5
(27)

Tort entremet cu fructe de padure si ciocolata alba reteta glazura oglinda tort de cofetarie insiropat tort aniversar tort farinat tort elegant tort simplu si delicios tort roz mousse de ciocolata gem de fructe de padure zmeura capsune afine mure entremet cake perfect mirror glaze recipe pink cake

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Tort entremet cu fructe de padure si ciocolata alba by Simona Callas

Am conceput acest Tort entremet cu fructe de padure si ciocolata alba pentru ziua mea. Am vrut ceva simplu (pentru că nu am avut foarte mult timp la dispoziţie) dar şi, bineînţeles,  foarte gustos. Aveam mix de fructe de pădure în congelator (întotdeauna am fructe în congelator, le cumpar de la hypermarket) şi am preparat iute un gem din ele, cu gelfix şi zahăr. Pun zahăr:fructe în raport de 1:2, şi mai adaug suc de lămâie, ca să iasă gemul un pic acrişor. La tort sau la prăjituri, care în general sunt foarte dulci, mi se pare că se potriveşte foarte bine un gem acrişor. Am folosit o parte din acest gem pentru mousse-ul din fructe de pădure, iar restul l-am folosit ca atare, pentru acele „gogoşele” care se văd pe secţiunea tortului.

Straturile acestui entremet sunt: pandişpan însiropat, mousse de fructe de pădure, pandişpan însiropat, gem de fructe de pădure, mousse de ciocolată albă. Tortul e îmbrăcat în glazură oglindă cu aromă de fructe de pădure şi colorată în roz. Iar pentru decor am folosit perluţe colorate (alb, roz, mov). Nu mi s-a părut necesar să exagerez cu decorul, şi nici nu mă dau în vânt după zorzoane, eu în general sunt adepta eleganţei de tip sobru, nu a celei de tip sorcovă sau pom de Crăciun (sic).

***

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

Tort entremet cu fructe de padure si ciocolata alba

***

Trebuie să vă spun că, aşa simplu cum pare, tortul acesta necesită 2-3 zile pentru preparare. Aşadar, pandişpanul pentru blat şi gemul le-am preparat în prima zi. În a doua zi am preparat mousseurile şi în acelaşi timp am asamblat tortul. L-am lăsat peste noapte la frigider, ca să se închege mousse-urile şi în a treia zi am preparat glazura. În general, un tort e mult mai gustos după o zi sau două de la preparare, pentru ca straturile de blat/cremă să aibă timp să se „aşeze” şi aromele lor să se întrepătrundă. Tortul entremet şi în general torturile cu mousse (sau cremă diplomat) se pot servi imediat după glasare (decorare), pentru că au stat deja la „fezandat” cât timp aşteptăm să îşi facă efectul gelatina. fructe de padure

Am folosit pentru mousse cantitatea minimă de gelatină, necesară pentru a lega crema dar fără să o transforme într-o masă tare de jeleu. Şi vă sfătuiesc în general, să nu abuzaţi de gelatină, pentru că strică gustul şi textura desertului. Mousse-ul trebuie să fie cremos, să intre linguriţa în el cu uşurinţă şi să se topească în gură; nu să arate şi să se simtă ca un calup de gelatină tare.

Tort entremet cu fructe de padure si ciocolata alba

Ingrediente Tort entremet cu fructe de padure si ciocolata alba by Simona Callas    

(pentru un tort de 16-17 cm diametru)

 ***

Blat (Pandişpan simplu)

 • 2 ouă www.simonacallas.com
 • 2 linguri zahăr tos cu vârf
 • 2 linguri făină cu vârf
 • un praf de sare

***

Sirop

 • 100 g zahăr tos
 • 300 ml apă www.simonacallas.com
 • 1 linguriţă esenţă de fructe de pădure

***

Mousse de fructe de pădure

 • 5 g gelatină + 30 ml apă rece
 • 75 g gem
 • 150 g smântână pentru frişcă
 • 15 g zahăr

***

Stratul din gem

 • 200 g gem de fructe de pădure

***

Mousse de ciocolată albă

 • 5 g gelatină + 30 ml apă rece
 • 75 ml lapte www.simonacallas.com
 • 2 gălbenuşuri
 • 1 linguriţă esenţă vanilie
 • 100 g ciocolată albă
 • 100 g smântână pentru frişcă
 • 1 lingură zahăr pudră

***

Glazura oglindă

 • 10 g gelatină + 50 ml apă rece
 • 200 g smântână pentru frişcă
 • 50 g zahăr www.simonacallas.com
 • 50 g sirop de glucoză (sau miere)
 • un strop de colorant roz
 • 1 linguriţă esenţă fructe de pădure
 • 150 g ciocolată albă, tocată

***

Tort entremet cu fructe de padure si ciocolata alba

Preparare Tort entremet cu fructe de padure si ciocolata alba by Simona Callas        

Preparare blat: Se pregăteşte o formă de copt rotundă cu diametrul de 16-17 cm, care se tapetează la bază cu hârtie de copt. Se încinge cuptorul la 175 grade Celsius.  Ouăle se separă. Albuşurile se bat spumă, se adaugă zahărul în ploaie şi se bat în continuare până se obţine o bezea. www.simonacallas.com Se adaugă cele două gălbenuşuri şi se mixează de 3-4 ori, să se amestece. Se adaugă făina în ploaie şi se omogenizează cu o spatulă, încercând să încorporăm făina din mişcări cât mai puţine, pentru a nu ieşi aerul din compoziţie.  Detalii şi ponturi pentru un pandişpan perfect găsiţi aici.

