4.9
(34)

Spirale cu vanilie si ciocolata foietaj danez cu vanilie rulouri melci ciocolata frantuzesc patiserie croissant crema ciocolata reteta

Informaţiile publicate pe www.simonacallas.com pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în PRIMUL PARAGRAF a sursei cu LINK ACTIV. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor, ca atare vom acționa în consecință.

copyright

Spirale cu vanilie si ciocolata by Simona Callas

Acest desert de patiserie, extraordinar de bun, compus din foitaj în stil franţuzesc, cremă de vanilie şi ciocolată, provine din Danemarca. Se pare că patiseria daneză conţine un portofoliu de sine statător de produse specifice, unele mai atrăgătoare decât altele. În mod special, aluatul de foitaj, dospit şi laminat (asemănător cu cel franţuzesc pentru croissante şi pains au chocolat), este folosit în patiseria daneză. Combinat cu cremă de vanilie sau cu fructe (din compot sau dulceaţă), acest aluat se transformă în preparate pur şi simplu delicioase. Spirale cu vanilie si ciocolata.

Spirale cu vanilie si ciocolata

Ingrediente spirale cu vanilie si ciocolata by Simona Callas

Aluat danez de foitaj

  • 350 g făină pentru patiserie (tip 000)
  • 2 linguri zahăr tos
  • un praf de sare www.simonacallas.com
  • 1 lingură lapte praf
  • un plic (10 g) drojdie uscată
  • 1 ou mare, întreg (sau 2 ouă mici)
  • 100 g apă minerală
  • 50 g unt moale (80% grăsimi), tăiat în cuburi mici

+ 250 g unt 80% pentru laminat

Pentru umplutură

În plus

  • 1 ou bătut
  • 100 g sirop

Spirale cu vanilie si ciocolata

Preparare aluat danez de foitaj by Simona Callas

Făina, zahărul tos, sarea, laptele praf şi drojdia se pun în vasul robotului. Se adaugă oul şi apa. Se frământă la viteză mică (pentru a nu încorpora mult aer), până când se omogenizează. La final se încorporează untul moale, şi se continuă frământarea (tot la viteză mică) până când se obţine un aluat neted şi elastic.

Aluat foetaj

Se dă aluatului o formă dreptunghiulară, se înfăşoară în folie alimentară de plastic şi se pune în frigider pentru 2 ore. Spirale cu vanilie si ciocolata.

Aluat foietaj

Spirale cu vanilie si ciocolata

Între timp se pregăteşte untul pentru laminat. Cele 250 g de unt se aşază între două foi de copt şi se întind uşor, cu un sucitor, pentru a obţine un dreptunghi (cu laturile de circa 16 x 20 cm). Apoi se pune la rece. www.simonacallas.com

Aluatul se întinde sub forma unui dreptunghi de circa 2 ori mai mare decât bucata de unt (20 x 45 cm). Se aşază dreptunghiul de unt la marginea aluatului, aşa cum se observă în imagini. Se aduce cealaltă parte a aluatului peste bucata de unt. Se sigilează marginile, pentru a nu ieşi untul (eu le-am pensulat cu puţină apă şi le-am presat). www.simonacallas.com Aluatul astfel împachetat cu untul în interior, se întoarce cu 90 de grade (ca in poză), în aşa fel încât cotorul să fie în partea stângă. Se întinde cu sucitorul într-un dreptunghi mai lung. Se pliază aşa cum se vede în poză: adică, se aduce 1/3 din margine, apoi se pliază cealaltă margine în aşa fel încât cele două margini să se întâlnească. Apoi se pliază aluatul pe jumătate. Se înfăşoară în folie alimentară şi se pune la rece pentru cel puţin 30 minute.

luat foietaj

***

Se scoate aluatul din frigider, se poziţionează tot cu cotorul în partea stângă. Se întinde într-un dreptunghi mai lung, se pliază în 3, se înfăşoară în folie alimentară şi se dă la rece pentru cel puţin o oră. www.simonacallas.com Eu l-am lăsat peste noapte. Dacă nu intenţionaţi să îl coaceţi în ziua aceea sau a doua zi, recomand să îl puneţi în congelator şi îl dezgheţaţi cu 2-3 ore înainte de a-l folosi. Spirale cu vanilie si ciocolata

Aluat foietaj

Spirale cu vanilie si ciocolata

Crema de vanilie se prepară ca aici (link). Pentru această cantitate de aluat, eu am făcut o cremă din 3 gălbenuşuri, 50 g zahăr tos, 1 lingură amidon, ½ păstaie de vanilie (sau extract sau esenţă), 200 ml lapte, 75 g unt.

Pentru sirop, se fierb câteva clocote 100 ml apă cu 100 g zahăr tos şi 1 plic zahăr vanilat, apoi se lasă la răcit.

Spirale cu vanilie si ciocolata

Preparare spirale cu vanilie si ciocolata by Simona Callas

Se scoate aluatul din frigider. Se întinde în foaie de circa 5 mm grosime. Pentru o manevrare mai uşoară, eu am împărţit aluatul în două părţi egale şi le-am întins pe rând. Spirale cu vanilie si ciocolata

Se întinde crema pe suprafaţa aluatului în strat egal, lăsând o margine de circa 2 degete liberă. Această margine se va pensula cu apă, pentru a se lipi de aluat şi a nu se desprinde în timpul coacerii. www.simonacallas.com

Peste cremă se presară din belşug cuişoarele de ciocolată. Eu folosesc cuisoare din ciocolata amaruie, care se potrivesc perfect cu crema de vanilie care este dulce. Se rulează tot aluatul, nu foarte strâns, începând dinspre marginea cu cremă şi terminând cu marginea pensulată cu apă.

***

Foietaj cu crema

Ruloul obţinut se pune în congelator pentru 20-30 minute. Se va întări şi îl va face mai uşor de porţionat. www.simonacallas.com  Apoi ruloul se porţionează în felii cu grosimea de circa 2 cm, care se aşază în tava tapetată cu hârtie de copt. Lăsaţi spaţiu generos între ele, pentru că vor creşte destul de mult.

Foietaj

Se lasă aşa, în tavă, circa 1 oră. Vor creşte în dimensiuni. Se încinge cuptorul la 175 grade Celsius. www.simonacallas.com Se ung spiralele cu ou bătut şi se introduc în cuptor pentru 20-30 minute, până când se rumenesc frumos.

Spirale cu vanilie si ciocolata

După ce se scot din cuptor, se pensulează cu sirop.

Spirale cu vanilie si ciocolata

Se pot servi calde. Dacă doriţi să le păstraţi pentru a doua zi, recomand ca, după ce se răcesc de tot, să le puneţi într-o casoletă cu capac etanş.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

Spirale cu vanilie si ciocolata

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?