4.9
(14)

panna cotta de caise desert fara coacere cu fructe de vara reteta panna cotta de fructe desert cu fructe de vara prajitura de vara cu fructe desert simplu rapid fara ou fara gluten fara faina prajitura simpla desert racoritor retete de vara desert rapid

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE. NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

copyright

Panna Cotta de caise

 

Dragi prieteni, continui seria deserturilor cu caise şi astăzi vă prezint un alt desert delicios, parfumat, răcotirot şi perfect integrat în sezonul estival: Panna Cotta de caise. Am mai făcut Panna Cotta, e un desert care se prepară simplu şi rapid, nu necesită ingrediente speciale şi nici cine ştie ce abilităţi. În plus, e un desert rafinat, uşor, lipsa făinii îl face şi mai puţin încărcat din punct de vedere caloric, iar dacă înlocuim zahărul cu un îndulcitor, obţinem chiar un desert dietetic minunat.

Panna Cotta de caise

Eu am folosit piure de caise (gasiti reteta aici). Se pot folosi şi caise ca atare, blenduite împreună cu laptele; dar în acest caz recomand să puneţi mai multă gelatină – 10 g; deoarece caisele proaspete conţin foarte multă apă (86%), care în cazul piureului se evaporă prin prelucrare termică.

Atunci când am mai multe ciase foarte coapte, cu care trebuie să fac repede ceva (înainte să se strice) şi nu ştiu ce, le transform iute în piure, pe care îl porţionez, în pun în pungi etanşabile şi apoi în congelator. Când am nevoie, scot o pungă, o decongelez şi e gata de folosit 🙂

Panna Cotta de caise

Panna Cotta de caise

Cantitatea de Panna Cotta de caise pe care v-o prezint mai jos este pentru 6-8 porţii. Eu am avut 4 pahare şi am împărţit-o în 4 porţii, dar au ieşit cam mari. O porţie normală de desert are între 100 g şi 150 g. Sigur, puteţi să faceţi şi porţii mai mici, nu se întâmplă nimic 🙂 Ideea este că din cantităţile prezentate în reţetă ies cam 800 g Panna Cotta de caise. Voi o porţionaţi în funcţie de situaţie. cais

Panna Cotta de caise

 

Ingrediente Panna Cotta de caise

 (pentru 6-8 porţii)

  • 5 g gelatină pudră
  • 300 m frişcă lichidă
  • 75 g zahăr tos
  • 200 ml lapte de vacă
  • 300 g piure de caise
  • 50 ml lichior de caise
  • 2 linguriţe extract de vanilie

Panna Cotta de caise

 

Preparare Panna Cotta de caise

Se pregătesc cupele în care se va servi Panna cotta cu caise. Eu am pregătit 4 pahare de 200 ml. Au fost cam mari porţiile, dar nu aveam nevoie de mai multe. În mod ideal, porţia de Panna Cotta de caise ar trebui să aibă 100 – maxim 150 g. Paharele sau cupele – recomand sticlă sau porţelan – trebuie să fie curate şi bine uscate.

desert fara coacere fara ou fara gluten fara faina cu fructe de vara

Modul de preparare e foarte simplu. Mai întâi se pune gelatina la hidratat în puţin lapte rece (20-30 ml). Frişca, zahărul, restul de lapte, piureul de caise, lichiorul de caise şi vanilia, se amestecă într-un vas şi se înfierbântă (se încălzesc până aproape de fierbere). Eu le-am înfierbântat la microunde. Puteţi să le încălziţi şi la bain marie sau pe foc, într-un vas neaderent şi amestecând încontinuu, ca să nu se lipească.

desert fara coacere fara ou fara gluten fara faina cu fructe de vara

desert fara coacere fara ou fara gluten fara faina cu fructe de vara

Gelatina hidratată se lichefiază 3 secunde la microunde sau pe baie de aburi – nu mai mult, pentru că începe să miroasă urât 🙂 Nu uitaţi că gelatina pe care o folosim în cofetărie este de origine animală (oase de porc şi şorici). În mod normal ea nu are gust şi nici miros, dar dacă e încălzită peste 20 de grade Celsius capătă un miros neplăcut. Sigur, poate fi folosită fără probleme chiar şi aşa, iar în prăjitură nu se va mai simţi niciun miros.

Gelatina lichefiată se adaugă peste compoziţie şi se omogenizează. Se distribuie în mod egal în cupe şi se dă la rece până a doua zi.

desert fara coacere fara ou fara gluten fara faina cu fructe de vara

Panna Cotta de caise se serveşte rece, decorată după preferinţă cu felii de caise proaspete, ciocolată, frişcă bătută etc.

desert fara coacere fara ou fara gluten fara faina cu fructe de vara

Panna Cotta de caise

Ştiaţi că…

  • Caisul provine din China de Nord.
  • Numele lui ştiinţific este Prunus Armeniaca, dar el a ajuns în Armenia abia după 3.000 de ani.
  • Romanii l-au adus in Anatolia şi Europa, unde s-a adaptat foarte bine.
  • Cele mai mari culturi de cais din lume se află în Turcia, urmată îndeaproape de Iran.
  • Caisul este rudă cu piersicul (Prunus Persica), prunul (Prunus Domestica), corcoduşul (Prunus Cerasifera), porumbarul (Prunus Spinosa).
  • Sâmburele de caisă conţine o substanţă denumită „amigdalină”. Unii afirmă că această substanţă este o toxină; alţii afirmă că stimulează imunitatea şi protejează împotriva cancerului, motiv pentru care au redenumit-o „Vitamina B17”.
  • Caisa este o sursă semnificativă de vitamina A; dar conţine şi vitamina C, vitamina K, calciu, potasiu, fier, magneziu, fosfor, antioxidanţi, fibre şi are 48 kcal.

Panna Cotta de caise

Vă invit să dati Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări şi vă pot oferi sfaturi culinare.

Panna Cotta de caise

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.9 / 5. Vote count: 14

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!