5
(34)

Prajitura Juliana cu ciocolata si mure  blat din bezea cu mac crema de mure prajitura de casa simpla delicioasa eleganta

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

 

Prajitura Juliana cu ciocolata si mure

Prajitura Juliana – un deliciu de casa cu ciocolata si mure by Simona Callas

Am vrut o prăjitură în nuanţe pastelate, gustoasă şi nu prea greu de preparat. Asa s-a nascut prăjitura pe care v-o prezint astăzi şi pe care am botezat-o Juliana, pentru că acest nume semnifică „tinereţe” în limba latină; în Olanda este un nume regal şi pentru că asta îmi inspiră această prăjitură: fineţe, tinereţe, primăvară, culoare, parfum, deliciu.

Pentru aroma fructată şi culoare am ales murele, pentru că îmi plac şi pentru că nu mai pregătisem de multă vreme ceva cu mure. Iar decorul l-am vrut simplu, ca să fie în ton cu eleganta prăjiturii. Blaturile din albuşuri cu mac sunt uscate, aşa ca trebuie însiropate puţin. Puteţi folosi un sirop din compot sau orice sirop care vă place şi pe care il aveţi în casă.

Aşadar, Prăjitura Juliana se compune din: două blaturi din albuşuri cu seminţe de mac; o foaie de napolitană (de cumpărat, am tot timpul în casă foi din astea, pentru că îmi plac şi le folosesc destul de frecvent în prăjituri – găsiţi exemple aici si aici); o cremă parfumată din unt de calitate cu lapte condensat (am mai experimentat crema asta aici şi e foarte bună), în care am adăugat mure; iar deasupra un strat din ganache de ciocolată albă, fină şi delicioasă.

Prajitura Juliana cu ciocolata si mure

Ingredienta Prajitura Juliana by Simona Callas

Blat din albuşuri cu mac

  • 120 g albuş (cca 3 albusuri)
  • 120 g zahăr tos www.simonacallas.com
  • 40 g seminţe de mac
  • 30 g făină tip 000
  • 1 linguriţă extract de vanilie

 

Sirop

  • 50 g zahăr
  • 150 ml apă
  • 1 linguriţă esenţă fructe de pădure

 

Crema cu mure

  • 250 g unt moale, cu 80-82% grăsime
  • 200 g lapte condensat îndulcit www.simonacallas.com
  • 100 g gem de mure bine legat

 

Crema de ciocolată albă

  • 200 g ciocolată albă
  • 120 g frişcă lichidă www.simonacallas.com

In plus

  • 1 foaie napolitana
  • banuti ciocolata alba pt decor

Prajitura Juliana cu ciocolata si mure

Preparare Prajitura Juliana by Simona Callas

Preparare blaturi

Din ingredientele afişate se prepară un singur blat. Nouă ne trebuie două blaturi, deci vom dubla cantităţile.

Se pregăteşte o tavă cu dimensiuni de circa 20×25 cm, care se tapetează cu hârtie. www.simonacallas.com Cel mai bine vă orientaţi după dimensiunea foii de napolitană, ca să nu fie nevoie să o înnădiţi. Eu am avut o ramă extensibilă, dar e OK şi o tavă obişnuită. Se încinge cuptorul la 175 grade Celsius.

Blat din bezea cu mac

Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare. Se adaugă zahărul în ploaie şi se continuă mixarea până când se dizolvă zahărul şi se obţine o bezea tare. Se adaugă făina şi seminţele de mac şi se încorporează cu o spatulă, având grijă să nu scoatem tot aerul din bezea. www.simonacallas.com Compoziţia trebuie să fie spumoasă, aerată şi să nu curgă. Se transferă în tava pregătită, se nivelează şi se introduce în cuptor, pentru circa 15 minute. Când începe să se rumenească, o scoateţi. Nu o lăsaţi să se usuce prea tare. Se lasă să se răcorească, apoi se scoate blatul din formă şi se pune pe un grătar, până la răcirea completă.

Din aceleaşi cantităţi de ingrediente se mai prepară un blat, identic cu primul.

Prajitura Juliana cu ciocolata si mure

Preparare sirop

Apa cu zahărul se fierb câteva minute, apoi se iau de pe foc, se adaugă esenţa şi se lasă să se răcească.

 

Preparare crema de mure

Untul se freacă spumă. Se adaugă laptele condensat, se omogenizează. www.simonacallas.com Apoi se adaugă gemul de mure. Din crema obţinută se pun deoparte 50-70 g pentru decor, restul se va folosi în prăjitură.

Crema de mure

Preparare crema de ciocolată albă

Frişca lichidă se înfierbântă, se toarnă peste ciocolată. Se lasă 2 minute, apoi se amestecă până se topeşte ciocolata şi se obţine un amestec omogen. www.simonacallas.com Se dă la rece câteva ore (eu o las peste noapte), apoi se mixează 3 minute la viteză maximă.

 

Montare Prajitura Juliana by Simona Callas

În tava în care am copt blaturile cu mac, se aşază primul blat. Se însiropează. Se întinde un strat de cremă. Se acoperă cu al doilea blat cu mac. Se însiropează.

Se întinde al doilea strat de cremă, care se acoperă cu foaia de napolitană. www.simonacallas.com Ultimul strat va fi crema de ciocolată albă.

Această prăjitură e recomandabil să fie tăiată a doua zi (pentru ca foile cu mac să aibă timp să se înmoaie); şi să se păstreze acoperită, de preferat într-o cutie cu capac (ca să nu se usuce). www.simonacallas.com

Se decorează cu crema oprită şi picături de ciocolată (sau bănuţi/spărtură/perle de zahăr etc). Se porţionează. Se păstrează la rece până la servire.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

Prajitura Juliana cu ciocolata si mure

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?