4.8
(47)

Mucenici insiropati de post cu nuca si miere cei mai buni mucenici din aluat dospit mucenici insiropati deliciosi mucenici reteta Covrigi polonezi de post mucenici moldovenesti cu nuci aluat de mucenici de post aluat dospit de post covrigi dospiti

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Mucenici insiropati de post cu nuca si miere by Simona Callas

 

Ziua de 9 martie reprezintă o sărbătoare important pentru creştinii ortodocşi şi pentru cei catolici. În această zi, se prăznuiesc cei 40 de mucenici din Sevastia. Aceştia erau soldaţi (greci, romani şi armeni) în Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia, în vremea Împăratului Licinius (care a domnit între anii (308-324). Cei 40 de soldaţi erau creştini, iar Împăratul Licinius prigonea creştinii;. prin urmare, au fost obligaţi să se dezică de credinţa lor şi să se închine idolilor iar, pentru că au refuzat, au fost condamnaţi la moarte.

Sărbătoarea religioasă a Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste o sărbătoare laică, şi anume începerea anului agricol. În credinţa populară, în ziua de 9 martie se încheie „zilele babelor” (cele rele, capricioase şi geroase) şi încep „zilele moşilor” (cei blânzi, senini şi călduroşi). Astfel, în această zi de 9 martie se fac ritualuri de alungare a gerului, precum lovirea pământului cu bâtele, în timp ce se rostesc descântece, pentru ca să iasă din pământ căldura şi să intre gerul. În ziua de 9 martie obiceiul rural era ca să se scoată plugurile şi să se pregătească pentru arat.

Covrigi polonezi de post reteta pas cu pas reteta de patiserie

În calendarul popular, săr­bă­toa­rea din ziua de 9 martie poartă numele de Mucenici, Mă­ci­nici, Moşii de Mărţişor, Sfinţişori sau Sâmbra plugului. „Mucenicii” sunt spiritele stra­moşilor, cărora femeile le pre­gă­tesc şi le aduc ofrandă preparate ri­tuale ce urmează a fi consumate în con­text ceremonial sau împărţite de pomană la biserică. Aceste preparate sunt denumite, în diferitele regiuni ale ţării: mucenici, măcinici, brânduşi, brân­duşei, bradoşi, sfinţi sau sfinţişori,. şi au formă de opt, de albină, de po­rum­bel sau chiar de om, ecou prin vea­curi al sacrificiilor rituale umane, atestate în ceremoniile Anului Nou, care în vechime era celebrat la echinocţiul de primăvară.


Mucenici insiropati de post cu nuca si miere

Mucenici insiropati de post cu nuca si miere

Printre obiceiurile zilei de 9 martie, cei care au livadă sau vie, trebuie să bea 40 de păhărele cu vin sau ţuica si sa verse cateva picaturi pe vie sau pomi pentru ca plantelor sa le mearga bine tot anul si roadele sa fie bogate. De asemenea în ziua de 9 martie îşi pot serba onomastica toţi cei care nu poartă nume de sfinţi.

Aşadar, mucenicii se dau de pomană pentru sufletul morţilor şi pentru belşugul viitoarelor recolte;. şi, pentru că de obicei, ziua de 9 martie cade în Postul Sfintelor Paşti, mucenicii se prepară de post. Eu vă propun astăzi o reţetă de mucenici mai deosebită. I-am pregătit aşa cum îmi plac mie mai mult: gustoşi, însiropaţi, înfoitaţi, cu miere şi nucă şi de post. Este reţeta de covrigi polonezi, pe care am adaptat-o la versiunea vegană şi le-am dat formă de mucenici. Pentru că reţeta mea de covrigi polonezi a avut atâta succes, vă recomand să încercaţi şi varianta de post, care e nu  ai puţin gustoasă.

Covrigi polonezi de post reteta pas cu pas reteta de patiserie

Sigur, mucenicii se pot prepara în diferite moduri, cea mai răspândită reţeta este cea din aluat de cozonac. Dar pentru că noi iubim aluaturile însiropate în general şi covrigii polonezi în special;. am ales să încerc mucenicii din aluat de covrigi polonezi de post. Am eliminat oul din compoziţie; am înlocuit laptele de vacă cu lapte de cocos (se poate înlocui şi cu apă) şi am înlocuit untul cu margarina de post. La această reţetă este nevoie de o grăsime vegetală solidă; de aceea am pus margarină. Citiţi eticheta cu atenţie, nu toate sortimentele de margarină sunt de post.  Mucenici insiropati de post cu nuca si miere

Pentru mucenicii de dulce, puteţi să încercaţi reţeta de covrigi polonezi de aici (link). În funcţie de cât de mari îi faceţi, din această reţetă ies între 10-15 mucenici.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante.

