5
(18)

Tort de Craciun Entremet special Santa Hat Christmas Cake red raspberry chocolate cupola caciula lui Mos Craciun glazura catifea rosie sfera zmeura ciocolata alba Ruby Callebaut Blat pufos migdale crocant ciocolata mousse de cocos ciocolata

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE. NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta pe reţelele sociale sau e-mail, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Tort de Craciun Entremet special by Simona Callas

Aşa cum am mai povestit aici (link), pentru noi Crăciunul este un eveniment cu adevărat special, motiv pentru mine să mă gândesc de fiecare dată la un tort inedit, deosebit, cu care să-mi bucur familia. Prin urmare, anul acesta am decis să pregătesc un tort în formă de căciuliţa lui Moş Crăciun.

***

Tort de Craciun Entremet special

 

Tot ce pot sa vă spun despre acest tort este că e divin. Zmeură, ciocolată, cocos, migdale – acestea sunt aromele care il compun şi care se simt minunat împreună. Blatul de migdale este cel pe care l-am folosit pentru Tortul Raffaello – moale, aromat şi extraordinar de pufos. Inserţia de zmeură (poate fi folosit si un jeleu preparat din gem obişnuit în care se adaugă gelatină) e dulce-acrişoară şi parfumată. Crocantul de ciocolată Ruby de la Callebaut e rafinat şi delicios. Dacă nu aveţi ciocolată Ruby, puteţi folosi ciocolată albă sau cu lapte. Crêpes Dentelles se găsesc la Carrefour, la raionul de biscuiţi, sau le puteţi prepara în casă – găsiţi reţeta aici (link). În sfârşit, mousse-ul de ciocolată albă şi cocos e fin, aerat, delicat, pur şi simplu se topeşte în gură.

Tort de Craciun Entremet special

***

Acest tort necesită mai mult timp pentru preparare. În prima zi se prepară blatul, inserţia de zmeură şi crocantul de ciocolată. În a doua zi se prepară mousse-ul de ciocolată albă şi cocos, se asamblează tortul şi se pune în congelator. Pentru aplicarea glazurii, indiferent că alegeţi glazură catifea (cum am pus eu) sau glazură oglindă, tortul trebuie să fie congelat. Deci, în a treia zi se aplică glazura. Tortul se poate servi imediat ce se decongelează, sau se poate păstra la frigider 2-3 zile.

Tort Caciula lui Mos Craciun

Pentru blăniţă şi ciucure, se poate prepara compozitie de marshmallow în casă, dar eu aveam bezele moi şi eram in oarecare criză de timp, asa ca le-am topit si am format din ele o bilă şi un şnur, pe care le-am pensulat cu apă şi le-am presărat cu fulgi de nucă de cocos. Bila am aşezat-o în vârful tortului iar şnurul l-am înfaşurat în jurul bazei tortului.

Tort de Craciun Entremet special

Pentru a prepara un tort entremet în formă de cupolă, recomand să aveţi o formă de silicon, e foarte practică şi tortul se extrage extrem de uşor. Eu am preparat un asemenea tort mai demult, fără să am formă de silicon, l-am pus într-un bol de inox pe care l-am tapetat pe interior cu folie alimentară – găsiţi detalii aici. Forma de silicon pe care am folosit-o pentru tortul pe care vi-l prezint astăzi are diametrul de 18 cm şi înălţimea de 10 cm (am cumpărat-o din hypermarket). Tortul a avut 1,5 kg cu tot cu decor.

Tort de Craciun Entremet special

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante.

Tort de Craciun Entremet special

Ingrediente Tort de Craciun Entremet special by Simona Callas

 

 1. Blat pufos cu migdale
 • 85 g albuş la temperatura camerei
 • 85 g zahăr tos
 • 50 g unt topit www.simonacallas.com
 • 50 g făină de migdale
 • 40 g făină de grâu
 • 1 linguriţă esenţă de migdale

 

 1. Inserţie de zmeură
 • 75 g zmeură www.simonacallas.com
 • 50 g zahăr tos
 • 5 g gelatină

 

 1. Crocant de ciocolată Ruby (roz)
 • 100 g ciocolată Ruby (Callebaut)
 • 75 g smântână pentru frişcă www.simonacallas.com
 • 150 g Crêpes Dentelles sfărâmaţi

 

 1. Mousse de ciocolată albă şi cocos
 • 10 g gelatină
 • 150 g lapte de cocos concentrat (din conservă)
 • 2 gălbenuşuri www.simonacallas.com
 • 1 lingură esenţă de cocos (opţional)
 • 200 g ciocolata albă de calitate (Callebaut)
 • 300 g frişcă bătută lejer şi îndulcită

