Dulceata din flori de salcam Reteta dulceata de salcam dulceata de flori dulceata reteta cum se face dulceata perfecta cea mai buna dulceata secrete dulceata de luna mai dulceata de vara salcami infloriti cand infloresc salcamii
ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.
Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.
Dulceata din flori de salcam
Iubesc dulceaţa; îmi aminteşte de copilărie, de bufetul bunicii plin cu bunătăţi şi de cărţile lui Ionel Teodoreanu. Doar dacă mă gândesc la dulceaţă îmi vine în minte România de dinaintea instalării comunismului, în care s-au născut părinţii mei şi din care am poveşti de familie multe şi fermecătoare. Dulceaţa, şerbetul şi un pahar cu apă alături, constituiau trataţia clasică pentru musafiri. Mama a păstrat obiceiul ăsta şi mai târziu, foarte mulţi ani, iar eu la rându-mi am avut ocazia de mai multe ori să îmi servesc musafirii cu dulceaţă.
Nu ne-a lipsit niciodată din cămară dulceaţa. Că era de vişine, cireşe albe, prune cu miez de nucă înăuntru, nuci verzi, trandafiri, flori de salcâm, cireşe amare, căpşune, gutui, coacăze, afine – toate erau preparate în fiecare an, aşezate frumos în cămară, cu etichete pe care mama nota tipul de dulceaţă şi anul „fabricării”, ca să ţinem cont şi să nu le desfacem pe cele mai proaspete. Dulceaţa de vişine şi cea de căpşuni se mai zahariseau uneori, nu ştiu de ce; celelalte niciodată. Oricum, atunci când desfăceam un borcan zaharisit, îl puneam într-o crăticioară cu pereţii suficient de înalţi, turnam apă rece până mai sus de jumătatea borcanului şi îl lăsam aşa, la foc mic, să fiarbă apa, până când se dizolvau cristalele de zahăr.
***
***
Sunt convinsă că tuturor ni se face dor de copilărie din când în când, iar eu am multe lucruri care, şi peste ani, şi-au păstrat parfumul copilăriei şi mi-o aduc în minte instantaneu, fără să-mi lase vreme să mă pregătesc. Dulceaţa este unul dintre acele lucruri. Pe meleagurile unde am copilărit eu, in Arges, era plin de salcâmi. Pe acolo pe unde hoinăream, bătând uliţele satului, răsăreau din loc in loc pâlcuri de câte 5-10 salcâmi pitici, care şedeau cuminţi pe marginea drumului. Ştiu că mă fascinau salcâmii, nu am idee de ce; aşa, pur şi simplu. Până şi frunzele lor mi se păreau interesante. Mi-a spus o surată că florile salcâmului sunt comestibile şi nu am crezut-o decât după ce a mâncat ea demonstrativ în faţa mea vreo câteva.
Mai târziu, după ce am început şcoala, drumul meu spre şcoală trecea pe o străduţă cu salcâmi şi de atunci asociez luna mai cu salcâmii doldora de ciorchini albi şi parfumaţi. Şi în curtea liceului aveam salcâmi, pe marginea terenului de sport din spatele clădirii. Când am crescut suficient cât să ajung la ramurile lui, rupeam un ciorchine de flori şi le mâncam, una câte una. Erau fragede şi dulci şi parfumate, aveau dulceaţa ascunsă înăuntru şi trebuia să fiu atentă să nu deranjez vreo albină la lucru.
Dulceata din flori de salcam
Să revenim la preparatul nostru de astăzi. Dulceaţa din flori de salcâm e o delicatesă fără egal. Are gust de miere şi un parfum sublim. Se pregăteşte în perioada mai-iunie, atunci când salcâmii sunt în floare. Se recoltează chiorchinii, atunci când florile sunt deschise şi proaspete. Eu le-am prins chiar cu rouă pe ele. Mă întorceam de la Călăraşi. Autostrada A2 are pe margine mulţi salcâmi. Am ochit unul cu crengile mai joase, am tras pe dreapta şi m-am pus să culeg. Am umplut o sacoşă de plastic tip maieu mai mare şi m-am dus aţă acasă. Dulceaţa din flori de salcâm trebuie preparată imediat după ce au fost culese, pentru că sunt foarte delicate şi se ofilesc rapid. salcam
Dacă apreciaţi reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.
Ingrediente Dulceata din flori de salcam
- 500 g flori de salcâm
- 1 l apă www.simonacallas.com
- 1 kg zahăr alb tos
- 1 lămâie bio, potrivită
Preparare Dulceata din flori de salcam
Florile de salcâm proaspăt culese, se desprind de pe ciorchine şi se spală cu grijă în câteva ape, apoi se lasă la scurs într-o sită. Dulceata din flori de salcam
Apa cu zahărul şi lămâia tăiată în sferturi se pun la fiert, pe foc potrivit. După ce dau în clocot se dă focul la minim şi se continuă fierberea până când se leagă siropul. Se adaugă florile de salcâm scurse de apă şi se continuă, la foc minim, până când se leagă dulceaţa. www.simonacallas.com Nu exageraţi cu fiertul; pentru că în dulceaţă florile (sau fructele, dacă facem dulceaţă din fructe) trebuie să se păstreze cât de cât întregi. Am văzut la unii că fierb dulceaţa de nu se mai cunoaşte din ce e făcută. În al doilea rând, dulceaţa trebuie să aibă o culoare frumoasă, deschisă, transparentă; iar siropul să fie clar, nu o masă neagră şi amorfă.
