Corcoduse la borcan Pasta de zarzare pentru acrit ciorba O variantă de acrire a ciorbelor de vară (şi nu doar a celor de vară); simplă, gustoasă şi sănătoasă – cum se pastreaza corcodusele pentru iarna conserve de iarna bulion de zarzare pasta de corcoduse bulion de corcoduse zarzare la borcan conserve pentru iarna conserva de zarzare conserva de corcoduse

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE. NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

copyright

 

Corcoduse la borcan Pasta de zarzare pentru acrit ciorba

 

O variantă de acrire a ciorbelor de vară (şi nu doar a celor de vară); simplă, gustoasă şi sănătoasă, este cea pe care v-o prezint astăzi. Pentru că e perioada zarzărelor verzi, şi se găsesc cam peste tot în tara noastră, vă recomand să o încercaţi. Eu le-am cules din faţa blocului – v-am povestit deja aici că avem mulţi pomi în cartier – dar şi în pieţe sunt mulţi precupeţi care vând zarzăre. Am fost plăcut surprinsă să constat că multe străzi din Bucureşti sunt străjuite de zarzări pe care poţi să-i culegi cu uşurinţă. Corcoduse la borcan Pasta de zarzare pentru acrit ciorba

Zarzăr, corcoduş sau cais sălbatic – indiferent cum i se spune, e un pom foarte răspândit şi cunoscut în România. E primul pom fructifer care înfloreşte primăvara, e foarte roditor şi rezistent, motiv pentru care se adaptează de minune în orice zonă a ţării, inclusive în oraşele mari, aglomerate şi pline de praf.

Corcoduse la borcan Pasta de zarzare pentru acrit ciorbaCorcoduse la borcan Pasta de zarzare pentru acrit ciorba

În zona Argeşului, pe unde am crescut eu, zarzărul e cultivat de gospodari cu multă atenţie. Bunicii mei din partea tatii aveau mulţi corcoduşi în grădina de lângă casă şi îmi amintesc vacanţa de vară de pe când aveam vreo 10 ani, când ne-am pus să culegem roadele lor. A fost un moment care atunci m-a supărat foarte tare, mi s-a părut o corvoadă pentru noi copiii şi o nedreptate flagrantă, fiindcă eram obligaţi să adunăm de prin iarbă corcoduşele acelea zborşite care urmau să se transforme în ţuică. Corcoduse la borcan Pasta de zarzare pentru acrit ciorba

Am protestat vehement, aplecată în iarbă, cu mâinile năclăite de pulpa lipicioasă a corcoduşelor galbene şi roşii; pentru că eram forţată să contribui la ceva ce nu-mi trebuia mie, ci altora. Aveam, de, o sămânţă de anarhist care a încolţit în perioada aceea şi s-a dezvoltat mai târziu 🙂 Din cauza asta, nu am pus gura pe ţuică niciodată şi nici nu-mi place. La fel cum niciodată nu am mâncat urzici; din cauză că le asociez cu imaginea bunicii care mă altoia cu şomoiogul de urzici peste picioarele goale – evident, pentru nişte motive minuscule gen “am pierdut elasticul de păr”.

Corcoduse la borcan Pasta de zarzare pentru acrit ciorba

Dar, în afară de ţuică, zarzărele mai sunt bune la ceva. Mama acrea ciorbele de vară (mai ales cele de zarzavat, mai ales cea de dovlecei) cu zarzăre verzi; iar mai apoi a învăţat să le păstreze şi pentru iarnă. Ciorba acrită cu zarzăre e foarte gustoasă şi sănătoasă. Eu am acrit ciorba şi cu fructe de kumquat; vă recomand să încercaţi şi varianta asta, atunci când găsiţi aceste fructe la hypermarket.

Corcoduse la borcan Pasta de zarzare pentru acrit ciorba

Ingrediente Corcoduse la borcan Pasta de zarzare pentru acrit ciorba

  • corcoduşe (zarzăre) verzi
  • sare coşer (sare de mare sau sare Himalaya, neiodată)

 

Preparare Corcoduse la borcan Pasta de zarzare pentru acrit ciorba

 

Mdul de preparare este foarte simplu. Corcoduşele se spală bine în 2-3 ape. Se pun într-o oală încăpătoare şi se toarnă peste ele apă rece cât să le acopere. Se pune oala pe aragaz, la foc potrivit, şi se lasă să fiarbă până când corcoduşele (zarzărele) se înmoaie şi sâmburii încep să se desprindă. La un moment data pare o spumă care trebuie îndepărtată cu o lingură sau cu o strecurătoare mică.

Corcoduse la borcan Pasta de zarzare pentru acrit ciorba

Se scot zarzărele din apa în care au fiert. Mama mea scurge apa şi răstoarnă zarzărele într-o tavă mare de aragaz. Cu dosul unei linguri de lemn, după ce se mai răcoresc, striveşte zarzărele şi alege sâmburii. Mie mi-a fost mai la îndemână să scot zarzărele într-o strecurătoare de metal, folosind polonicul meu cu găuri; iar în acea strecurătoare am ales, cu o linguriţă, sâmburii; am transferat pulpa de zarzăre în alt vas; apoi am luat iar zarzăre cu polonicul cu găuri, le-am pus în strecurătoare şi aşa mai departe, până când am scos toti sâmburii. Corcoduse la borcan Pasta de zarzare pentru acrit ciorba

Corcoduse la borcan Pasta de zarzare pentru acrit ciorba

Corcoduse la borcan Pasta de zarzare pentru acrit ciorba

Am pus din nou pulpa de zarzăre (fără sâmburi) peste apa în care au fiert. Am adăugat sare (cam 1 lingură rasă de sare la 1 kg de corcoduşe proaspete); şi am lăsat să fiarbă din nou, la foc mic; amestecând din când în când, până mai scade apa. Nu vă îndepărtaţi de oala în care fierbe pasta de zarzăre, pentru că există riscul să se afume. Eu am lăsat să mai fiarbă 30 minute, din momentul în care a dat în clocot.

Corcoduse la borcan Pasta de zarzare pentru acrit ciorba

Se transferă pasta în borcanele pregătite din timp. Pentru 1 kg de corcoduşe proaspete (nefierte) sunt necesare 3 borcane de 400 g. Se sigilează borcanele şi se fierb la bain-marie 20 minute.

Eu am luat o cratiţă încăpătoare, am pus-o pe aragaz; am aşezat înăuntrul cratiţei o lavetă, am pus borcanele peste lavetă; şi am turnat apă rece până ceva mai sus de jumătatea borcanelor. Am dat drumul la ochiul aragazului şi, din momentul în care a început să clocotească apa, am mai lăsat să fiarbă 20 minute. Am închis focul şi am lăsat borcanele să se răcească în apa în care au fiert. După ce s-au răcit complet, am scos borcanele din apă, le-am şters şi le-am pus in cămară.  Corcoduse la borcan Pasta de zarzare pentru acrit ciorba

Vă invit să dati Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări şi vă pot oferi sfaturi culinare.

Corcoduse la borcan Pasta de zarzare pentru acrit ciorba

Corcoduse la borcan Pasta de zarzare

Corcoduse la borcan Pasta de zarzare pentru acrit ciorba; O variantă de acrire a ciorbelor de vară (şi nu doar a celor de vară); simplă, gustoasă şi sănătoasă. Cum se pastreaza corcodusele pentru iarna; conserve de iarna bulion de zarzare pasta de corcoduse; bulion de corcoduse zarzare la borcan; conserve pentru iarna conserva de zarzare conserva de corcoduse.

 

Print Friendly, PDF & Email
Rating: 5