Tort cu trandafiri si litchi Entremet cu jeleu de trandafiri si mousse de litchi trandafiri de Damasc trandafiri dulceata Ispahan trandafiri roz.

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

 

Tort cu trandafiri si litchi by Simona Callas

 

Am creat acest tort pentru ziua mea. Deoarece am împlinit o frumoasă şi rotundă vârstă, am vrut să marchez evenimentul cu un desert deosebit. Şi exact aşa a fost.

Trandafirul – rafinat, parfumat, delicat, cu aroma sa inconfundabilă, este cel din care se face cea mai bună dulceaţă. Deşi am citit că toţi trandafirii au petale comestibile, soiurile Damasc (originar din Siria) şi Ispahan (originar din Persia – Iranul de azi) sunt cele mai parfumate şi cele mai iubite, de către cofetari şi parfumieri deopotrivă.

Litchi – fruct exotic, originar din China, supranumit „pruna chinezească”, are un parfum care m-a cucerit instantaneu şi definitiv. E discret dar sesizabil, foarte plăcut, aduce cu aroma strugurilor, iar pulpa lui albă e plină şi gustoasă. Am citit că litchi şi trandafirul se împacă bine împreună şi am vrut să încerc. Ei bine, rezultatul e pur şi simplu divin. Gustând din acest tort, m-a făcut să mă gândesc la grădinile orientale, pline de flori parfumate şi văluri diafane. Jeleul din trandafiri e moale şi delicios, iar mousse-ul de litchi e incredibil de catifelat, ca o mângâiere.

***

Ca să nu sufoc aromele de trandafir şi litchi, am ales să nu încarc inutil tortul meu. Am văzut că mulţi cofetari adaugă zmeură. Dar zmeura are şi ea o aromă puternică, iar discretul litchi ar fi fost acoperit. Din această cauză, deşi eu folosesc des ciocolata albă în compoziţia de mousse, de data aceasta am evitat-o. Am pus în schimb ciocolată în glazură şi în coroniţa decor; şi a fost suficient. Aşadar: migdale, trandafir, litchi, ciocolată – este o combinaţie minunată, pe care cu siguranţă o apreciază orice iubitor de deserturi rafinate.

Tort cu trandafiri si litchi

Tort cu trandafiri si litchi by Simona Callas

 

Blat cu migdale

 

Jeleu de trandafiri

 • 200 g dulceaţă de trandafiri
 • 5 g gelatină pudră www.simonacallas.com
 • 20 ml apă rece

 

Strat crocant

 • 150 g Pailleté Feuilletine (biscuit francez)

 

Mousse de litchi

 • 200 g litchi din compot
 • 1 gălbenuş de ou mare (sau 2 gălbenuşuri mici)
 • 150 ml lapte www.simonacallas.com
 • 80 g zahăr pudră
 • 200 g friscă lichidă
 • 2-3 picături apă de trandafiri
 • 8 g gelatină pudră

 

Tort cu trandafiri si litchi

 

Preparare Tort cu trandafiri si litchi by Simona Callas

 

Preparare Blat cu migdale

Blatul cu migdale se prepară după reţeta de aici. Îl puteţi înlocui cu blat simplu de pandişpan, cu diametrul de 18 cm şi înălţime de 1,5 cm.

 

►Preparare Jeleu de trandafiri

Gelatina se pune la înmuiat în apă. Dulceaţa de trandafiri se încălzeşte 10 secunde la microunde. www.simonacallas.com Se adaugă gelatina, se omogenizează. Se toarnă într-o formă cu diametrul de 15 cm, tapetată cu folie alimentară. Deasupra se presară biscuitul francez fărâmiţat şi se apasă uşor, pentru a adera de jeleu. Se dă la congelator până se întăreşte.

Tort entremet

Preparare mousse de litchi

Fructele de litchi din compot se scurg bine, se pun în blender împreună cu 50 g zahăr şi se transformă în piure. www.simonacallas.com Acest piure se pune într-o crăticioară, la foc potrivit, amestecând încontinuu, până când începe să se îngroaşe (cam 20 minute). Apoi se lasă la răcit.

litchi

***

Gelatina se pune la hidratat în 30 ml lapte. Restul de lapte se înfierbântă.

Într-o crăticioară sau un ibric, gălbenuşul se freacă bine cu zahărul rămas (30 g). Se adaugă în fir subţire laptele fierbinte, amestecând energic, cu un tel, pentru a nu se coace gălbenuşul. www.simonacallas.com Se ţine compoziţia pe foc, la flacără mică (sau la bain-marie; dar durează mai mult) până când începe să se îngroaşe. Se ia de pe foc, se adaugă gelatina hidratată, se omogenizează. Aici eu am adăugat 2 picături apă de trandafiri, pentru a estompa mirosul de ou. Dar nu e obligatoriu. Se adaugă piureul de litchi şi se omogenizează. La sfârşit se încorporează frişca bătută lejer.

Tort cu trandafiri si litchi

Montare Tort cu trandafiri si litchi by Simona Callas

 

În forma de silicon cu diametrul de 20 cm, se toarnă jumătate din cantitatea de mousse de litchi. Se aşaza discul de jeleu de trandafiri cu biscuit. Se toarnă restul de mousse de litchi. www.simonacallas.com La sfârşit, se aşază blatul, care se presează să intre în mousse, apoi se stropeşte cu sirop de litchi. Se acoperă tortul cu folie alimentară şi se dă la congelator, peste noapte.

Tort entremet

A doua zi, se scoate tortul din forma de silicon. Fiind îngheţat, se extrage foarte frumos, aşa cum se vede în poza de mai jos.

Tort cu trandafiri si litchi

Acest tort poate fi decorat în mai multe feluri. Eu am ales să încerc o glazură catifea. Se poate folosi şi o glazură oglindă; sau pur şi simplu poate fi îmbrăcat în frişcă ori in ciocolată. Oricum veţi alege să îl decoraţi, vă asigur că acest tort este pur şi simplu divin <3.

***

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante.

Tort cu trandafiri si litchi