 

 1. Glazura catifea roşie
 • 70 g unt de cacao www.simonacallas.com
 • 140 g ciocolată ruby
 • colorant pentru ciocolată roşu

 

 1. Blăniţa
 • 300 g marshmallows (bezele moi sau zefir gumat) albe
 • 2 linguri fulgi de cocos

 

Tort de Craciun Entremet special

Preparare Tort de Craciun Entremet special by Simona Callas

 

Preparare blat migdale

Se încinge cuptorul la 175 de grade Celsius şi se pregăteşte o formă de copt cu diametrul de 16 cm, care se unge cu unt şi se tapetează cu hârtie de copt. Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare. www.simonacallas.com Se adaugă zahărul în ploaie şi se continuă mixarea până când se obţine o bezea. Se adaugă untul topit, făina de migdale, făina de grâu şi esenţa de migdale. Se omogenizează cu o spatulă, cu mişcări largi de jos în sus, dar nu prea mult, ca să nu iasă aerul din bezea.  

Blat pufos migdale

Compoziţia se toarnă în forma de copt, se nivelează şi se introduce în cuptor pentru circa 30 minute. Se testează cu scobitoarea. www.simonacallas.com Când e gata, se scoate din cuptor şi se lasa să se răcească, apoi se extrage blatul din formă şi se pune pe un grătar. Dacă preparaţi blatul cu o zi înainte, cum am făcut eu, după ce se răceşte se introduce într-o pungă, ca să nu se usuce. Acest blat este foarte pufos, dar se usucă dacă e lăsat expus la aer.

Blat pufos migdale

 

Preparare inserţie de zmeură

Gelatina se pune la înmuiat în 30 ml apă rece. Zmeura şi zahărul se pun într-o crăticioara pe foc mic, amestecând din când în când, timp de circa 15 minute. www.simonacallas.com Gelatina se lichefiaza 5 (secunde la microunde sau pe baie de abur), se adaugă în sosul de zmeură şi se omogenizeazaă. Compoziţia obţinută se toarnă într-o formă semisferică mai mică, din silicon (eu am avut una cu diametrul de 7 cm) şi se introduce în congelator pentru cel puţin câteva ore (eu am lăsat peste noapte).

Insertie de zmeura entremet

Preparare crocant de ciocolată Ruby

Smântâna se înfierbântă şi se toarnă peste ciocolată. Se lasă 2-3 minute să se înmoaie ciocolata, apoi se omogenizează. Se adaugă fulgii de crepes. www.simonacallas.com Compoziţia obţinută se toarnă într-o formă rotundă cu diametrul de 11-12 cm. Dacă aveţi o formă de silicon, e perfect. Eu am folosit o casoletă din inox, pe care am tapetat-o în interior cu folie alimentară. Se nivelează compoziţia şi se introduce în congelator pewntru câteva ore (sau până a doua zi).

Crocant de ciocolata roz Ruby

 

Preparare mousse ciocolată albă şi cocos

Gelatina se pune la hidratat in 30 ml apă. Ciocolata albă se topeşte (la microunde sau pe baie de aburi).

Laptele de cocos se înfierbântă şi se toarnă în fir subţire peste gălbenuşuri, amestecând rapid, să nu se coacă ouăle. www.simonacallas.com Se adaugă esenta de cocos, ciocolata albă, se omogenizează. Se lichefiază gelatina şi se încorporează. La final se adaugă frişca bătută lejer, şi se omogenizează uşor cu un tel.

Tort de Craciun Entremet special

Montare Tort de Craciun Entremet special

 În matriţa din silicon în formă de cupolă, se toarnă 1/4 din mousse. Se aşază inserţia din zmeură. Se toarnă încă ¼ din mousse, se aşază discul de crocant de ciocolata ruby. www.simonacallas.com Se toarnă restul de mousse, se aşază blatul de migdale. Se dă totul la congelator pentru câteva ore (sau peste noapte).

A doua zi, se pregăteşte glazura roşie. Pentru glazură catifea, puteţi folosi un spray de cumpărat sau o puteţi prepara în casă după reteta de aici. Pentru glazură oglindă, găsiţi reţeta aici.

Se extrage tortul din forma de silicon, se aşază pe un suport şi se aplică glazura. Apoi tortul se pune pe platou. Se decorează cu blăniţa din marshmallows şi se pune la frigider până se dezgheaţă. Când se taie, se foloseşte un cuţit cu lama încălzită.

 

Tort de Craciun Entremet special

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?