5
(29)

Tarte cu ananas cocos si portocale reteta cel mai bun aluat de tarte tarte retete minitarte cu fructe coji minitarte forme mini tarte tarta cu fructe de sezon iarna entremet mousse de cocos mousse de ananas fructe tropicale exotice cele mai bune tarte desert usor racoritor elegant mini tarte silikomart 

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Tarte cu ananas cocos si portocale by Simona Callas

Pentru mine, tartele cu fructe reprezintă desertul suprem. Combinaţia dintre crusta crocantă, crema fină şi fructele răcoritoare, îmi satisfac toate pretenţiile de gurmand; îmi bucură papilele gustative şi-mi alintă simţurile într-un mod care nu suportă vreun comentariu. Poate că la un moment dat, frumoasele, iubitele, coloratele tarte au avut un punct de declin – sau, dacă nu declin, o uşoară şi nedreaptă alunecare în desuetudine. Dar acum, când tartele au căpătat forme de prezentare extrem de variate, un design tot mai provocator şi combinaţii tot mai sofisticate ele revin în prim-plan; iar patiserii şi cofetarii le acordă din ce în ce mai multă atenţie.

Despre tartele clasice am povestit aici. Eu am încercat mai multe variante de tarte – le găsiţi pe toate în blog, la categoria „tarte”. Oricum, fie că sunt umplute cu crema clasică de vanilie, cu ciocolată, caramel sau frangipane, fie că sunt de frupt sau de post, tartele reprezintă un desert gustos, aspectuos şi la îndemână.

Tarte cu ananas, cocos si portocale

 

***

Astăzi vă prezint nişte tarte inedite, din mai multe puncte de vedere. În primul rând, pentru că au un aspect deosebit. Pentru prepararea lor, am folosit nişte forme de tarte speciale, care de fapt sunt nişte inele cu pereţii drepţi şi microperforaţi. Îmi doream de mult aceste forme, pe vremuri am improvizat – găsiţi detalii aici. Iar pentru partea de deasupra, am folosit o formă de silicon cu cavităţile în formă de inele – ea de fapt era destinată să coci gogoşi sau savarine franţuzeşti (baba au rum), însă am văzut că acele inele se potrivesc cu formele mele de tarte, aşa că le-am utilizat cu mare angajament.

***

În al doilea rând, pentru a crea aceste delicioase tarte am combinat trei arome exotice: cocos, ananas şi portocale. În crustă am pus apă de flori de portocal; cojile le-am umplut cu mousse de ananas; deasupra am pus mousse de cocos iar pata de culoare a fost jeleul de portocale. A rezultat un desert excepţional, parfumat, delicios, aspectuos, cu care mi-am impresionat musafirii. Eu am avut esenţe de ananas şi cocos; dar dacă nu găsiţi, nu e nicio problemă. Ingredientele folosite sunt suficient de aromate ele însele.    

Tarte cu ananas, cocos si portocale

 

Ingrediente Tarte cu ananas cocos si portocale by Simona Callas

 (pentru 8-10 tarte medii)

 

Crusta

 • 200 g făină de grâu 000
 • 50 g făină de migdale
 • 20 g zahăr pudră www.simonacallas.com
 • 125 g unt cu 80% grăsime – rece şi tăiat în cuburi
 • 1 ou mediu, rece
 • 2 linguri apă de flori de portocal, rece

 

Mousse de ananas

 • 250 g pulpă de ananas din compot
 • 75 g zahăr www.simonacallas.com
 • 5 g gelatină pudră, hidratată în 20 ml apă rece
 • 1 linguriţă esenţă de ananas
 • 250 g frişcă lichidă

 

Mousse de cocos

 • 165 g lapte de cocos concentrat (din conservă)
 • 50 g zahăr tos
 • 2 linguri fulgi de cocos www.simonacallas.com
 • 5 g gelatină pudră, hidratată în 20 ml apă rece
 • 1 linguriţă esenţă de cocos
 • 250 g frişcă lichidă

 

