apoi se stinge focul. Pătrunjelul se poate adăuga imediat după ce se stinge focul la supă, sau se poate adăuga în farfurie, înainte de servire, pentru a avea culoarea verde frumoasă şi aspect plăcut.

AICI (link) gasiti mai multe retete traditionale si delicioase de supe si ciorbe romanesti.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, originale, deosebite si delicioase.

Supa de galuste fine si pufoase

ciorba de pasare curcan cu galusti de gris reteta cum se fac galustele perfecte

 

 

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?