Tort Om de Zapada Tort alb cu crema de lamaie blat alb umed albusuri blat alb pufos crema de unt cu bezea elvetiana crema lamaie cel mai alb blat cel mai alb tort tort de Craciun tort de iarna
ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE. NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.
Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta pe reţelele sociale sau e-mail, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.
Uite mumă, uite dadă,
Omuleţul de zăpadă!
N-are fes, n-are fular,
Nici şoşoni nu are; dar
Nu se plânge de nimic
Ba,-l şi văd zâmbind un pic.
Da, îi place la răcoare,
Însă nici căldura mare
Nu-l topeşte din picioare.
Şi, pe lângă că-i frumos,
Omul ăsta pântecos
E şi dulce şi gustos.
(Simona Callas, 7 ianuarie 2017)
Tort Om de Zapada Tort alb cu crema de lamaie
Fiindcă e ianuarie şi fiindcă, invariabil, atunci când rostim cuvântul „iarnă”, îl asociem cu zăpadă, nea, omăt, zurgălăi şi salata boeuf (sic!); pentru unii dintre noi dezamăgirea e mare atunci când privim pe fereastră şi vedem un soare arzător, pământ uscat şi pisici coţăindu-se ca în luna lui „marte”, deşi calendarul spune că e iarnă, gerul Bobotezei iar în ceafă ar trebui să simţim răsuflarea de gheaţă a Babei Dochia, cu ale ei nouă cojoace.
Aşadar, într-o zi de ianuarie, eu am făcut un om de zăpadă 🙂 Şi, pentru că nu am zăpadă adevărată, am folosit înlocuitori. Nu-i bai, că nici omul meu de zăpadă nu e adevărat. Adică e adevărat, dar e altfel decât oamenii de zăpadă obişnuiţi. Omul meu de zăpadă e dulce şi bun, e gustos şi aromat, cu un blat alb, umed, pufos şi o cremă fină de lămâie. E alb ca neaua, şi pe dinafară şi pe dinăuntru, şi l-am creat cu multă bucurie.
Reţeta v-o recomand cu multă căldură, mai ales atunci când aveţi multe albuşuri rămase de la cozonacul moldovenesc şi salata boeuf, aşa cum am eu. Pentru că, şi la blat şi la cremă avem nevoie de albuşuri de ouă. Pentru a avea stabilitate, blatul umed, care nu se însiropează, e cel mai potrivit. Iar crema de unt cu bezea elveţiană şi lămâie se potriveşte de minune în context, fiind acrişoară şi răcoritoare.
***
Nu am vrut un tort mare, aşa că am folosit, pentru a coace blaturile, nişte boluri rotunde cu capacitate de 350 ml (pentru baza tortului) şi unele de 90 ml (pentru partea de sus). În acest fel, tortul meu a avut circa 800 g.
Pentru aspectul de zăpadă, l-am îmbrăcat în nucă de cocos. Cine nu agreează cocosul, poate să folosească fulgi de ciocolată. De asemenea, acest tort poate fi foarte bine îmbrăcat în pastă de zahăr, aşa cum am îmbrăcat eu globuleţele de aici (link).
Ingrediente Tort Om de Zapada Tort alb cu crema de lamaie
***
Pentru blat alb umed
- 250 g făină tip 000
- 5 g praf de copt www.simonacallas.com
- un vârf cuţit de sare
- 180 g unt la temperatura camerei
- 250 g zahăr pudră
- 150 g albuş de ou la temperatura camerei
- 180 g lapte la temperatura camerei
- 1 linguriţă extract de vanilie
***
Pentru crema de lămâie
- 100 g albuş de ou
- 150 g zahăr alb tos www.simonacallas.com
- 150 g unt cu 82% grăsime, la temperatura camerei
- 2 linguri suc de lămâie
- 1 lingură coajă de lămâie (opţional)
***
Pentru decor:
- 30 g fulgi de nucă de cocos (pentru învelit)
- cuişoare de ciocolată (pentru gură) www.simonacallas.com
- stafide glasate în ciocolată (pentru ochi şi nasturi)
- puţină pastă de zahăr portocalie (pentru nas)
Preparare Tort Om de Zapada Tort alb cu crema de lamaie
Preparare blat
Se pregătesc 4 boluri semisferice cu diametrele de 11 şi respectiv 7 cm, care se ung cu unt şi se pudrează cu făină. Se încinge cuptorul la 175 grade Celsius. Se cern împreună făina, sarea şi praful de copt. Laptele şi albuşurile se pun într-un vas şi se amestecă cu un tel. www.simonacallas.com Untul se mixează cu zahărul până când rezultă o cremă. Se adaugă, pe rând, în această ordine: 1/3 din amestecul uscat, ½ din amestecul de lapte+albuş; 1/3 din amestecul uscat, restul de lapte+albuş, iar la final ultima treime din amestecul uscat.
Se toarnă compoziţia în forme, se niveleaza şi se introduce în cuptor. După 20 minute se face testul scobitorii la bolurile mici, care se vor coace mai repede. www.simonacallas.com Când sunt gata cele mici, se scot din cuptor, iar cele mai se mai lasă până când scobitoarea iese curată. La mine a durat cam 25 minute pentru bolurile mici şi 45 minute pentru cele mari.
Se lasă să se răcească, apoi se scot blaturile din forme şi se pun pe un grătar.
T***
Preparare crema de lămâie
Albuşurile împreună cu zahărul se pun într-un vas de inox la bain-marie, amestecând încontinuu, până când se topeşte zahărul (cam 5 minute). apoi se mixează cu viteză medie până când compoziţia se răceşte şi se transformă în bezea. Se adaugă câte puţin din unt, mixând încontinuu. Nu se adaugă următorul cub de unt decât după ce anteriorul a fost bine încorporat. www.simonacallas.com Nu începeţi să adăugaţi untul decât după ce bezeaua s-a răcit şi a ajuns la temperatura camerei. Dacă e mai caldă decât untul, crema se va tăia. Şi dacă se întâmplă să se taie crema, o puneţi în frigider pentru cel puţin o oră, apoi o scoateţi şi o mixaţi cu viteză maximă. În câteva minute îşi revine.
La sfârşit se adaugă sucul de lămâie şi coaja. Crema trebuie să fie la temperatura camerei atunci când se montează tortul; prin urmare, dacă o preparaţi în avans, o păstraţi la rece şi o scoateţi din frigider cu minim 30 minute inainte de a asambla tortul.
Asamblare Tort Om De Zapada Tort alb cu crema de lamaie
Blaturile mai mari le-am tăiat în câte trei felii orizontale. Pe cele mici le-am tăiat în două. Se formează două sfere, suprapunând blaturile cu straturi de cremă între ele. www.simonacallas.com Se dau la rece, 30-45 minute, ca să se întărească crema (sau în congelator 15 minute). Se îmbracă şi la exterior cu cremă, apoi se suprapun cele două sfere. Pentru a asigura stabilitatea tortului, în sfera cea mare care compune corpul omului de zăpadă se înfige un beţişor de bambus lung, care să depăşească înălţimea sferei cu 3-4 cm, iar în capătul rămas liber se înfige sfera mică.
Se aplică ochii, nasul, gura şi nasturii. Sigur că, cine doreşte, poate să decoreze mai mult: o pălărie, un fular, o mătură (din pastă de zahăr sau ciocolată plastică). Eu am fost în criză de timp şi l-am lăsat mai simplu. I-am înfipt o crenguţă de brad în loc de mătură şi gata 🙂
Dacă apreciaţi reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.
Comenteaza