Pandispan reteta

Se toarnă compoziţia în formă, se nivelează uşor şi se introduce în cuptor pentru circa 35 minute. Se verifică cu scobitoarea dacă e copt în centru şi când e gata se scoate forma, se lasă să se răcorească, apoi se extrage blatul, se îndepărtează hârtia de copt şi se pune blatul pe un grătar, până se răceşte complet. Apoi i se taie capacul şi se împarte în două felii orizontale.

Preparare sirop: apa şi zahărul se fierb 2-3 clocote, apoi se ia vasul de pe foc, se adaugă esenţa de fructe de pădure şi se lasă să se răcească.

Tort entremet cu fructe de padure si ciocolata alba

Preparare mousse de fructe de pădure:  Gelatina se pune la înmuiat în apă. Frişca se bate lejer, se adaugă zahărul. Gemul de fructe se încălzeşte la microunde. www.simonacallas.com Gelatina hidratată se lichefiază  (tot la microunde), se adaugă în gemul încălzit şi se amestecă. Apoi se adaugă frişca şi se omogenizează.

Mousse fructe de padure

Preparare mousse de ciocolată albă: Gelatina se pune la înmuiat în apa rece. Ciocolata albă se topeşte. Laptele se înfierbântă şi se toarnă peste gălbenuşuri, amestecând energic cu un tel. Se adaugă ciocolata albă şi se amestecă până când se omogenizează. www.simonacallas.com Se adaugă gelatina lichefiată (3 secunde la microunde) şi esenţa de vanilie.  Smântâna pentru frişcă se bate lejer, se adaugă zahărul, apoi se toarnă peste restul compoziţiei şi se omogenizează.

Mousse ciocolata alba

Asamblare Tort entremet cu fructe de padure si ciocolata alba by Simona Callas

La baza unui inel detaşabil, tapetat pe interior cu folie de plastic transparent (sau hârtie de copt cerată) se pune prima foaie de blat. Se însiropează bine. Deasupra ei se pune mousse din fructe de pădure, se nivelează. Se dă 15 minute la congelator. Se aşază a doua foaie de blat, care se însiropează de asemenea. Gemul din fructe de pădure se pune într-o pungă de ornat (sau chiar o pungă obişnuită), tăiată la capăt şi se formează, pe blatul superior, două cercuri mai grosuţe, aşa cum se vede în fotografie. Se dă tortul la congelator pentru o oră. www.simonacallas.com Apoi se scoate tot ansamblul şi se lărgeşte inelul, în aşa fel încât, atunci când turnăm mousse de ciocolată, să îmbrace tot tortul. Nu e obligatorie această etapă, dar aşa am conceput eu design-ul tortului.  Tort entremet cu fructe de padure si ciocolata alba 

Tort entremet

Se dă din nou la congelator, până când se prepară mousse-ul de ciocolată albă. Important este ca cercurile de gem să fie bine stabilizate atunci când turnăm mousse-ul de ciocolată albă peste ele, ca să nu se turtească. După ce se toarnă mousse de ciocolată albă, se dă totul la frigider până a doua zi.  Tort entremet cu fructe de padure si ciocolata alba

Tort mousse fructe

***

Preparare glazură şi finisare tort: Gelatina se pune la înmuiat în apa rece.  Smântâna, zahărul, glucoza şi colorantul se pun într-un vas pe foc, amestecând încontinuu, până când se înfierbântă. Se adaugă ciocolata, se amestecă să se topească şi să se omogenizeze. www.simonacallas.com Gelatina se lichefiază la microunde, apoi se adaugă în compoziţie.  La sfârşit, se adaugă esenţa de fructe de pădure. Se lasă să se răcească până când ajunge la temperatura camerei.

Tort entremet cu fructe de padure si ciocolata alba

Se scoate tortul din frigider, se scoate din inelul detaşabil, se înlătură peretele de plastic (sau hârtia de copt) şi se transferă pe un suport (sau carton) cu diametrul aproape egal cu al tortului. Apoi se aşază deasupra unei căni puse în mijlocul unei tăvi. Se toarnă glazura, aşa cum puteţi vedea în imaginile de aici. Se lasă să se scurgă, se colectează glazura din tavă şi se toarnă din nou. Tort entremet cu fructe de padure si ciocolata alba

Se decorează după gusturi şi posibilităţi.

Tortul se păstrează la rece până la servire. Vă asigur că are un gust divin 🙂 Tort entremet cu fructe de padure si ciocolata alba

Tort entremet cu fructe de padure si ciocolata alba

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?