Entremet cu zmeura menta si ciocolata alba tort elegant mousse de zmeura mousse de ciocolata jeleu de menta; tort rafinat cremos blat migdale blat de tort pufos glazura catifea inel tort aniversar.

 

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Entremet cu zmeura, menta si ciocolata alba by Simona Callas

Pentru ziua mea, am decis – cum altfel? – să pregătesc un tort deosebit. Aveam formele de silicon de mai mult timp şi încă nu am avut când să le folosesc, aşa că acum le-a venit vremea 🙂 Pe scurt: tortul meu se compune din: blat din migdale şi albuş de ou; mousse de zmeură, mousse de ciocolată albă şi jeleu de mentă. E fin, răcoritor, foarte prietenos cu aparatul digestiv; încât  acest tort, atât de delicat, poate fi servit şi la finalul unei mese festive mai opulente. Mousse-urile se topesc în gură, blatul e subţire şi pufos, aromele de zmeură, mentă şi ciocolată albă se împletesc într-un mod excepţional.

Pentru acest tort am folosit nişte forme speciale de silicon. Cred că se poate şi fără ele, am făcut torturi la care am improvizat – găsiţi detalii aici şi aici. Am îmbrăcat tortul în glazură catifea, care se potriveşte pentru forma de tort pe care am ales-o. Dar puteţi să folosiţi şi glazură oglindă. Personal, îmi plac amândouă, sunt la fel de spectaculoase şi arată la fel de bine pe un tort.   

***

Entremet cu zmeura, menta si ciocolata alba

Ingrediente Entremet cu zmeura, menta si ciocolata alba by Simona Callas

(pentru un tort de 21 cm diametru, 1 kg)

 

Blat joconde din migdale

 • 85 g albuş de ou la termperatura camerei
 • 85 g zahăr tos
 • 50 g unt topit www.simonacallas.com
 • 50 g făină de migdale
 • 40 g făină de grâu
 • 1 linguriţă esenţă de migdale

 

Mousse de zmeură

 • 300 g zmeură (proaspătă sau congelată)
 • 100 g zahăr tos www.simonacallas.com
 • 1 linguriţă pectină
 • 6 g gelatină pudră + 25 ml apă rece
 • 250 g frişcă lichidă

 

Jeleu de mentă

 • 50 g frunze de mentă proaspete
 • 100 ml apă fierbinte
 • 50 g zahăr tos www.simonacallas.com
 • 5 g gelatină pudră + 20 ml apă rece
 • un strop de colorant alimentar verde

 

Mousse de ciocolată albă

 • 3 gălbenuşuri
 • 100 ml lapte integral www.simonacallas.com
 • 200 g ciocolată albă de calitate
 • 7 g gelatină + 50 ml lapte rece
 • 1/2 linguriţă extract de vanilie
 • 250 g frişcă lichidă

 

Glazura catifea

 • 50 g unt de cacao www.simonacallas.com
 • 120 g ciocolată albă
 • colorant alimentar liposolubil roz

Entremet cu zmeura, menta si ciocolata alba

 

Preparare Entremet cu zmeura, menta si ciocolata alba by Simona Callas

Preparare blat

Pentru blat, găsiţi instrucţiunile aici (link).

 

Preparare Mousse de zmeură

Gelatina se hidratează în apă rece. Zmeura se pasează în blender. Pectina se amestecă cu zahărul şi se adaugă peste zmeură. Se pune totul pe foc, la flacără potrivită, până fierbe. După ce a început să clocotească, se mai lasă câteva minute. www.simonacallas.com Apoi se ia de pe foc, se strecoară de seminţe şi se adaugă gelatina hidratată. Frişca se bate lejer şi se încorporează în mixtura de zmeură. Compoziţia obţinută se toarnă în forma de silicon pregătită. Eu am avut un inel din silicon, puţin cam prea mare faţă de forma în care am montat tortul, şi a trebuit să mai cioplesc din inelul de mousse după ce l-am scos. Dacă nu aveţi inel din silicon, puteţi improviza, aşa cum am făcut eu aici (link).Mousse de zmeura

Se dă inelul la congelator până când mousse-ul de zmeură se întăreşte atfel încât să poată fi extras din formă fără să se deformeze.

***

Preparare jeleu de mentă

Gelatina se hidratează în apă rece. Apa şi zahărul se dau în fiert, apoi se toarnă peste frunzele de mentă, se acoperă cu o farfurie şi se lasă să se infuzeze. www.simonacallas.com Puteţi să mai lăsaţi 2-3 minute pe foc, la flacără minimă, dar nu mai mult, pentru că se amărăşte. Se înlătură frunzele de mentă (se strecoară), se adaugă colorantul verde, apoi gelatina hidratată. Se omogenizează şi se toarnă în forma de silicon pregătită.

Jeleu de menta

***

Preparare mousse de ciocolată albă

Gelatina se hidratează în laptele rece. Ciocolata albă se topeşte.  www.simonacallas.com Laptele se înfierbântă şi se toarnă peste gălbenuşuri în fir subţire, amestecând iute cu un tel, să nu se coacă gălbenuşurile. Se adaugă gelatina hidratată, extractul de vanilie, ciocolata topită.

Mousse de ciocolata alba

La final se încorporează frişca bătută lejer. 

Entremet cu zmeura, menta si ciocolata alba

Montare Entremet cu zmeura, menta si ciocolata alba by Simona Callas

În forma de silicon, se toarnă ¼ din mousse de ciocolată albă. www.simonacallas.com Se inserează mousse-ul de zmeură. Se toarnă restul de mousse de ciocolată albă.

tort mousse

Deasupra se aşază blatul. Puteţi să îl însiropaţi cu 2-3 linguri sirop, dar nu e obligatoriu. Eu nu l-am însiropat. Se nivelează frumos, cu lama unui cuţit mare sau cu o spatulă şi se dă la congelator peste noapte.

Entremet cu zmeura, menta si ciocolata alba

Glasare Entremet cu zmeura, menta si ciocolata alba by Simona Callas

Am acoperit tortul cu o glazură catifea, pentru prepararea căreia am topit untul de cacao şi ciocolata albă (separat, pentru că au puncte de topire diferite), apoi le-am amestecat, am adăugat colorantul şi am transferat compoziţia în borcanul unui pistol pe care îl utilizez numai în acest scop. www.simonacallas.com

Glazura catifea

Detalii despre cum se prepară şi cum se aplică glazura catifea găsiţi aici (link). Există şi sprayuri speciale, dar anumite culori se găsesc greu, aşa încât, dacă vă tentează această glazură, vă recomand să vă achiziţionaţi un asemenea pistol, e o investiţie bună.

După glasare, tortul se păstrează în frigider până când se dezgheaţă şi poate fi tăiat.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante.

Entremet cu zmeura, menta si ciocolata alba

Entremet cu zmeura, menta si ciocolata alba

 

E