5
(18)

Gogosi insiropate Tulumbe turcesti reteta Gogosi turcesti gogosi delicioase gogosi crocante gogosi insiropate fara drojdie gogosi nedospite gogosi rapide gogosi traditionale desert rapid sirop de lamaie aluat oparit prajit

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Gogosi insiropate Tulumbe turcesti

 

Iubesc gogoşile. Simple sau umplute, dulci ori sărate, pudrate cu zahăr sau glasate cu ciocolată – indiferent cum ar fi, gogoşile sunt printre preferatele mele, pentru că se prepară uşor, constituie un desert (or aperitiv) la îndemână şi foarte gustos. Mie în mod special îmi amintesc de copilărie,  pentru că bunica ne pregătea des gogoşi, atunci când ne era poftă de ceva bun iar ingredientele erau puţine.

O reţetă de gogoşi răsucite, delicioase şi crocante, o găsiţi aici (link) . Gogoşi umplute cu brânză, super gustoase, găsiţi aici (link).  Gogoşi ineluş, glasate cu ciocolată, găsiţi aici (link). tulumba

Gogosi insiropate Tulumbe turcesti

Astăzi vă prezint o reţetă de gogoşi speciale: Gogosi insiropate / Tulumbe turcesti. Acesta este un desert turcesc, destul de popular în ţara de origine; care se regăseşte însă şi în bucătăriile cipriotă, armeană, bulgară, sârbă, albaneză, macedoneană – şi în general în zonele care au făcut parte cândva din Imperiul Otoman. De asemenea, acest desert este întâlnit în bucătăriile arabe, şi seamană cu churros mexicani sau cu jalebi din India şi Nepal. Este o combinaţie între gogoşile tradiţionale şi choux-urile franţuzeşti.

***

Specific pentru aceste tulumbe turceşti este faptul că se prepară din aluat nedospit, opărit (asemănător cu cel pentru ecler), dar se prăjesc în ulei (la fel ca gogoşile obişnuite). Un alt element specific acestor tulumbe turceşti este faptul că se însiropează – deşi eu le-am mâncat şi neînsiropate, uşor pudrate cu zahăr sau pur şi simplu ca atare, sunt divine şi aşa.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas; unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial; unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante.

Gogosi insiropate Tulumbe turcesti

Ingrediente Gogosi insiropate Tulumbe turcesti

 

Pentru aluat

  • 500 ml apă
  • 50 g unt
  • 250 g făină
  • 3 ouă www.simonacallas.com
  • 1 lingură amidon
  • 3 linguri griş

 

Pentru prăjit

  • 500 ml ulei de floarea soarelui/rapiţă

 

Pentru sirop

  • 500 g apă www.simonacallas.com
  • 500 g zahăr ab tos
  • ½ lămâie, tăiată în sferturi

Gogosi insiropate Tulumbe turcesti

Preparare Gogosi insiropate Tulumbe turcesti

 

Untul şi apa se pun pe foc. Când dau în clocot, se adaugă făina, se amestecă repede până se omogenizează.  www.simonacallas.com Aluatul format se transferă într-un vas curat, uscat (din inox sau porţelan) şi se lasă să se răcorească.

Gogosi insiropate Tulumbe turcesti

Între timp, se prepară siropul. Apa, zahărul şi lămâia se pun pe foc, până când dau în clocot. Când siropul fierbe, se ia de pe foc. www.simonacallas.com

Aluatul pentru gogoşi, după ce se răcoreşte, se mixează la viteză medie. Se adaugă un ou, amidonul, grişul, se omogenizează. Se adaugă şi restul ouălor, pe rând. www.simonacallas.com  Se obţine un aluat asemănător cu cel pentru ecler. Aluatul se transferă într-o pungă de ornat prevăzută cu şpriţ.

Se formează tulumbe cu lungimea de circa 4 cm, care se taie cu foarfeca deasupra vasului cu ulei in care se vor prăji. Reţeta spune că uleiul nu trebuie să fie încins. www.simonacallas.com Dar următoarele tranşe de tulumbe le-am pus direct în uleiul deja încins şi s-au prăjit la fel de bine.

Tulumbele se prăjesc la foc potrivit până când se rumenesc frumos, apoi se scot cu o spumieră şi se pun în sirop. www.simonacallas.com Se lasă câteva minute, apoi se scot într-un vas de porţelan.

Gogosi insiropate Tulumbe turcesti

Se servesc imediat. Dacă rămân, se păstrează într-un container etanş, din plastic sau ceramică, în frigider.

Gogosi insiropate Tulumbe turcesti

 

 

 

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?