4.9
(34)

Bors cu perisoare ciorba de perisoare pufoase traditionala reteta veche taraneasca simpla cel mai bun bors cu smantana de casa ciorba cu perisoare si orez moldoveneasca perfecta cum se face borsul acru cu orez si perisoare cum se face ciorba de perisoare perfecte reteta ciorba de perisoare moldoveneasca ardeleneasca a la grec bors de perisoare de pui ardei iute retete fel intai ciorbe acre supe romanesti

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Bors cu perisoare ciorba de perisoare ciorba cu perisoare bors cu perisoare

Bors cu perisoare ciorba de perisoare

„Ciorba a ajuns pe masa românilor dintr-un capriciu istoric, fiind fiartă, mai întâi, în ceaunele şi cazanele trupelor de spahii ale Imperiului Otoman. Era atât de strâns legată de imaginea trupelor de militari otomani, că şefii regimentelor de spahii erau cunoscuţi sub titulatura de ciorbagii; poate şi pentru că lângă cortul lor se afla dintotdeauna cel al popotei, unde se făceau cele mai bune ciorbe de burtă sau de berbecuţi, aromate cu câteva fire de mentă, legume, piper şi, pentru ornament, pătrunjel proaspăt. În turceşte bine-cunoscuta fiertură poartă numele de çorbacuvânt provenit din arabul šorba (šarâb).” (Citiţi mai multe aici)

Ideea de a pune perişoare în ciorbă se pare că a fost a grecilor. Doar că ei acresc tchorba toptsita (ciorba cu perişoare) cu oţet; iar pentru culoare şi aromă adaugă boia iute călită în ulei.

Borşul din tărâţe este elementul original românesc din acest preparat. Aşadar, românii au luat ciorba de la otomani, perişoarele de la greci, borşul patentat propriu, le-au combinat şi au obţinut astfel unul dintre cele mai gustoase feluri de mâncare de pe faţa pământului. Borşul cu perişoare este cea mai iubită ciorbă în familia mea, urmat îndeaproape de ciorba de burtă. Secretul ciorbei de perişoare, ca şi al altei ciorbe, este să pui cât mai mult zarzavat.

Bors cu perisoare ciorba de perisoare

Ingrediente bors cu perisoare ciorba de perisoare

 

Pentru perişoare

 • 500 g carne tocată
 • 1 ou mic www.simonacallas.com
 • 2 linguri orez cu bob rotund
 • 1 linguriţă rasă piper măcinat

Pentru ciorbă

 • 1 ceapă galbenă, mare
 • 1 morcov mare
 • 1 păstârnac potrivit
 • ½ ţelină mică
 • ½ ardei gras www.simonacallas.com
 • 1 lingură pastă de tomate (sau o ceaşcă suc de roşii concentrat)
 • 1 lingură concentrat de legume bio (opţional)
 • 2 linguri orez cu bob rotund
 • 1 l borş de putină
 • sare după gust
 • 1 lingură untură (sau 2 linguri ulei)
 • 2 ouă
 • 1 legătură leuştean proaspăt

Pentru servire

 • ardei iute (ciuşcă)
 • smântână grasă

Bors cu perisoare ciorba de perisoare

Preparare bors cu perisoare ciorba de perisoare

 

Preparare perişoare

Carnea tocată, oul, piperul şi orezul se amestecă. Se formează biluţe aproximativ egale, care se aşază pe un platou sau un blat. Nouă ne plac perişoarele mai mici. Aşa că le fac de circa 15 g (am cântărit una, pentru voi 🙂 ). www.simonacallas.com Dacă vă plac mai mari, nu e nicio problemă. Fiecare gospodină e liberă să prepare aşa cum îi place. Perişoarele astfel formate, se pun la rece , până când ne ocupăm de fiertură.

perisoare

Preparare ciorba

Într-o oală încăpătoare (4-5 l), se pun 3 litri de apă la fiert. Se curăţă şi se toacă: ceapa, morcovul, păstârnacul, ţelina. Se aruncă în oală. www.simonacallas.com Când este aproape fiert zarzavatul (se ia o bucăţică de morcov şi se testează: daca e moale, înseamnă că e gata), se adaugă pasta de roşii (sau sucul de roşii), ardeiul (curăţat şi tocat), concentratul de legume şi untura (sau uleiul).

***

ciorba

Se lasă să dea în clocot şi apoi să fiarbă circa 15 minute. Se dă focul la minim şi se adaugă perişoarele şi cele două linguri de orez. www.simonacallas.com După ce dă în clocot ciorbiţa noastră, se toarnă borşul. Se lasă focul mic, se acoperă oala cu un capac şi se fierbe până când se gătesc şi perişoarele, şi zarzavatul, şi borşul. Ne putem orienta după boabele de orez. Luăm cu lingura de la fundul oalei câteva boabe de orez şi, dacă sunt fierte, înseamna că ciorbiţa noastra e gata.

perisoare

Se ia oala de pe foc. Cele două ouă se bat într-o crăticioară (sau un castron mai mare). Se ia cu un polonic din ciorba fierbinte, se adaugă peste ouă, bătând încontinuu. www.simonacallas.com Eu pun astfel vreo 4-5 polonice. Apoi răstorn ouăle bătute, în oală. În acest fel, ouăle nu se zdrenţuiesc. La final se adaugă leuşteanul tocat şi se acoperă oala cu capacul, până la servire.

Borşul cu perişoare se serveşte de obicei cu smântână şi ardei iute (ciuşcă).

AICI (link) gasiti mai multe retete traditionale si delicioase de supe si ciorbe romanesti.

Bors cu perisoare ciorba de perisoare

NOTE 

 • Carnea poate fi de oricare vă place. Eu pentru perişoare folosesc un amestec de porc-vită. Important este să nu fie foarte grasă.
 • Cine nu iubeşte borşul, poate să acrească ciorba de perisoare cu zeamă de varză, lămâie sau pastă de corcoduşe – gasiti reteta aici (link). www.simonacallas.com
 • De asemenea, cui îi place ciorba mai acră, poate să pună mai mult borş. Eu la reţeta asta pun 1,5 l borş.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, originale, deosebite si delicioase.

Bors cu perisoare ciorba de perisoare

Bors cu perisoare ciorba de perisoare cel mai bun bors ciorba cu perisoare perfecta cum se face borsul cu perisoare cum se face ciorba de perisoare reteta. Bors cu perisoare ciorba de perisoare cel mai bun bors ciorba cu perisoare perfecta cum se face borsul cu perisoare cum se face ciorba de perisoare reteta.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?