Tort Buturuga de Craciun Tort scoarta de copac prajitura buturuga reteta rulada pandispan cu cacao crema fina de ciocolata buche de noel yule log tort tematic de Craciun desert de sarbatoare ciupercute din bezea ciuperci lapte condensat cirese cum se face scoarta de ciocolata

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE. NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta pe reţelele sociale sau e-mail, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Tort Buturuga de Craciun by Simona Callas

 

Pentru noi, Crăciunul e o sărbătoare specială; şi asta nu doar din cauză că sărbătorim naşterea Domnului, că ne reunim familia şi că ne bucurăm de vacanţa de iarnă; ci şi din cauză că îl aniversăm pe capul familiei. Soţul meu e născut chiar în ziua de Crăciun; îl şi cheamă Crăciun, s-a însurat la vârsta la care Iisus a fost răstignit 😀 şi am o mare bucurie să îl aniversez în această zi minunată. 

Aşa că, nu e de mirare că în fiecare an, de Crăciun, pregătesc un tort în premieră. Pentru că vreau să îmi surprind soţul şi familia cu ceva nou, în fiecare an. Anul acesta am decis să vin cu un Tort Buturuga. Nu am mai făcut niciodată un asemenea tort; nici rulada nu am mai pregătit de mulţi ani; nu ştiu de ce, pentru că rulada este una dintre primele prăjituri pe care am învăţat să le fac; o am în caietul cu reţete dăruit de mama mea atunci când m-am căsătorit şi în care ea mi-a transcris, cu mâna ei, cele mai bune reţete dintre cele pe care ni le pregătea acasă.

***

Aşadar, pentru acest tort am folosit reţeta de ruladă pe care o am de la mama mea. Crema este un deliciu rafinat şi catifelat, pentru care m-am inspirat de la Tortul Marchiza. În interiorul tortului am pus cireşe amarene, care se potrivesc minunat cu ciocolata; dar cine nu are amarene nu e bai. Se pot pune şi alte fructe (vişine, fructe de pădure etc).

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante.

Tort Buturuga de Craciun

 

Ingrediente Tort Buturuga de Craciun by Simona Callas

Pentru blat

 • 6 ouă mari, separate albuşurile de gălbenuşuri
 • 6 linguri zahăr tos (cu vârf)
 • 4 linguri făină 000 www.simonacallas.com
 • 2 linguri cacao pudră, de calitate
 • 1 linguriţă extract de vanilie
 • 1 linguriţă suc de lămâie
 • 1 vârf linguriţă praf de copt

 

Pentru cremă

 • 200 g unt moale (80-82% grăsime)
 • 300 g lapte condensat dulce www.simonacallas.com
 • 200 g ciocolată amăruie, topită, la temperatura camerei (40% cacao)
 • 1 linguriţă esenţă cireşe (opţional)
 • cireşe amarene

 

Pentru însiropat

 • 100 ml lichior de cireşe
 • 100 ml apă

 

Pentru decor

 • 100 g ciocolată amăruie
 • ciupercuţe din bezea

Tort Buturuga de Craciun

 

Preparare Tort Buturuga de Craciun by Simona Callas

 

Preparare blat

Albuşurile se separă de gălbenuşuri. Făina, cacao şi praful de copt se cern împreună. Se tapetează tava de aragaz cu hârtie de copt.  Se încinge cuptorul la 170 grade Celsius. Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare. Se adaugă zahărul treptat, alternând cu sucul de lămâie. www.simonacallas.com După ce se obţine o bezea (se verifică, să fie topit zahărul în bezea), se adaugă vanilia, gălbenuşurile şi se mixează de câteva ori. Apoi se adaugă amestecul uscat şi se încorporează cu o spatulă, de jos în sus; având grijă să nu se amestece prea mult, căci dacă  iese tot aerul din compoziţie nu mai creşte blatul.

Rulada cacao reteta

Se rastoarnă compoziţia în tavă, se nivelează şi se dă la cuptor pentru 15-20 minute. Nu mai mult, ca să nu se ardă.

***

Rulada cacao reteta

 

Se întinde pe masă un prosop curat, din bumbac subţire. Unii îl pudrează cu zahăr sau cacao. Eu nu m-am îndurat să îl murdăresc, pentru că era nou 🙂 şi am pus peste el o foaie curată din hârtie de copt. www.simonacallas.com Blatul se ia din tavă cu tot cu hârtia de copt (el stă lipit de hârtie) şi se răstoarnă cu fata în os, pe prosop (pe hârtia de copt cea curată, în cazul meu). Se desprinde hârtia de copt de pe spatele blatului şi se rulează blatul, cu tot c u prosop. Se împachetează bine şi se lasă să se răcească. Între timp, ne ocupăm de cremă.

Rulada cacao reteta

Preparare cremă

Untul se freacă spumă. Se adaugă laptele condensat şi esenţa de cireşe, se omogenizează. www.simonacallas.com La final se adaugă ciocolata topită. Atenţie, ciocolata nu trebuie să fie caldă, pentru că riscăm să se taie crema.

Crema de ciocolata

Crema obţinută se transferă într-un bol curat şi uscat şi se lasă la temperatura camerei, ca să fie moale şi să o putem întinde uşor peste blat.

 

Tort Buturuga de Craciun

 

Montare Tort Buturuga de Craciun

 

Se desfăşoară blatul din prosop şi se transferă pe masa de lucru. Se însiropează cu un amestec 1:1 din lichior de cireşe+apă, fără a exagera, ca să nu se sfărâme blatul. www.simonacallas.com Se întinde crema pe toată suprafaţa blatului. Se aşază la margine un rând de cireşe amarene şi se rulează blatul. Se înfăşoară în folie alimentară şi se dă la rece până se întăreşte crema.

Rulada cu ciocolata si cirese

După ce s-a întărit rulada, se înlătură folia alimentară, se taie o bucată din care vom forma bifurcatia trunchiului şi se aşază lateral, aşa cum se vede în poze. Cu crema rămasă lipim bucata de trunchi şi îmbrăcăm tot tortul.

Tort cu ciocolata

Tortul astfel asamblat se păstrează la temperatura camerei, până când pregătim scoarţa din ciocolată. Crema trebuie să fie moale, ca să funcţioneze ca un adeziv pentru scoarţa din ciocolată.

Tort Buturuga de Craciun

Decorare Tort Buturuga de Craciun by Simona Callas

 

Ciocolata amăruie se topeşte, se întinde (în strat nu prea gros) pe o folie de PVC sau pe o foaie din hârtie de copt. Se rulează şi se dă la rece. www.simonacallas.com După ce se întăreşte, se derulează foaia, iar ciocolata se va desprinde uşor, în fâşii. Găsiţi un tutorial aici. Fâşiile se lipesc pe tort, în lungime. Se decorează tortul cu ciupercuţe din bezea. Se păstrează la rece până la servire.

Vă invit să dati Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante.

Tort Buturuga de Craciun

 

Tort Buturuga de Craciun Tort scoarta de copac prajitura buturuga reteta rulada pandispan cu cacao crema fina de ciocolata buche de noel yule log tort tematic de Craciun desert de sarbatoare ciupercute din bezea ciuperci lapte condensat cirese cum se face scoarta de ciocolata