Jeleu de portocale

 • sucul de la o portocală mare
 • 1-2 linguri rase de zahăr www.simonacallas.com
 • 5 g gelatină pudră, hidratată în 20 ml apă rece

Tarte cu ananas, cocos si portocale

Preparare Tarte cu ananas cocos si portocale by Simona Callas

 

Preparare crustă

Făina de grâu, făina de migdale şi zahărul pudră se pun într-un bol. Se adaugă untul rece şi se frământă până când se obţine un amestec nisipos. Dacă aveţi un mixer planetar, puteţi folosi cârligul pentru aluat (eu numai aşa prepar aluatul de tarte). www.simonacallas.com Se încorporează oul. La final se adaugă o lingură de apă rece (eu am pus apă de flori de portocal, dar puteţi folosi apă de la chiuvetă) şi la nevoie se mai adaugă încă una. Aluatul obţinut trebuie să fie legat, mătăsos şi uşort elastic. Se înfăşoară în folie alimehtară şi se dă la rece pentru minim o oră.

Aluat pentru tarte

***

După ce a trecut timpul de odihnă, se încinge cuptorul la 175 de grade Celsius. www.simonacallas.com Se scoate aluatul din frigider, se înlătura folia alimentară şi se întinde pe planşetă în strat de circa 5 mm grosime. Ideal este să nu mai adăugăm făină, nici măcar pentru a pudra planşeta. Putem folosi o folie de silicon sau putem întinde aluatul între două foi de copt.

Coji pentru tarte

Se decupează discuri care vor constitui baza pentru cojile noastre, apoi se taie fâşii din care vom forma pereţii.  Pentru că aceste forme nu au bază, ele vor fi aşezate într-o tavă de aragaz. www.simonacallas.com Se înţeapă uşor  cu furculiţa, pentru a nu se umfla în timpul coacerii, şi se introduc la cuptor pentru circa 20 minute (până când capătă o culoare aurie). Când sunt gata, se scot din cuptor şi se lasă să se răcească, înainte de a scoate cojile din forme (inele).

Tarte cu ananas, cocos si portocale

Preparare mousse de ananas

Gelatina se hidratează în apă rece. Pulpa de ananas se dă prin blender, se amestecă cu zahărul şi se pune într-un vas la foc mic, până când dă în clocot. www.simonacallas.com Se ia de pe foc, se adaugă gelatina, apoi esenţa de ananas. Frişca se bate lejer (nu trebuie să fie tare) şi se încorporează în mixtura de ananas. Nu trebuie să aşteptăm să se răcească. După ce se omogenizează, se toarnă în cojile de tarte şi se dă la frigider.

Mousse de ananas

***

Preparare mousse de cocos

Gelatina se hidratează în apă rece. Laptele de cocos, zahărul şi fulgii de cocos se pun într-un vas la foc mic, până când dau în clocot. Apoi se ia vasul de pe foc, se adaugă gelatina, se omogenizează. Se adaugă esenţa de cocos, iar la final se încorporează frişca bătută lejer. 

Compoziţia obţinută se toarnă în forma de silicon cu cavităţi inelare şi se introduce în congelator. www.simonacallas.com Mousse-ul de cocos trebuie să fie perfect îngheţat, ca să poată fi extras integru din forma de silicon. 

După ce au îngheţat porţiile de mousse de cocos, se extrag din forma de silicon şi se aşază peste tartele noastre, deasupra mousse-ului de ananas. 

Tarte cu ananas, cocos si portocale

***

Preparare jeleu de portocale

Gelatina se hidratează în apă rece. Sucul de portocale se amestecă cu zahărul şi se fierbe 2-3 clocote. www.simonacallas.com Se ia de pe foc, se adaugă gelatina, se omogenizează. Se toarnă în micro-cavităţile din centrul porţiilor de mousse de cocos.

Tartele se păstrează în frigider până se dezgheaţă mousse-ul de cocos, după care se pot servi.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

Tarte cu ananas, cocos si portocale

 

 

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?