Placinta cu portocale Portokalopita reteta prajitura cu portocale insiropata prajitura cu fructe; placinta cu fructe desert traditional prajitura greceasca sirop de portocale foi de placinta.  

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE. NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta pe reţelele sociale sau e-mail, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Placinta cu portocale Portokalopita

 

Despre această prăjitură nu am reuşit să găsesc prea multe informaţii, deşi mi-aş fi dorit să vă pot spune ceva interesant despre istoria ei. Portokalopita este un desert tradiţional grecesc, compus din foi subţiri de plăcintă (de asemenea tradiţionale), portocale (care nu sunt originare din Grecia, dar s-au adaptat foarte bine şi se cultivă aici cu mult spor), iaurt grecesc (cum altfel?) şi alte ingrediente, mai puţin specifice. Grecii o denumesc Portokalopita, care în traducere înseamnă „plăcintă cu portocale”.

În esenţă, peste foile de plăcintă se toarnă o compoziţie ca de clătite, compusă din ouă, zahăr, iaurt, ulei, coajă de portocală; iar după ce se coace, prăjitura se însiropează cu un sirop din suc de portocale, aromatizat cu scorţişoară.

Placinta cu portocale Portokalopita

***

Foile de plăcintă se pot folosi în mai multe feluri. O variantă este să fie pur şi simplu rupte în bucăţi mici. Pentru a uşura acest proces, foile se pot usca în cuptor, iar apoi se fărâmiţează foarte repede. A doua variantă este de a plia/încreţi foile, aşezându-le una lângă alta în tavă. A treia variantă este şi cea pe care am ales-o eu astăzi: se taie foile de aluat în fâşii de lăţimea unui deget, apoi se răsfiră pentru a se desprinde unele de altele. Trebuie să ştiţi că, dacă alegeţi varianta cu foile întregi pliate, compoziţia se toarnă peste ele, în tavă. La versiunile cu foile fărâmiţate sau tăiate, ele se amestecă în compoziţie şi apoi se toarnă în tavă.

O altă menţiune care trebuie făcută este legată de însiroparea prăjiturii. Eu am ales să torn siropul răcit peste prăjitura fierbinte. Se poate şi invers, adică să turnăm siropul fierbinte peste prăjitura răcorită. În orice caz, indiferent cum alegeţi, important este ca una dintre componente (ori plăcinta, ori siropul) să fie fierbinte, iar cealaltă nu.

Este de preferat să folosiţi portocale bio, a căror coajă să fie comestibilă; sau puteţi cumpăra coajă rasă de portocală, se găseşte la magazinele de condimente şi chiar la hypermarket, la raionul unde se găsesc esenţele.Placinta cu portocale Portokalopita

 

Ingrediente Placinta cu portocale Portokalopita

(circa 12 portii)

Pentru sirop

 • 300 ml apă
 • 400 ml suc de portocale (sucul de la 2 portocale potrivite)
 • 200 g zahăr tos
 • 1 baton scorţişoară

 

Pentru plăcintă

 • 400 g foi de plăcintă subţiri
 • 4 ouă mari (sau 5 ouă medii)
 • 200 g zahăr tos
 • 1 lingură coajă de portocală bio
 • 1 linguriţă extract de vanilie
 • 300 g iaurt grecesc (sau alt iaurt cremos)
 • 1 linguriţă praf de copt
 • 200 ml ulei de floarea-soarelui

 

Placinta cu portocale Portokalopita

 

Preparare Placinta cu portocale Portokalopita

 

Pentru sirop, se pun toate ingredientele într-o crăticioară şi se fierb la foc potrivit, timp de 30 minute (după ce încep să clocotească). Apoi se lasă să se răcorească.

Placinta cu portocale Portokalopita

Pentru plăcintă, se încinge cuptorul la 175 de grade Celsius. Foile de plăcintă se taie fâşii de un deget, se desprind unele de altele şi se răsfiră. Placinta cu portocale Portokalopita

Tava (dimensiuni cca 22×30 cm) în care vom coace plăcinta se unge cu unt pe interior. Ouăle se bat spumă cu zahărul. Se adaugă coaja de portocale, vanilia, iaurtul, praful de copt, se omogenizează. La final se adaugă uleiul.

În această compoziţie se adaugă câte puţin din foile de plăcintă (cât apuci între degete) şi se omogenizează bine înainte de a mai adăuga altele. Se procedează astfel până când se încorporează în aluatul lichid toate foile de plăcintă.

Placinta cu portocale Portokalopita

Se răstoarnă totul în tava pregătită şi se introduce la cuptor, până se rumeneşte frumos. La cuptorul meu, în 20 de minute a fost gata, dar eu îl setasem la 30 minute şi de aceea mi s-a rumenit mai mult decât aş fi vrut.

Placinta cu portocale Portokalopita

***

Se scoate tava din cuptor, se înţeapă din loc în loc cu un beţişor de bambus şi imediat, cât plăcinta e încă fierbinte,  se toarnă cam ¼ din sirop. Se aşteaptă să fie absorbit în prăjitură, apoi se mai toarnă încă ¼ din sirop. După alte câteva minute, se toarnă încă ¼ din sirop. Restul de sirop se păstrează pentru a stropi prăjitura la servire. Placinta cu portocale Portokalopita

Placinta cu portocale Portokalopita

După ce a absorbit siropul şi s-a răcit, plăcinta se poate porţiona şi servi. Ce rămâne, se păstrează la rece.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante.

Placinta cu portocale Portokalopita