Nu în ultimul rând, florile de salcâm sunt perfect comestibile şi crude; noi le mâncam în copilărie direct din pom; aşa că nu există nicio explicaţie logică pentru care să fierbi dulceaţa de salcâm până se alege praful de ea. Ca să nu mai spun, că la prelucrare termică îndelungată se pierde parfumul minunat al florilor; şi asta chiar că e o blasfemie 🙂
Dulceata din flori de salcam
Lămâia se poate scoate din dulceaţă, după ce şi-a lăsat toată aroma. Eu pun o lămâie în orice gem sau dulceaţă. www.simonacallas.com După ce se găteşte bine, o scot, o tai în bucăţele foarte mici şi o pun la loc. Dar de data asta nu am făcut aşa. Am scos-o, am lăsat-o să se răcească şi am mâncat-o 🙂 Dulceata din flori de salcam
Pentru amestecat, folosiţi o lingură din lemn, curată şi fără mirosuri impregnate. Din cantităţile descrise mi-au ieşit 2 kg dulceaţă, pe care am pus-o în 6 borcănele. www.simonacallas.com Borcanele trebuie să fie din sticlă, foarte curate, bine uscate, iar capacele e de preferat să fie noi; sau în orice caz, curate, intacte (fără zgârieturi pe interior) şi fără mirosuri impregnate (nu puneţi niciodată dulceaţă în borcane în care au fost murături sau zacuscă).
***
După ce se transferă dulceaţa în borcane, se închid bine şi se aşază cu gura în jos pe un pled sau o pătură; se învelesc bine şi se lasă aşa cam jumătate de oră-o oră; apoi se întorc în poziţie normală şi se lasă în continuare la odihnă, bine acoperite, până se răcesc. www.simonacallas.com Veţi vedea că durează destul de mult până se răcesc; mie mi s-a intâmplat ca şi a doua zi să fie calde încă. Procedeul acesta, de răcire lentă, va ajuta la vidare şi sterilizare. De asemenea, ţinutul cu gura în jos. Mama mea fierbea borcanele, dar mi se pare mai simplu să le ţin in pătură. Dulceata din flori de salcam
A doua zi, după ce s-au răcit complet, borcanele se pun în cămară. Eu am şi desfăcut unul, ca să fac pozele şi evident ca să savurez minunăţia asta dulce 🙂 Dulceata din flori de salcam
Daca va place dulceata, va recomand si aceasta delicioasa si boiereasca dulceata de nuci verzi – reteta o gasiti aici (link).
Va mai recomand un superb, rosu, aromat, perfect gem de capsune – reteta o gasiti aici (link).
De reţinut:
- Florile se culeg atunci când sunt înflorite (nu boboci) şi înainte să pălească
- Dulceaţa se prepară imediat. Nu le lăsaţi până a doua zi, căci se ofilesc.
- Nu fierbeţi florile până se înnegresc şi le dispare aroma. www.simonacallas.com
- Dulceaţa mea a ieşit mai deasă. Dacă vă place să fie mai mult sirop, puneţi 1,5-2 kg de zahăr şi tot atâta apă.
- Gustaţi dulceaţa înainte să o luaţi de pe foc şi, dacă vă place să fie un pic acrişoară, adăugaţi câteva cristale de sare de lămâie.
- Puteţi să folosiţi zahăr cu pectină sau gelfix, care ajută dulceaţa să se lege mai repede. Zahărul se foloseşte ca atare. Gelfix-ul se adaugă în dulceaţă, după ce s-au pus florile şi au dat în clocot.
- Borcanele în care puneţi dulceaţa trebuie să fie perfect curate şi uscate. Le ţineţi în loc cald peste noapte. A doua zi le puneţi în cămară. Din acel moment dulceaţa poate fi consumată, oricând.
Cautam o reteta de dulceata de salcam, cu parfumul copilariei si am gasit blogul tau. Foarte frumos, complimente! Iti multumesc mult!
Revin, am facut dulceata, dar cred ca am fiert prea mult pentru ca florile sunt cam tari, uscate. In schimb, dupa reteta de Socata, fac un Suc de Salcam, ca tot am flori multe in perioada asta. Pana acum e foarte parfumata.
[…] Daca va place dulceata, va recomand si aceasta delicata, parfumata si boiereasca dulceata din flori de salcam – reteta o gasiti aici (link). […]
[…] Daca va place dulceata, va recomand si aceasta delicata, parfumata si boiereasca dulceata din flori de salcam – reteta o gasiti aici (link). […]