5
(92)

Prajitura Mocha cu ciocolata si cafea by Simona Callas reteta blat de tort negru umed pufos negresa cu cafea ness espresso crema de cafea crema de ciocolata prajitura simpla delicioasa tort usor glazura prajitura moca moka mocca mokka tort cu cafea coffee cake easy chocolate cake prajitura simpla si rapida cu crema de cafea prajitura cu ness retete usoare prajituri de casa 

ATENŢIE! CONŢINUT ORIGINAL, PROTEJAT DE DREPTUL DE AUTOR CONFORM LEGII 8/1996. NU COPIAŢI POZELE ŞI NU REPRODUCEŢI TEXTUL PE SITURI, BLOGURI SAU REŢELE SOCIALE (INCLUSIV GRUPURI PE FB). NU UTILIZAŢI CONŢINUTUL ÎN SCOP COMERCIAL.

Dacă doriţi să împărtăşiţi reţeta, trimiteţi linkul sau folosiţi cu încredere butoanele de share pentru FB, WhatAapp, Twitter si Pinterest. Vă mulţumesc.

copyright

Prajitura Mocha by Simona Callas

 

Ador deserturile cu cafea. Fie că e vorba de fursecuri, brioşe, tort sau prăjitură, cafeaua este un ingredient fantastic, pentru că oferă o aromă specială şi un gust aparte acestor deserturi. Alături de o ceaşcă de cafea, un asemenea desert este pur şi simplu o încântare. Îmi place să îmi tratez musafirii sau chiar pe mine însămi, cu o prăjiturică bună lângă cafeaua de după amiază.

Această prăjitură, impresionantă ca aspect şi ca gust, nu este totuşi complicată. Conţine blat şi două creme: una de ciocolată şi una de cafea.

Blatul se prepară foarte simplu, adăugând ingredientele umede peste cele uscate. Este un blat umed, extrem de gustos şi de pufos, care nu trebuie însiropat.

Prajitura Mocha cu ciocolata si cafea

Crema are la bază două ingrediente: lapte condensat (concentrat, îndulcit) şi unt. Pentru crema de ciocolată, am adăugat ciocolată topită, iar pentru crema de cafea am adăugat 2 linguri ness dizolvat în puţină apă fierbinte.

***

Atenţie! Laptele condensat trebuie să fie cel din conservă de metal (îl găsiţi la orice hypermarket, uneori scrie pe cutie „lapte concentrat”) şi îndulcit. Este un lapte de consistenţă mai vâscoasă, nu îl confundaţi cu aşa-numitul lapte condensat care se pune în cafea. Untul trebuie să fie de calitate, cu minim 80% grăsime.

M-am gândit mult cum să denumesc această prăjitură. M-am hotărât până la urmă la Mocha, pentru că acest cuvânt defineşte cel mai bine comuniunea dintre cafea şi ciocolată. Cei care iubesc cafeaua şi cărora le place să o bea într-o cafenea mai de soi, cunosc faptul că în cafenea există un meniu destul de bogat, care conţine o listă de sortimente de cafea. Mocha este unul dintre aceste sortimente şi conţine la bază cafea, lapte şi ciocolată.

Prajitura Mocha cu ciocolata si cafea

 

Ingrediente Prajitura Mocha by Simona Callas

(pentru 8 porţii sau un tort de cca 1 kg)

 

Blat umed negru cu cafea

►Ingrediente uscate:

 • 175 g făină
 • 200 g zahăr tos
 • 70 g cacao olandeză
 • ½ linguriţă bicarbonat de sodiu

► Ingrediente umede:

 • 2 ouă
 • 150 g iaurt grecesc
 • 60 g ulei www.simonacallas.com
 • 170 ml cafea fierbinte, îndulcită
 • 1 linguriţă cafea solubilă (ness)
 • 1 linguriţă extract de vanilie

 

Crema de cafea

 • 180 g unt cu 82% grăsime, la temperatura camerei www.simonacallas.com
 • 150 g lapte condensat şi îndulcit, la temperatura camerei
 • 2 linguri cafea solubilă (ness) dizolvate în 30 ml apă fierbinte

 

Crema de ciocolată

 • 70 g unt cu 82% grăsime, la temperatura camerei www.simonacallas.com
 • 50 g lapte condensat şi îndulcit, la temperatura camerei
 • 100 g ciocolată amăruie 40-50% cacao, topită, la temeratura camerei

 

Glazură

 • puţină ciocolată topită

Prajitura Mocha cu ciocolata si cafea

 

Preparare Prajitura Mocha by Simona Callas

 

Preparare blat

Se pregăteşte o tavă pătrată cu latura de 17-18 cm (sau una rotundă cu diametrul de 19-20 cm), care se tapetează la bază cu hârtie de copt. Se încinge cuptorul la 175 grade Celsius.

Ingredientele uscate se pun toate în vasul mixerului şi se amestecă cu un tel. Se adaugă ouăle, se omogenizează fără a insista, apoi se adaugă restul ingredientelor (iaurtul, uleiul, vanilia şi cafeaua fierbinte în care s-a dizolvat nessul). www.simonacallas.com Compoziţia se toarnă în tavă şi se dă la cuptor pentru 35-40 minute. Se verifică cu scobitoarea. Când este gata, se scoate tava din cuptor, se lasă să se răcorească, apoi se extrage blatul din tavă şi se pune pe un grătar până se răceşte complet. Apoi se taie In 3 felii orizontale.

***

Preparare crema de cafea

Nessul se dizolvă în apă fierbinte şi se lasă să se răcească. Untul se freacă spumă. www.simonacallas.com Se adaugă laptele condensat, se omogenizează. La final se adaugă nessul dizolvat în apă.

 

Preparare crema de ciocolată

Untul se freacă spumă. Se adaugă laptele conensat, se omogenizează. Din ciocolata topită se pune deoparte o lingură, pentru glazură; restul se adaugă în cremă şi se mixează până se omogenizează. www.simonacallas.com

Notă: Eu am amestecat de la început 250 g unt cu 200 g lapte condensat, apoi am împărţit crema obţinută în două: 330 g pentru crema de cafea şi 120 g pentru crema de ciocolată.

Tort cu ciocolata si cafea

Montare Prajitura Mocha by Simona Callas

 

Din crema de cafea se pun deoparte 2 linguri, pentru decor, iar restul se împarte în două părţi egale. Pe planşeta de lucru se aşează prima foaie de blat. Se întinde jumătate din crema de cafea. Se pune cea de-a doua foaie de blat, peste care se întinde crema de ciocolată. www.simonacallas.com La final se aşază a treia foaie de blat, se întinde a doua jumătate din crema de cafea. Se dă prăjitura la rece, până se întăresc cremele. Apoi se porţionează în dreptunghiuri egale. Pe fiecare porţie se desenează la suprafaţă un grătar din ciocolată topită şi se formează aveline din crema de cafea pusă deoparte.

Se păstrează la rece până la servire.

Dacă  apreciaţi  reţetele mele, vă rog să urmăriţi pagina mea de facebook Simonacallas, unde vă ofer în fiecare zi surse de inspiraţie pentru meniurile zilei, meniuri de ocazie sau reţete speciale. De asemenea, vă invit să vă înscrieţi în SimonaCallas Grup Oficial, unde vă pot răspunde la întrebări, vă pot oferi sfaturi culinare şi pregătesc pentru voi concursuri frumoase, cu premii interesante. NOU!!!! Pe canalul meu de youtube veti gasi retete video, noi-noute, usoare si delicioase.

Prajitura Mocha cu ciocolata si cafea

 

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?