5
(26)

Prajitura Nufar de cofetarie reteta veche prajituri de cofetarie vechi clasice pandispan cacao blat de tort insiropat crema de ciocolata ganache fructe cirese amarene frisca batuta cum se fac nuferi prajituri sirop cu rom

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

 

Prajitura Nufar de cofetarie reteta explicata by Simona Callas

Cine a auzit de prăjitura Nufăr (sau Nufere)? Era unul dintre produsele de cofetărie foarte apreciate pe vremuri. Cu siguranţă unii dintre voi aţi avut şi privilegiul de a gusta minunea asta. Şi cui să nu-i placă? Are tot ce-i trebuie pentru a fi iubită: blat de cacao însiropat, cremă de ciocolată, frişcă. E rudă cu Boema, e la fel de bună, la fel de aspectuoasă şi semeaţă. Iar eu vă prezint astăzi reţeta ei.

Pe scurt: Prăjitura Nufăr se compune din: Blat de cacao însiropat cu rom, ganache de ciocolată, fructe confiate (eu am pus cireşe amarene) şi o avelină mare de frişcă. Caracteristic pentru această prăjitură este peretele din ciocolată în formă de scafă, care o înconjoară şi o protejează.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

Prajitura Nufar de cofetarie reteta

Ingrediente Prajitura Nufar de cofetare by Simona Callas

(pentru 18 prăjituri de circa 150 g fiecare)

 

Pentru blat

  • 4 ouă www.simonacallas.com
  • 5 linguri zahăr tos
  • 4 linguri făină 000
  • 2 linguri cacao pudră

 

Pentru sirop

  • 150 g zahăr
  • 450 ml apă www.simonacallas.com
  • 1 lingură esenţă de rom

 

Pentru ganache de ciocolată amăruie

  • 300 g ciocolată cu 40-50% cacao www.simonacallas.com
  • 300 g smântână pentru frişcă (frişcă lichidă)
  • 1 lingură zahăr tos (opţional)

 

Pentru decor

  • 400 g ciocolată amăruie topită (pentru pereţi)
  • 450 g frişcă bătută şi îndulcită www.simonacallas.com
  • cireşe amarene (sau fructe confiate după gust)

Prajitura Nufar de cofetarie reteta

1. Preparare Prajitura Nufar de cofetarie by Simona Callas

 

Preparare blat Prajitura Nufar de cofetarie reteta

Blatul este un pandispan simplu si pufos cu cacao. Gasiti detalii aici. Se bat albuşurile cu un praf de sare, se adaugă zahărul în ploaie şi se bat în continuare până se dizolvă tot zahărul şi se obţine o bezea. Se adaugă gălbenuşurile şi se mixează de câteva ori. www.simonacallas.com La final se adaugă făina cernută împreună cu cacao şi se încorporează cu un tel sau o spatulă, cu mişcări largi, de jos în sus, fără a amesteca prea mult, ca să nu se lase compoziţia. Dacă iese aerul din bezea, blatul nu creşte. 

Se toarnă în tava tapetată cu hârtie de copt şi se introduce în cuptorul încins în prealabil la 175 de grade, pentru aproximativ 30 minute (se face testul cu scobitoarea). Când e gata, se scoate tava din cuptor şi se lasă să se răcească complet, apoi se scoate blatul din tavă şi se porţionează. www.simonacallas.com Se împarte blatul în două felii orizontale, apoi fiecare felie se împarte în bucăţi cu laturile de 5×5 cm fiecare. Eu am folosit o tavă pătrată cu laturile de 15 cm si am obţinut 18 bucăţi. Puteţi să folosiţi o tavă mai mare – de exemplu 20×22 cm, şi atunci blatul (preparat tot din 4 ouă) nu va creşte atât de mult şi nu mai e nevoie să fie tăiat pe orizontală.

Blat de tort pandispan cu cacao

Preparare sirop Prajitura Nufar de cofetarie reteta

Toate ingredientele se amestecă într-o crăticioară (sau un ibric mai mare) şi se fierb câteva clocote, apoi se lasă să se răcească. www.simonacallas.com

 

Preparare ganache de ciocolată amăruie

Frişca lichidă se înfierbântă, se adaugă zahărul, se omogenizează şi se toarnă peste cicolata tocată sau ruptă în pătrăţele. Se  lasă 2 minute, apoi se amestecă până se topeşte toată ciocolata şi se omogenizează. Se pune crema la rece (minim 2 ore sau peste noapte). www.simonacallas.com După ce s-a întărit, se mixează 1-2 minute. Se obţine o cremă fină, care se transferă într-o pungă de ornat prevăzută cu un vârf în formă de stea (puteţi să puneţi pur şi simplu crema într-o pungă, pe care o tăiaţi la un capăt). 

Prajitura Nufar de cofetarie reteta

2. Montare prăjituri

Pătrăţelele de pandişpan se aşază într-o tavă. Se însiropează bine. www.simonacallas.com Se formează un chenar din ganache de ciocolată, pe fiecare pătrăţel, aşa cum se vede în poze. În mijloc se pun 2-3 cireşe amarene (sau fructe confiate).

Preparare perete de ciocolată

Se decupează fâşii de acetat (sau hârtie de copt) cu lungimea egală cu circumferinţa prăjiturilor (adică 20 cm în cazul nostru) şi lăţimea egală cam de latul unei palme (6-7 cm). Marginile fâşiei se rotunjesc în aşa fel încât, după ce o vom înfăşura în jurul prăjiturilor, să aibă forma unei scafe. www.simonacallas.com Eu am tăiat marginea de sus cu o foarfecă ondulată, pe care o am de când erau copiii mici 🙂 Ciocolata se topeşte, se întinde pe rând pe câte o fâşie, apoi fâşia se înfăşoară în jurul prăjiturilor, cu ciocolata spre interior şi cu acetatul (sau hârtia) sre exterior. Se pun la rece pentru 20 minute. 

Prajitura Nufar de cofetarie reteta

3. Finisare Prajitura Nufar de cofetarie reteta

După ce se întăreşte ciocolata, se desprinde fâşia de acetat (sau hârtie de copt). În spaţiul rămas liber în interiorul eretelui din ciocolată se formează o avelină frumoasă din frişcă, iar în vârf se pune o amarenă (sau o bucăţcă de fruct confiat, după preferinţă). www.simonacallas.com Opţional, nuferii se aşază pe chese din hârtie, pentru un aspect mai elegant (dar nu e obligatoriu). Se păstrează la rece până la servire. 

Prajitura Nufar de cofetarie

O prajitura oarecum asemanatoare, dar cu ingrediente diferite,. la fel de atractiva si gustoasa, este Prajitura Cismigiu (clic pe poza pentru reteta):

Prajitura Cismigiu cu ciocolata si frisca by Simona Callas

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?