5
(10)

Deserturi cu mere by Simona Callas prajituri cu fructe de toamna tort entremet cheesecake pandispan mousse caramel crema cofetarie

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Deserturi cu mere by Simona Callas

 

Mărul – primul fruct cunoscut în istorie, de la Adam şi Eva… primul pe care am învăţat să-l caligrafiem în clasa I, cu “Ana are mere”… primul care îi este introdus în alimentaţie sugarului şi probabil primul care ne vine în minte, atunci când ne gândim la noţiunea de fruct. Menţionat în Biblie, în basmele populare, în legende, în proverbe şi în tratatele medicale, mărul este nu doar un fruct gustos, ci şi cu numeroare beneficii pentru sănătate.

Mărul face parte din familia Rosaceae – adică este văr cu părul, gutuiul, prunul, cireşul, caisul, trandafirul, căpşunul şi altele.

Mărul este un fruct comestibil în totalitate, chiar dacă mulţi dintre noi aruncăm coaja, cotorul şi seminţele, trebuie să ştiţi că ele sunt comestibile şi, mai mult decât atât, conţin nutrienţi specifici şi benefici organismului nostru.

Deserturi cu mere by Simona Callas

Deserturi cu mere

Plăcut ca aspect şi la gust, cu pulpă crocantă şi suculentă, cu aport caloric redus (circa 50 Kcal/100 g), mărul este un aliment bogat în fibre, vitamine (B1, B2, B3, B5, B6, C, A, E, K, acid folic), minerale (potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, zinc, bor) şi nutrienţi (caroten, criptoxantină, luteina, zeaxantina). Fibrele din fruct sunt bine tolerate şi au efect calmant asupra tranzitului intestinal, iar aciditatea stimulează funcţiile creierului, ficatului, rinichilor şi intestinelor.

Mi-am petrecut toată copilăria şi adolescenţa în vremea comunismului şi, în toată sărăcia aia, când fructele exotice erau un vis, banane sau portocale nu vedeam decât în filme, dar merele nu ne-au lipsit niciodată. Bunicii mei aveau în curte un măr bogat, care rodea an de an mulţime de fructe mici dar gustoase. Chiar şi în cartierul în care am crescut, undeva la marginea Piteştiului, lângă bloc aveam un teren imens, cu un lac, o poiană şi un pâlc de meri pădureţi, din care ne înfruptam uneori, doar aşa, ca să simţim din plin bucutria copilăriei. Azi nu mai există nici lacul, nici poiana în care ne jucam şi nici merii… e cartier de case. Peste iarnă, în balcon aveam lada cu mere şi lada cu cartofi. Le aducea tata, nu ştiu de unde, pentru că erau perfecte, ca pentru expoziţie.

Deserturi cu mere

Am crescut cu mere şi le-am iubit dintotdeauna. La şcoală, adeseori, în loc de sendviş, îmi luam un măr. Cu mere am ţinut prima mea cură de slăbire (în 1988) – cu mere, brânză şi ouă fierte tari. Rezultatele au fost spectaculoase. Preferatele mele erau Jonathan (ionatan) şi Golden Delicious. Acum, când piaţa e mult mai bogată în ofertă, aleg soiul Granny Smith – e dulce-acrişor, cu pulpa tare, crocantă şi suculentă. Există peste 7000 soiuri de mere, dintre care în România se cultivă doar vreo 60.

Câteva dintre numeroasele proprietăţi terapeutice ale merelor:
• stimulente şi descongestive hepatic, digestive, laxative, protectoare gastrice şi intestinale;
• tonice asupra sistemului nervos şi muscular;
• depurative sanguin;
• hipocolesterolemiante, diuretice, urolitice;
• antireumatismale, vitaminizante, răcoritoare.

Aşadar, mărul e un fruct unic, special, extrem de apreciat şi de utilizat. Pentru toate aceste motive, dar şi pentru faptul că a venit toamna, anotimp pe care îl asociem invariabil cu noţiunile de recoltă, de roadele pământului şi, desigur, cu merele; astăzi am adunat pentru voi reţetele de pe blog în care am folosit mere. Sunt variate, de la plăcinte la entremeturi, aşa încât aveti de unde alege 🙂

Pentru reţete, daţi clic pozele prăjiturilor prezentate mai jos.

 

Ştiaţi că…

  • Mărul este cel mai consumat fruct din lume. Ca producţie, se află pe locul al treilea, după portocale şi banane.
  • Mărul poate trăi mai mult de 100 de ani.
  • Merele conţin acid malic, un produs chimic utilizat în produsele de albire a dinţilor, care ajută la dizolvarea petelor.
  • Merele conţin niveluri ridicate de bor, care creşte vigilenţa mentală.
  • Mărul este o sursă excelentă de pectină, un tip de fibră solubilă şi conţine, în medie, 5 grame de fibre; insa nu contine sodiu si nici colesterol.
  • Două treimi din totalul de fibre și mulţi dintre antioxidanții prezenţi în măr, se află chiar în coajă.
  • Se spune că mărul este unul dintre cele mai vechi fructe descoperite, gustate și cultivate de om. Arheologii au descoperit dovezi care arată că oamenii au început să consume mere de mai bine de 6700 de ani.
  • Cel mai mare producător de mere din lume este China.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

 

Prajitura cu mere fara blat

Prajitura cu mere fara blat

 

Placinta cu mere cu foi facute in casa
Placinta cu mere

 

Chipsuri de mere caramelizateChipsuri de mere caramelizate

 

Tort de mereTort de mere

 

Tarte cu mere si vanilie

Tarte cu mere si vanilie

 

Cheesecake cu sos de mere

Cheesecake cu sos de mere

 

Placinta traditionala olandeza cu mere

Tarta olandeza cu mere

 

Tort entremet cu mere si caramelTort cu mere si caramel

 

Prajitura cu mere fara blat de post

Prajitura cu mere fara blat de post

 

 

 

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?