4.9
(20)

Prajitura Pionier cu ciocolata si zmeura reteta Prajitura de cofetarie cu ciocolata tort cu ciocolata cum se face glazura fondant reteta de cofetarie prajitura insiropata prajitura portionata prajitura cu crema de ciocolata crema de zmeura prajituri glasate candybar candy bar

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Prajitura Pionier cu ciocolata si zmeura

Prajitura Pionier cu ciocolata si zmeura

Pe vremuri, în unele cofetării se găsea şi această prăjitură. Se aseamănă cu Prajitura Bucuresti; crema colorată poate fi verde sau roz; dar fondantul se colorează în aceeaşi culoare cu crema (faţă de Prajitura Bucuresti, la care fondantul e colorat cu cacao). Iar decorul e format dintr-o avelină din cremă, deasupra căreia se presară nuci caramelizate. Blatul, aşadar, ca şi la Prajitura Bucuresti, este compus din pandişpan cu cacao, se însiropează cu sirop de rom; iar cea de-a doua cremă este un ganache de ciocolată amăruie.

În mod clasic, crema colorată este o cremă de unt. Dar eu am vrut să o fac din ciocolată albă pe care am colorat-o în roz şi am aromatizat-o cu esenţă de fructe de pădure, pe care am găsit-o la Auchan. Săptămâni la rând am urmărit să apară această esenţă, după ce am văzut la raft eticheta pe care scrie „esenţă fructe de pădure” dar raftul era gol. Când în sfârşit a apărut, mi-am cumpărat vreo 6 sticluţe 🙂

retete vechi prajituri de casa torturi de cofetarie reteta veche crema cu fructe candy bar 

Aşadar, cine doreşte să prepare cremă de unt cu zmeură, am o reţetă demenţială, pe care o găsiţi aici sau aici (este cremă de unt cu bezea elveţiană în care se adaugă gem de zmeură). Eu am ales să fac pentru Prajitura Pionier un ganache de ciocolată albă, clasic, care nu e mai puţin delicios. De asemenea, se mai poate folosi un ganache de ciocolata roz cu aroma de zmeura sau capsune (Callebaut, Valrhona) sau ciocolata Ruby care este roz naturala.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante.

Prajitura Pionier cu ciocolata si zmeura

Ingrediente Prajitura Pionier cu ciocolata si zmeura

 

Blat – pandişpan cu cacao

 • 4 albuşuri
 • 4 gălbenuşuri
 • 6 linguri zahăr www.simonacallas.com
 • 4 linguri făină
 • 2 linguri cacao
 • 1 praf de sare

 

Sirop de rom

 • 200 g zahăr tos
 • 600 ml apă www.simonacallas.com
 • 1 linguriţă esenţă de rom

 

Crema 1 – ganache de ciocolată amăruie

 • 100 g ciocolată amăruie, tocată www.simonacallas.com
 • 200 g frişcă lichidă

 

Crema 2 – ganache de ciocolată albă, colorată

 • 200 g ciocolată albă (sau roz), tocată
 • 100 g frişcă lichidă www.simonacallas.com
 • un varf de scobitoare colorant alimentar roşu (optional)
 • 1 linguriţă esenţă de fructe de pădure

 

Pentru glasat şi decor

 • 600 g fondant colorat în roz
 • cremă roz www.simonacallas.com
 • nuci caramelizate

 

Prajitura Pionier cu ciocolata si zmeura

Preparare Prajitura Pionier cu ciocolata si zmeura

 

Preparare blat

Blatul este un pandişpan simplu cu cacao, a cărui reţetă o găsiţi aici (link). Se pregăteşte o tavă cu dimensiunile de circa 17×17 cm, care se tapetează la bază cu hârtie de copt. Se încinge cuptorul la 175 de grade Celsius. Făina se cerne împreună cu cacao. www.simonacallas.com Albuşurile se bat cu un praf de sare, se adaugă zahărul în ploaie şi se bat în continuare până se obţine o bezea. gălbenuşurile se amestecă; se adaugă în bezea şi se mixează de câteva ori. Se adaugă amestecul uscat, se omogenizează şi se toarnă în tavă. Se nivelează şi se introudce în cuptor, pentru circa 35 minute, sau până când scobitoarea iese curată. Când e gata, se scoate tava din cuptor, se lasă să se răcească, apoi se extrage blatul şi se pune pe un grătar. După ce s-a rtăcit de tot, blatul se taie în 3 felii orizontale.