Mucenici insiropati de post cu nuca si miere

 

Ingrediente Mucenici insiropati de post cu nuca si miere by Simona Callas

 

Pentru aluat:

 • 300 g făină
 • un praf de sare
 • 150 ml lapte de cocos (sau apă)
 • 75 g margarină de post (sau unt vegan)
 • 75 g zahăr www.simonacallas.com
 • 7 g drojdie uscată (un plic)
 • 30 g miere
 • 1 lingură coajă de lămâie
 • 1 linguriţă esenţă de vanilie

+ 100 g margarină (sau unt vegan) moale, pentru uns aluatul

 

Pentru sirop:

 • 250 g zahăr
 • 500 ml apă www.simonacallas.com
 • sucul şi coaja de la ½ lămâie mică
 • esenţă vanilie/rom (opţional)

 

Pentru decor:

 • 150 g nuci tocate

 

Mucenici insiropati de post cu nuca si miere

Preparare Mucenici insiropati de post cu nuca si miere by Simona Callas

Modul de preparare este exact ca la covrigii polonezi. Făina se cerne împreună cu sarea într-un bol şi se formează o adâncitură in mijloc. Laptele, margarina şi zahărul se încălzesc (la microunde mi se pare mie cel mai simplu). www.simonacallas.com Se adaugă drojdia, se amestecă şi se toarnă în bolul cu făina. se adaugă mierea, coaja de lămâie, vanilia şi se frământă la viteză mică, apoi se creşte viteza treptat. Mucenici insiropati de post cu nuca si miere

Aluat dospit de post

Frământarea continuă până când tot amestecul lichid e încorporat bine şi se obţine un aluat neted şi elastic. În clipul de mai jos puteţi vedea cum trebuie să arate aluatul; şi nu am pus mai mult de 300 g făină! Atenţie, dacă înfierbântaţi laptele, aluatul va fi moale şi vi se va părea că mai cere făină. Continuaţi să frământaţi până când se răceşte şi veţi vedea că aluatul va avea exact consistenţa potrivită, fără să mai adăugaţi făină.

Aluat dospit de post

 

Se unge cu puţin ulei, se acoperă şi se lasă la dospit până când îşi dublează volumul. Mucenici insiropati de post cu nuca si miere

Covrigi polonezi de post reteta pas cu pas reteta de patiserie

După ce aluatul şi-a dublat volumul, se răstoarnă pe masa curată şi uscată, eventual pudrată cu puţină făină;. se întinde în formă pătrată sau dreptunghiulară şi se unge cu cele 100 g margarină moale. www.simonacallas.com Se împachetează în 3, apoi se aduc capetele spre mijloc – aşa cum se vede în poze. Se înfăşoară strâns în folie alimentară şi se pune la frigider până când se întăreşte margarina. (cel puţin 30 minute, cel mai bine peste noapte).

Aluat dospit de post

Se pregăteşte o tavă de aragaz, care se tapetează cu hârtie de copt.  Se întinde aluatul în formă de dreptunghi. Se taie fâşii care se răsucesc, li se dă forma de 8 şi se aşază în tavă. www.simonacallas.com După ce se formează toţi mucenicii, se lasă la dospit circa 30 minute, timp în care se încinge cuptorul la 175 de grade Celsius. Muc.enici insiropati de post cu nuca si miere

covrigi polonezi reteta fara ou fara lactoza fara untAluat dospit de post

Între timp, se prepară siropul. www.simonacallas.com Pentru sirop, se fierb pur şi simplu toate ingredientele, câteva clocote,. apoi se iau de pe foc şi se lasă să se raceasca. In videoclipul de mai jos puteti vedea cum se unge, cum se impatureste aluatul si cum se rasucesc fasiile de aluat:

Dupa ce au crescut, se ung mucenicii cu puţin sirop racit şi se introduc în cuptor, până când se coc şi se rumenesc frumos (circa 30 minute). Mucenici insiropati de post cu nuca si miere    Mucenici insiropati de post cu nuca si miere

Mucenici insiropati de post cu nuca si miere

Când sunt gata, se scoate tava din cuptor, se lasă 10 minute să se răcorească, apoi se toarnă siropul cald. Înainte de servire, se presară deasupra nucile tocate. Se servesc imediat. Mucenici insiropati de post cu nuca si miere

Mucenici insiropati de post cu nuca si miere

Am si o versiune de mucenici de post fara margarina, o gasiti dand clic pe poza de mai jos:

Covrigi polonezi de post reteta simpla

Surse: covrigi polonezi reteta fara ou fara lactoza fara unt

www.crestinortodox.ro

www.doxologia.ro

www.jurnalul.ro

www.historia.ro

Mucenici insiropati de post cu nuca si miere

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?