Tort cu trandafiri si litchi Entremet cu jeleu de trandafiri si mousse de litchi trandafiri de Damasc trandafiri dulceata Ispahan trandafiri roz.
ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL
PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE. NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.
Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta pe reţelele sociale sau e-mail, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.
Tort cu trandafiri si litchi
Am creat acest tort pentru ziua mea. Deoarece am împlinit o frumoasă şi rotundă vârstă, am vrut să marchez evenimentul cu un desert deosebit. Şi exact aşa a fost.
Trandafirul – rafinat, parfumat, delicat, cu aroma sa inconfundabilă, este cel din care se face cea mai bună dulceaţă. Deşi am citit că toţi trandafirii au petale comestibile, soiurile Damasc (originar din Siria) şi Ispahan (originar din Persia – Iranul de azi) sunt cele mai parfumate şi cele mai iubite, de către cofetari şi parfumieri deopotrivă.
Litchi – fruct exotic, originar din China, supranumit „pruna chinezească”, are un parfum care m-a cucerit instantaneu şi definitiv. E discret dar sesizabil, foarte plăcut, aduce cu aroma strugurilor, iar pulpa lui albă e plină şi gustoasă. Am citit că litchi şi trandafirul se împacă bine împreună şi am vrut să încerc. Ei bine, rezultatul e pur şi simplu divin. Gustând din acest tort, m-a făcut să mă gândesc la grădinile orientale, pline de flori parfumate şi văluri diafane. Jeleul din trandafiri e moale şi delicios, iar mousse-ul de litchi e incredibil de catifelat, ca o mângâiere.
***
Ca să nu sufoc aromele de trandafir şi litchi, am ales să nu încarc inutil tortul meu. Am văzut că mulţi cofetari adaugă zmeură. Dar zmeura are şi ea o aromă puternică, iar discretul litchi ar fi fost acoperit. Din această cauză, deşi eu folosesc des ciocolata albă în compoziţia de mousse, de data aceasta am evitat-o. Am pus în schimb ciocolată în glazură şi în coroniţa decor; şi a fost suficient. Aşadar: migdale, trandafir, litchi, ciocolată – este o combinaţie minunată, pe care cu siguranţă o apreciază orice iubitor de deserturi rafinate.
Tort cu trandafiri si litchi
►Blat cu migdale
- găsiţi reţeta aici
- însiropat cu sirop de litchi din compot
►Jeleu de trandafiri
- 200 g dulceaţă de trandafiri
- 5 g gelatină pudră
- 20 ml apă rece
►Strat crocant
- 150 g Pailleté Feuilletine (biscuit francez)
►Mousse de litchi
- 200 g litchi din compot
- 1 gălbenuş de ou mare (sau 2 gălbenuşuri mici)
- 150 ml lapte
- 80 g zahăr pudră
- 200 g friscă lichidă
- 2-3 picături apă de trandafiri
- 8 g gelatină pudră
Preparare
►Preparare Blat cu migdale
Blatul cu migdale se prepară după reţeta de aici. Îl puteţi înlocui cu blat simplu de pandişpan, cu diametrul de 18 cm şi înălţime de 1,5 cm.
►Preparare Jeleu de trandafiri
Gelatina se pune la înmuiat în apă. Dulceaţa de trandafiri se încălzeşte 10 secunde la microunde. Se adaugă gelatina, se omogenizează. Se toarnă într-o formă cu diametrul de 15 cm, tapetată cu folie alimentară. Deasupra se presară biscuitul francez fărâmiţat şi se apasă uşor, pentru a adera de jeleu. Se dă la congelator până se întăreşte.
►Preparare mousse de litchi
Fructele de litchi din compot se scurg bine, se pun în blender împreună cu 50 g zahăr şi se transformă în piure. Acest piure se pune într-o crăticioară, la foc potrivit, amestecând încontinuu, până când începe să se îngroaşe (cam 20 minute). Apoi se lasă la răcit.
***
Gelatina se pune la hidratat în 30 ml lapte. Restul de lapte se înfierbântă.
Într-o crăticioară sau un ibric, gălbenuşul se freacă bine cu zahărul rămas (30 g). Se adaugă în fir subţire laptele fierbinte, amestecând energic, cu un tel, pentru a nu se coace gălbenuşul. Se ţine compoziţia pe foc, la flacără mică (sau la bain-marie; dar durează mai mult) până când începe să se îngroaşe. Se ia de pe foc, se adaugă gelatina hidratată, se omogenizează. Aici eu am adăugat 2 picături apă de trandafiri, pentru a estompa mirosul de ou. Dar nu e obligatoriu. Se adaugă piureul de litchi şi se omogenizează. La sfârşit se încorporează frişca bătută lejer.
Asamblare
În forma de silicon cu diametrul de 20 cm, se toarnă jumătate din cantitatea de mousse de litchi. Se aşaza discul de jeleu de trandafiri cu biscuit. Se toarnă restul de mousse de litchi. La sfârşit, se aşază blatul, care se presează să intre în mousse, apoi se stropeşte cu sirop de litchi. Se acoperă tortul cu folie alimentară şi se dă la congelator, peste noapte.
A doua zi, se scoate tortul din forma de silicon. Fiind îngheţat, se extrage foarte frumos, aşa cum se vede în poza de mai jos.
Acest tort poate fi decorat în mai multe feluri. Eu am ales să încerc o glazură catifea. Se poate folosi şi o glazură oglindă; sau pur şi simplu poate fi îmbrăcat în frişcă ori in ciocolată. Oricum veţi alege să îl decoraţi, vă asigur că acest tort este pur şi simplu divin <3.
***
Dacă apreciaţi reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante.
De încercat 😉
Doamne Dumnezeule ce minunatie! Dovedeste creativitate si inteligenta!
Te admir, esti un magician! Sunt mereu surprinsa de creatiile tale.
Draga mea minunata,
Te imbratisez cu prețuire!
Imi spui, te rog, de unde as putea procura biscuitele?
Cu multumiri!
Eu am gasit la Auchan si la Carrefour,.
Draga Simona, poate ne dai si retetele de coronita si glazura de catifea. Munca pentru acest tort e destul de laborioasa, dar te lasa paff si se merita! Si te cred ca este si delicios. As vrea sa-l incerc, dar unde locuiesc eu n-am vazut nicaieri dulceata de trandafiri. Cred ca exista numai in tarile balcanice. O sa caut totusi bine, chiar si la magazinele turcesti. Iti multumesc pentru tot ce ne prezinti!
Eu am cumparat dulceata de pe internet, dar la vara vreau sa mi-o fac in casa. Am citit ca toti trandafirii au petale comestibile, dar cei de Damasc si Ispahan sunt extrem de parfumati. Pentru coronita am avut un sablon special, cumparat de pe internet – gasesti detalii aici . Pentru glazura, poti sa folosesti spray (se gaseste la magazine online) sau o poti prepara in casa, dar iti trebuie un pistol de vopsea. gasesti detalii aici: Efectul de Catifea – ce este și cum se aplică
Iti multumesc pentru raspuns. Foarte prompt.
Buna Simona,
E atat de frumos si de gustos aici la tine ca nu-ti mai vine sa pleci! 🙂 Am cautat ceva anume si nu m-am descurcat (desi sunt convinsa ca exista). Ai folosit in vreo prajitura dulceata de trandafiri? M-as bucura mult daca mi-ai putea face o sugestie!
Multumesc!