Prajitura Passion cu mango si maracuja

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

 

Informaţiile publicate pe www.simonacallas.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în PRIMUL PARAGRAF a sursei cu LINK ACTIV. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor, ca atare vom acționa în consecință.

Prajitura Passion cu mango si maracuja

Prajitura Passion cu mango si maracuja – by Simona Callas

M-am gândit să pregătesc o prăjitură în nuanţe de portocaliu. Că din asta nu mai făcusem. De când am făcut Tortul De Paşte, mi-a rămas pulpă de maracuja (fructul pasiunii), pe care am pus-o într-o pungă cu fermoar, în congelator. Şi am cumpărat de la hypermarket trei fructe de mango bine coapte; aşa că, având aceste două ingrediente de bază, am conceput prăjitura mea, care nu este foarte sofisticată, dar este excepţional de parfumată şi de gustoasă; ca să nu mai vorbim de aspectul elegant şi de mare rafinament.

Vreau să vă povestesc câte ceva despre cele două fructe exotice folosite în prăjitura de faţă. Fructul pasiunii (maracuja/maracuya) este originar din America de Sud şi se prezintă sub mai multe varietăţi – găsiţi detalii aici. Cea mai populară şi cea care se găseşte la noi, este varianta cu coajă purpurie şi miez portocaliu. Acest fruct cu aromă florală delicată şi gust acrişor, este folosit în deserturi mai ales din considerente estetice, seminţele sale având un impact vizual deosebit. În mod frecvent, pentru că nu are prea multă consistenţă, pulpa de maracuja se combină cu pulpă de mango.

***

Fructul de mango este originar din Asia de Sud, are o formă globulară, sâmbure mare şi pulpă densă, moale, de culoare galben-portocalie atunci când fructul este copt. Se foloseşte în bucătărie în multe feluri,  este un simbol naţional în India şi Pakistan, de asemenea foarte apreciat în Bangladesh şi Filipine.

Pentru bază, am ales un pandişpan simplu, vanilat, însiropat cu sirop din compot de mango. Iar pentru decor am folosit o cremă Chantilly cu mascarpone, aromatizată cu vanilie. Se poate folosi şi frişcă simplă, dar mascarpone se potriveşte foarte bine in context.

Prajitura Passion cu mango si maracuja

Ingrediente Prajitura Passion cu mango si maracuja by Simona Callas

(pentru un tort de 21×21 cm, 10 porţii)

 

Pandişpan cu vanilie

 • 3 ouă M la temperatura camerei
 • 80 g zahăr tos
 • 60 g făină www.simonacallas.com
 • un praf de sare
 • ½ linguriţă extract de vanilie

 

Mousse de mango

 • 250 g piure de mango www.simonacallas.com
 • 250 g frişcă bătută lejer şi îndulcită
 • 5 g gelatină + 25 ml apă rece

 

Glazură de fructul pasiunii

 • 200 g piure de fructul pasiunii
 • 35 g sirop de glucoză (sau miere)
 • 75 g zahăr tos www.simonacallas.com
 • 3 g acid citric (sau 1 lingură suc de lămâie)
 • 5 g gelatină + 25 ml apă rece

 

Chantilly cu mascarpone

 • 100 g smântână pentru friscă cu 35% grăsime, foarte rece
 • 100 g mascarpone, foarte rece
 • 25 g zahăr pudră (1 lingură) www.simonacallas.com
 • 1 linguriţă extract de vanilie

Prajitura Passion cu mango si maracuja

Preparare Prajitura Passion cu mango si maracuja by Simona Callas

Preparare pandişpan cu vanilie

Ouăle se bat spumă cu zahărul, sarea şi vanilia. Se adaugă făina cernută, se încorporează cu o spatulă. Compoziţia se toarnă în tava tapetată cu hârtie de copt. Eu am avut o ramă flexibilă, pe care am îmbrăcat-o în folie de aliminiu, ca să nu se scurgă compoziţia. Se coace timp de 20-30 minute la 175 de grade Celsius. Când începe să se rumenească uşor, se verifică cu scobitoarea. www.simonacallas.com Când e gata, se scoate din cuptor şi se lasă să se răcească. Apoi se extrage din tavă sau formă, se îndepărtează hârtia de copt şi se asază blatul înapoi în tavă. Se însiropează cu sirop din compot de mango sau cu un sirop preparat din apă cu zahăr în proporţie de 3:1.

***

Preparare mousse de mango

Gelatina se pune la hidratat în apă rece. Se prepară piureul de mango din 200 g pulpă de mango (pulpa de la 2 fructe de mango), măcinată la blender sau pasată cu o furculiţă, în care se adaugă 75 g zahăr şi se pune pe foc într-un vas de inox cu fundul foarte gros (sau într-o tigaie, aşa cum am făcut piureul de caise – link), până începe să se lege, apoi se ia de pe foc. www.simonacallas.com Gelatina hidratată se lichefiază (câteva secunde la microunde sau la bain-marie) şi se adaugă în piureul de mango. La final se încorporează frişca bătută lejer. Compoziţia obţinută se toarnă în tavă peste blat, se nivelează şi se dă la rece.

Preparare glazura de fructul pasiunii

Gelatina se hidratează în apa rece. Pulpa de maracuja, siropul de glucoză şi zahărul se pun pe foc, până când se topesc zahărul şi glucoza şi se obţine un amestec omogen. www.simonacallas.com Apoi se iau de pe foc, se adaugă gelatina şi acidul citric. Compoziţia se toarnă în tavă, peste crema de mango, se întinde uniform şi se dă la rece peste noapte. 

***

Preparare Chantilly cu mascarpone

Toate ingredientele se pun într-un bol de inox rece şi se mixează cu viteză mică 1 minut, apoi cu viteză maximă până când se obţine o cremă spumoasă şi care îşi păstrează ţinuta. www.simonacallas.com Supravegheaţi crema, şi opriţi din mixat atunci când atinge consistenţa potrivită, altminteri se va tăia. Crema se transferă într-o pungă de ornat prevăzută cu vârf în formă de stea.

Prăjitura se porţionează, se aşază în chese şi se decorează cu Chantilly. Dacă nu vă place mascarpone, puteţi folosi friscă simplă.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să daţi Like şi să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante.

Prajitura Passion cu mango si maracuja