Blat de tort pandispan cacao

Preparare sirop de rom

Apa şi zahărul se fierb câteva clocote, apoi se iau de pe foc, se adaugă romul şi se lasă să se răcească. Prajitura de cofetarie cu ciocolata tort cu ciocolata fondant de cofetarie prajitura insiropata prajitura portionata prasjitura cu ciocolata si zmeura

retete vechi prajituri de casa torturi de cofetarie reteta veche crema cu fructe candy bar 

Preparare crema 1 (ganache de ciocolată amăruie)

Frişca lichidă se înfierbântă şi se toarnă peste ciocolată. Se amestecă până când se topeşte toată ciocolata şi se obţine o cremă omogenă. www.simonacallas.com Se pune la rece pentru câteva ore (sau peste noapte). Apoi se mixează 1-2 minute, până se obţine o cremă fină şi mătăsoasă.

retete vechi prajituri de casa torturi de cofetarie reteta veche crema cu fructe candy bar 

Preparare crema 2 (ganache de ciocolată roz)

Frişca lichidă se înfierbântă. Se adaugă colorantul şi esenţa de fructe de pădure; apoi se toarnă peste ciocolată. Se omogenizează şi se pune la rece, până se întăreşte (cel mai bine până a doua zi). Apoi se mixează 1-2 minute, până când se obţine o cremă catifelată. www.simonacallas.com Se pune la rece, până la asamblarea prăjiturii. Crema de ciocolată amăruie nu este nevoie să fie pusă la rece, dar crema de ciocolată albă nu are aceeaşi ţinută şi se înmoaie repede la temperatura camerei, de aceea trebuie pusă în frigider, ca să se mai întărească. La momentul asamblării, se pun deoparte 2 linguri de cremă pentru decor. ciocolata

ganache zmeura

Preparare fondant roz

Eu prepar fondantul în casă, după reţeta de aici. Pentru a-l utiliza la prăjitură, se încălzeşte la microunde (sau pe plita cu inducţie), se stropeşte cu puţină apă rece şi se amestecă cu o spatulă de lemn, curată, în timpul încălzirii. www.simonacallas.com Fondantul nu trebuie să fie fierbinte (nu trebuie să îl ardem) iar consistenţa trebuie să fie nici prea densă (ca să nu curgă), nici prea subţire (ca să nu îmbrace bine prăjitura). Se adaugă colorantul care trebuie să fie lichid sau gel (eu am colorant pudră, pe care îl dizolv în puţină apă rece). Se omogenizează.

retete vechi prajituri de casa torturi de cofetarie reteta veche crema cu fructe candy bar 

Prajitura Pionier cu ciocolata si zmeura

Montare Prajitura Pionier cu ciocolata si zmeura

 

Mai întâi, trebuie să vă spun că toate elementele (semipreparate) acestei prăjituri trebuiesc preparate cu o zi înainte: blatul, siropul, cremele, fondantul. Pentru că ele au nevoie de un timp destul de lung, mai ales vara, când e cald afară. www.simonacallas.com Blatul trebuie să fie bine răcit şi uscat. Siropul de asemenea trebuie să fie rece. Cremele au şi ele nevoie de un timp de preparare (răcire). Fondantul are nevoie de un timp de maturare. Iar în a doua zi, se asamblează prăjitura.

Prajitura cofetarie

Într-o tavă cu pereţii detaşabili sau pe un platou cu margini (pentru a nu se scurge siropul) se aşază prima foaie de blat, se însiropează bine. Deasupra se pune crema 1 (ganache de ciocolată amăruie), care se întinde şi se nivelează. Se pune a doua foaie de blat, se însiropează, se întinde crema 2 (ganache de ciocolată roz). www.simonacallas.com Se acoperă cu a treia foaie de blat, care se însiropează. Se dă prăjitura la rece minim 2-3 ore, până când se întăresc cremele. Apoi se porţionează. Eu am împărţit în 8 porţii, dar au ieşit un pic cam mari; ar fi fost mai bine să o tai în 10 porţii.

Prajitura ciocolata

 

Finisare şi decor Prajitura Pionier cu ciocolata si zmeura

Se glasează prăjiturile cu fondant. Se decorează cu crema oprită. www.simonacallas.com Se presară nuci caramelizate. Se păstrează la rece până la servire.

Prajitura Pionier cu ciocolata si zmeura

 

Prajitura de cofetarie cu ciocolata tort cu ciocolata fondant de cofetarie prajitura insiropata prajitura portionata prasjitura cu ciocolata si zmeura

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?