5
(19)

Prajitura Acapulco cu alune si ciocolata by Simona Callas prajitura de cofetarie blat pandispan cu alune crema ganache ciocolata capsune lamaie alune prajite sirop vanilie

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE. NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta pe reţelele sociale sau e-mail, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Prajitura Acapulco cu alune si ciocolata

Prajitura Acapulco cu alune si ciocolata by Simona Callas

 

Am conceput această prăjitură cu gândul la mare, la soare şi la bună dispoziţie. Culorile şi aspectul ei sunt apetisante şi încântătoare. Este absolut delicioasă, plină de arome şi nu este greu de preparat. I-am dat numele Acapulco pentru că la asta m-a dus cu gândul, vizualizarea ei.

Am ales să prepar un blat din pandişpan obişnuit în care am adăugat alune granulate – alune prăjite şi tocate, pe care le-am găsit la hypermarket dar ele pot fi preparate şi acasă.

Pentru creme, am avut  ciocolată cu aromă de lămâie şi respectiv cu căpşune, care arată aşa:

 

Având această ciocolată, am preparat creme de tip ganache pentru umplerea blatului. Această ciocolată cu arome se poate comanda online (gasiti un exemplu aici – link), căutaţi pe google şi veţi găsi magazine care o comercializează. Cine nu are (sau nu găseşte) această ciocolată, poate prepara crema de căpşune din ciocolată albă cu frişcă lichidă, în care adaugă 2 linguri gem de căpşune foarte bine legat (găsiţi exemplu aici – link); iar pentru crema cu lămâie, un ganache din ciocolată albă în care se adaugă 2 linguri lemon curd (de asemenea, bine legat, preparat cu 2-3 zile înainte, ca să aibă timp să se îngroaşe – reţeta de lemon curd o găsiţi aici – link).

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

Prajitura Acapulco cu alune si ciocolata by Simona Callas

 

Ingrediente Prajitura Acapulco cu alune si ciocolata by Simona Callas

 

Pandispan cu alune

 • 4 ouă www.simonacallas.com
 • 4 linguri de zahăr tos
 • 4 linguri de faină tip 000
 • 4 linguri alune granulate

 

Sirop vanilat

 • 100 g zahăr tos
 • 300 ml apă
 • 1 linguriţă extract vanilie (sau esenţă)

 

Cremă de ciocolată cu lămâie

 • 200 g ciocolată cu aromă de lămâie
 • 150 g frişcă lichidă rece www.simonacallas.com

 

Cremă de ciocolată cu căpşune

 • 200 g ciocolată cu aromă de căpşune
 • 150 g frişcă lichidă rece www.simonacallas.com

 

Cremă de ciocolată albă

 • 100 g ciocolată albă
 • 50 g frişcă lichidă rece

 

Pentru decor

 • 100 g alune granulate

 

Prajitura Acapulco cu alune si ciocolata by Simona Callas

Preparare Prajitura Acapulco cu alune si ciocolata by Simona Callas

 

Preparare pandişpan cu alune

Se pregăteşte o tavă de cca 24×30 cm, care se tapetează cu hârtie de copt. Nu se unge! Se încinge cuptorul la 175-180 grade Celsius.

Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare. Se adaugă zahărul în ploaie, mixând încontinuu, cu viteză mare, până se topeşte zahărul şi se obţine o bezea tare. www.simonacallas.com Se adaugă gălbenuşurile, se mixează de câteva ori. Apoi se adaugă făina cernută şi se încorporează cu o spatulă. La final se adaugă alunele granulate şi se omogenizează, cu câteva mişăcări largi, având grijă să nu iasă aerul din compoziţie.

Se toarnă în tavă, se nivelează şi se dă la cuptor pentru 20-25 minute (se verifică cu scobitoarea, dar nu se deschide uşa cuptorului mai devreme de 20 minute). www.simonacallas.com

Când e gata, se scoate tava din cuptor şi se lasă să se răcorească. www.simonacallas.com După ce se răceşte, blatul se taie în 3 bucăţi, pe lungime. Vom obţine astfel trei blaturi cu dimensiunile de 24×10 cm.

Pandispan cu alune

***

Preparare sirop vanilat

Apa şi zahărul se fierb câteva minute. Apoi se ia vasul de pe foc, se adaugă vanilia şi se lasă să se răcească.

***

Preparare crema de ciocolată cu lămâie

Jumătate din frişca lichidă (75 g) se înfierbântă, se toarnă peste ciocolată, se omogenizează. www.simonacallas.com Apoi se adaugă restul de frişcă rece (75 g), se amestecă şi se dă la frigider pentru câteva ore (cel mai bine peste noapte).

 

După ce se întăreşte compoziţia, se transferă în bolul mixerului şi se mixează cu viteză mare câteva minute. www.simonacallas.com Se va obţine o cremă extrem de fină, dar care are ţinută, aşa cum vedeţi în imagini.

***

Preparare crema de ciocolată cu căpşune

Se procedează la fel ca pentru crema cu lămâie. Aşa cum am explicat în introducere, în lipsa ciocolatei cu arome, se poate folosi ciocolată albă simplă. www.simonacallas.com Gemul de căpşune şi respectiv lemon curd se adaugă la sfârşit, după ce se mixează ganache-ul.

 

Pentru a obţine o culoare frumoasă, recomand să folosiţi un gem care nu a fost fiert prea mult, eventual unul făcut din căpşune (proaspete sau congelate), în care adăugaţi pectină sau gelfix (se găseşte în orice hypermarket).

***

Preparare crema de ciocolată albă

Se procedează la fel ca la celelalte creme. www.simonacallas.com Ganache preparat in acest fel – cu frişca împărţită în două, jumătate fierbinte şi jumătate rece – este mult mai cremos şi mai stabil decât ganache-ul cunoscut, la care se înfierbântă toată frişca deodată.

Prajitura Acapulco cu alune si ciocolata by Simona Callas

 

Montare Prajitura Acapulco cu alune si ciocolata by Simona Callas

 

Pe un platou se aşază primul blat, se însiropează bine cu sirop vanilat. Din cremele colorate se pun deoparte câte 2 linguri, pentru decor.

Peste primul blat însiropat, se întinde un strat de cremă cu căpşune. www.simonacallas.com  Se aşază cel de-al doilea blat, se însiropează, se întinde crema de ciocolată cu lămâie.

Deasupra se aşază cel de-al treilea blat, se însiropează. Se îmbracă în crema de ciocolată albă. Se barotează pe lateral cu alune granulate.***

Se dă la rece 1-2 ore. Apoi se porţionează. Eu am obţinut 8 porţii a 150 g. www.simonacallas.com

Se aşază în chese, se decorează cu cremă şi sunt gata de servit.

Prajitura Acapulco cu alune si ciocolata

 

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?