4.9
(30)

Chec pufos cu vanilie si cacao reteta cel mai bun chec de casa cum se face chec simplu; chec delicios reteta de chec rapid usor cel mai bun chec; cum se face chec cum se face checul traditional; prajitura cu vanilie prajitura cu cacao.

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

 

Chec pufos cu vanilie si cacao

 

De când eram mică, checul era una dintre prăjiturile pe care le aveam cel mai des la masa de weekend. Duminicile, când eram toată familia împreună, mama punea iute de un desert. Checul cred că era cel mai la indemână, pentru că se prepara uşor si nu necesita multe ingrediente. Cu siguranţă toată lumea ştie de chec. Şi pe vremuri îl ştia toată lumea, dar nu oricui îi ieşea crescut, pufos, elastic. Sunt câteva secrete pentru un chec reuşit. Bezeaua trebuie bătută bine şi cu viteză, până când se dizolvă tot zahărul. Încorporarea făinii se face cu atenţie, având grijă să nu se amestece prea mult, pentru că iese aerul din bezea şi se lichefiază compoziţia; iar checul nu va mai creşte pufos.

Temperatura de coacere trebuie să fie potrivită. Nu se umblă la cuptor în primele 20 de minute (cel mai bine în primele 30 minute). Se poate folosi orice fel de ulei: de floarea soarelui, rapiţă, sâmburi de struguri, ulei de măsline, de nucă, de migdale, de cocos etc. Chec pufos cu vanilie si cacao 

În sfârşit, checul este probabil cea mai populară prăjitură, iubită de mici şi mari deopotrivă. O felie de chec se potriveşte perfect lângă un pahar cu lapte dulce sau lângă o ceaşcă de cafea.

Chec pufos cu vanilie si cacao

Ingrediente Chec pufos cu vanilie si cacao

  • 5 ouă mari
  • 5 linguri ulei
  • 8 linguri zahăr
  • 8 linguri făină www.simonacallas.com
  • 2 linguri cacao
  • ½ lămâie – coaja rasă şi sucul
  • extract vanilie
  • rom

Chec pufos cu vanilie si cacao

Preparare Chec pufos cu vanilie si cacao

Se încinge cuptorul la 175 grade Celsius. Se pregateşte o tavă de chec, care se tapetează cu hârtie de copt. Eu o tapetez numai la bază, ca să pot extrage uşor checul din tavă. De pereţi se desprinde uşor, datorită uleiului din compoziţie. Se separă albuşurile de gălbenuşuri.

Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare. Apoi se adaugă zahărul, în 3-4 reprize, alternând cu 1-2 linguri suc de lămâie, până când se obţine o bezea tare.

Gălbenuşurile se freacă bine cu suc de lămâie şi ulei, până se obţine o maioneză. www.simonacallas.com La sfârşit se adaugă extractul de vanilie şi coaja de lămâie. Se toarnă peste bezea şi se mixează la viteză mare de câteva ori.

Se adaugă făina şi se încorporează cu ajutorul unei spatule. Dacă amestecaţi cu mişcări largi şi reuşiţi să omogenizaţi compoziţia fără să amestecaţi de prea multe ori, ea va ramâne pufoasă şi nu va curge. Aşa am facut eu ca să-mi iasă secţiunea asta, cu dungile de cacao orizontale, fără să se lase la fund.

Compoziţia de chec se împarte în două părţi aproximativ egale. Una dintre ele va rămâne ca atare, în cealaltă se va adauga cacao.

***

pandispan reteta

Cacao se amestecă cu 4 linguri de rom (sau 1 linguriţă esenţă de rom şi apă), până când se obţine o compoziţie asemănătoare cu ciocolata topită. www.simonacallas.com O cacao de calitate nu face cocoloaşe, mai ales dacă adăugaţi câte puţin lichid (rom sau apă). La 2 linguri de cacao cu vârf (cca 25 g) se pun ccca 50 ml apă (sau rom). cacao

Din jumătatea care se va amesteca cu cacao, se iau 1-2 linguri, se pun peste cacao şi se amestecă.  Apoi se toarnă totul peste restul de compoziţie şi se omogenizează cu o spatulă. În acest fel, compoziţia va ramâne pufoasă şi nu va ieşi aerul din bezea.

pandispan reteta

Se ia cu lingura, alternativ, din compoziţia cu vanilie şi din cea cu cacao şi se pun unele peste altele in tava de chec. www.simonacallas.com La final, se zgâlţâie uşor tava, pentru a se nivela compoziţia, şi se introduce în cuptor, pentru circa 40 minute. Nu deschideţi cuptorul în primele 20 minute! După 25-30 minute puteţi verifica cu scobitoarea.

***

pandispan reteta

Când e gata, se scoate tava din cuptor şi se lasă să se răcorească. Apoi se extrage checul din tavă. 

pandispan reteta

 

Se feliază şi se serveşte după ce s-a răcit complet. Ce ramâne, se acoperă (ca să nu se usuce) şi se păstrează în frigider.  AICI (link) puteti gasi inspiratie pentru alte retete de chec, cu diverse arome, absolut delicioase.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

Chec pufos cu vanilie si cacao

Chec pufos cu vanilie si cacao

 

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?