4.9
(28)

Tort cu nuci si portocale blat din bezea cu nuca blat alcazar prajitura alcazar cu crema de portocale tort simplu usor delicios blat de tort din albusuri orange curd tort de iarna tort de craciun tort de revelion tort festiv sezon orange curd budinca de portocale crema de unt cu bezea elvetiana crema de portocale

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE. NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta pe reţelele sociale sau e-mail, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Tort cu nuci si portocale by Simona Callas

Dacă nu aţi mai încercat combinaţia nuci şi portocale, v-o recomand cu multă căldură. Pentru Revelionul 2020 a trebuit să compun un tort simplu şi cu ingrediente la îndemână. Nuci şi portocale aveam în casă, plus o grămadă de albuşuri rămase de la aperitivele cu maioneză, aşa că mi-am zis: ce-ar fi să încerc un desert cu foi Alcazar din nucă şi bezea, şi o cremă de portocale preparată din orange curd şi cremă de unt cu bezea elveţiană? Şi exact asta am făcut. Rezultatul: un tort delicios, săţios, demn de o masă festivă.

Trebuie să ştiţi că, deşi simplu, acest tort nu se prepara într-o singură zi. Avem nevoie de două zile pentru el. În prima zi se prepară orange curd (budinca de portocale) şi eventual blatul. Iar a doua zi se prepară crema şi se umple tortul. Orange curd are nevoie de mai multe ore pentru a se închega, aşa ca recomand să fie lăsat peste noapte în frigider. Altminteri, riscăm să ni se taie crema atunci când îl adăugăm.

Tort cu nuci si portocale

 

Ingrediente Tort cu nuci si portocale by Simona Callas

Pentru foi Alcazar (foi de bezea cu nucă)

 • 175 g albuş de ou
 • 175 g zahăr tos www.simonacallas.com
 • 1 lingură suc de lămâie
 • 75 g făină albă de grâu tip 000
 • 120 g nuci măcinate

 

Orange curd

 • 150 ml suc de portocale
 • 3 ouă întregi
 • 175 g zahăr tos www.simonacallas.com
 • 1 linguriţă coajă de portocală
 • 125 g unt rece tăiat în cuburi

 

Crema de unt cu bezea elveţiană şi portocale

 • 100 g albuş de ou
 • 150 g zahăr alb tos www.simonacallas.com
 • 150 g unt cu 82% grăsime, la temperatura camerei
 • 200 g orange curd

 

Sirop pentru trampat

 • 50 g zahăr
 • 150 ml apă www.simonacallas.com
 • ½ linguriţă extract vanilie

Tort cu nuci si portocale

 

Preparare Tort cu nuci si portocale by Simona Callas

 Preparare blat (foi Alcazar cu bezea şi nucă)

Foi Alcazar am mai preparat la Tortul Egiptean (link). Se încinge cuptorul la 175 de grade Celsius şi se pregătesc 3 forme rotunde cu diametrul de 17 cm, care se tapetează la bază cu câte un disc din hârtie de copt. Făina se cerne impreună cu nuca măcinată.

Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare. Se adaugă zahărul în ploaie, sucul de lămâie şi se mixează până când se topeşte tot zahărul şi se obţine o bezea. www.simonacallas.com Se adaugă ingredientele uscate şi se incorporează cu o spatulă, amestecând uşor prin răsturnare, cu mişcări largi şi având grijă să nu iasă aerul încorporat în bezea.

***

Blat bezea cu nuca

Se împarte compoziţia în mod egal în cele trei forme, şi se introduc in cuptor pentru circa 20 minute (până se rumenesc la suprafaţă). Când sunt gata, se scot din cuptor şi se trece uşor cu lama unui cuţit de jur imprejurul blaturilor, pentru a desprinde marginile de pereţii tăvii. www.simonacallas.com Apoi se lasă să se răcească în tăvi.  După ce s-au răcit, se extrag blaturile din tăvi, se înlătură discurile din hârtie de copt şi se aşază pe un platou, suprapuse şi cu hârtie de copt curată între ele.

Preparare orange curd (budinca de portocale)

Orange curd se prepară la fel ca şi Lemon curd (link). Ouăle se bat spumă cu zahărul. www.simonacallas.com Se adaugă sucul şi coaja de portocale, se omogenizează şi se pun la bain-marie (dacă aveţi o crăticioară cu fund triplu, cum am eu, se poate pune direct pe flacară, la foc mic-mediu); amestecând incontinuu cu o lingură de lemn curată sau cu un tel din silicon (ustensilele din inox dau un gust metalic budincii), până când incepe să se îngroaşe.

***

Curd portocale

Se strecoară pentru a înlătura coaja de portocale (şi eventualele cocoloaşe), se adaugă untul, se omogenizează, se transferă într-un borcan curat şi se dă la rece peste noapte. www.simonacallas.com Nu se acoperă borcanul, pentru a nu împiedica vaporii de apă să se degajeze.

Tort cu nuci si portocale

Preparare crema de unt cu bezea elveţiana şi portocale

O cremă asemanătoare, dar cu lămâie, am mai preparat pentru Tortul festiv cu lămâie şi mac (link). Albuşurile împreună cu zahărul se pun într-un bol de inox pe baie de aburi, amestecând cu un tel în formă de pară, până când se topeşte zahărul (dureaza câteva minute). Apoi se mixează cu viteză medie până când se răceşte şi se obţine o bezea. www.simonacallas.com Se măreşte viteza la maxim şi adaugă câte un cub de unt, amestecând bine înainte de a-l adăuga pe următorul. Dacă se taie crema, puneţi în frigider pentru 30 minute bezeaua şi untul rămas, apoi continuaţi procesul, cu mixerul la viteza maximă, iar crema işi va reveni.  La final se încorporează orange curd.

***

Crema de portocale

Preparare sirop

Ingredientele se fierb câteva clocote, apoi se lasă să se răcească.

Tort cu nuci si portocale

 

Montare Tort cu nuci si portocale

Foile Alcazar se însiropează şi se suprapun, cu cremă între ele. Crema rămasă se foloseşte la îmbrăcarea tortului şi decor.

Eu am folosit duiuri în formă de stea (unul mic, altul mare). Iar în mijloc am pus felii de portocale uscate în cuptor.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante.

Tort cu nuci si portocale

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?